Dunaújváros Hetilap

Holnapra halasztották az uniós csúcsot, nem merték Timmermanst szavazásra bocsátani

doszerk - 2019. július 1. 15:11

Még mindig nincs egyezség az uniós csúcstalálkozón Brüsszelben, ahol a vezető pozíciókról kellene dönteni az uniós miniszterelnököknek illetve elnököknek - írja az Origo.

Újra visszaültek a tárgyalóasztalhoz az uniós országok vezetői, miután vasárnap késő este Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke felfüggesztette a csúcstalálkozót. Tusk ezután négyszemközt tárgyalt a 28 ország vezetőjével, majd a Timmermans jelölését kitaláló francia-német-holland-spanyol négyessel újra találkozott.

Ezután diplomáciai források azt szivárogtatták ki, hogy meglepetésre megint Frans Timmermanst javasolják a csúcstalálkozó résztvevőinek. A Timmermans ellen hevesen tiltakozó bolgár miniszterelnököt azzal akarják maguk mellé állítani, hogy Bulgária megkapná az Európai Tanács elnöki posztját (Krisztalina Georgijeva, a Világbank elnöke lenne az), a külügyi főtárgyaló a dán liberális Margrethe Vestager vagy Charles Michel belga miniszterelnök lenne, míg az Európai Parlament elnöke két és fél évig Manfred Weber, aztán Guy Verhofstadt.

Ez a javaslat a Néppárt újabb megalázása, a néppárti csúcsjelölt Webernek ugyanis "fájdalomdíjul" azt ígérték, hogy legalább az EP elnöki posztját teljes ciklusra megkaphatja, úgy tűnik, Angela Merkel még ezt sem tudja kiharcolni neki. Brüsszelben amúgy is találgatások témája Merkel feltűnő gyengesége. Az előző csúcstalálkozón még azt mondta a Weber ellen összefogó szocialistáknak és liberálisoknak, hogy ha a néppárti csúcsjelölt neve lekerül az asztalról, akkor a többi csúcsjelölté is. Az oszakai G20 csúcson aztán váratlanul Macron mégis meggyőzte. Vannak, akik szerint ez nem egyszerű politikusi gyengeség, hanem rejtélyes betegsége miatt megrendült egészségi állapotával függ össze.

A Politico nevű brüsszeli portál tudósítójának egy diplomata egyébként félig viccelődve azt mondta: Tusk és a német-francia szövetség arra játszik, hogy az álmos miniszterelnökök előbb-utóbb bármit megszavaznak. 

A trükk végül nem jött be, a visegrádi országok miniszterelnökei kitartottak, és tovább blokkolják Timmermans kinevezését. Ebben a lett, a horvát, az olasz és az ír miniszterelnök is szövetségesük. Timmermansról nem is mert szavaztatni Tusk, pedig, úgy tudjuk, többen jelezték, hogy szívesen szavaznának - a lengyelek például a hírek szerint titkos szavazást kezdeményeztek. Ez azonban nyilvánvalóan óriási kudarcot hozna Timmermansnak.

- origo.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.