Dunaújváros Hetilap

Kásler: az Emmihez tartozó minden területre több forrás jut jövőre

doszerk - 2019. július 19. 13:29

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) felügyelete alá tartozó területek mindegyikére több forrás jut jövőre - mondta Kásler Miklós miniszter pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

A tárca vezetője az érintett ágazatok 2020-as költségvetésének főbb számait ismertetve közölte: összesen 592 milliárd forinttal jut több forrás az Emmi által koordinált területekre jövőre, mint az idén. Kiemelte, hogy a jövő évi költségvetés középpontjában a családok állnak; a kormány 2010 óta megduplázta a családok támogatását, amely a GDP 4,6 százalékát teszi ki. Családtámogatásokra jövőre 2228 milliárd forintot biztosít a kormány, ez 224 milliárd forinttal több, mint az idei, 2010-hez képest pedig a növekedés 1300 milliárd forint. Ezen belül a babaváró program keretében mintegy 420 milliárd forint szabadon felhasználható kamatmentes hitelhez jutnak a családok. A családokat érintő adókedvezmény összege is tovább nő, ez - az első házasok kedvezményével együtt - várhatóan eléri a 358 milliárd forintot - ismertette a számokat a miniszter.

Jelezte, jövőre több jut gyermekétkeztetésre is, a 2020-as büdzsében erre 82 milliárd forintot biztosított a kormány, ez 50 milliárddal több az e területre fordított 2010-es ráfordításnál. Az egészségügyet érintve Kásler Miklós elmondta, hogy jövőre ez az ágazat 1968 milliárd forintban részesül, ami 184 milliárd forinttal több az idei előirányzatnál, és 770 milliárddal több a 2010-es forrásnál. Emlékeztetett arra, hogy a kormány új egészségügyi programot indított, amely a betegségek megelőzésére helyezi a hangsúlyt az alapellátástól a szűréseken át a fertőzések elkerüléséig. Az erre fordított összegek is nőnek - jelezte a miniszter. Hozzátette: a kormány továbbviszi a tavaly kidolgozott öt nemzeti programot, amelynek része a keringési, a daganatos, a mozgásszervi, a mentálhigiénés betegségek megelőzése, ellátása, valamint a gyermekellátás is.

MTI-fotó (Szigetváry Zsolt felvétele)

Kásler Miklós kitért az Egészséges Budapest Programra (EBP) is, amelynek forrásai elkülönülnek az egészségügyi ágazat költségeitől. Elmondta, a közép-magyarországi régió egészségügyi fejlesztéseit magában foglaló program keretösszege 700 milliárd forint, és tartalmazza az országos intézetek, a társkórházak - köztük négy egyházi intézmény -, valamint 32 szakrendelő fejlesztését a központi régióban. A fejlesztések nemcsak a kor színvonalának megfelelő épületek kialakítására korlátozódnak, hanem gépek, műszerek beszerzését, korszerűsítését is lehetővé teszi - közölte. Hasonlóan magas az oktatásra fordított jövő évi forrás is: erre 2090 milliárd az előirányzat, amely 60 milliárddal több az ideinél és 645 milliárddal több a 2010-es adatnál - ismertette.

Mint mondta, az ágazat támogatása kiterjed az oktatás teljes spektrumára az óvodától az egyetemig. Ide sorolta a köznevelési infrastruktúra fejlesztését, a jövőre bevezetendő új nemzeti alaptantervet, a pedagógus-továbbképzést, valamint a tankönyvek jövő tanévtől teljes körűvé váló ingyenességét is. Utóbbira az oktatási büdzsén belül 14 milliárd forint jut - tette hozzá.
    A kultúra területét említve Kásler Miklós elmondta, erre jövőre 584 milliárd forint forrást biztosít a költségvetés, ami 47 milliárddal több, mint az idei és 412 milliárddal haladja meg a 2010-es szintet. A tárcavezető két területet emelt ki ezen ágazaton belül: a sportlétesítmények kulturális célú használatának támogatását és a Lázár Ervin-programot. Előbbi kapcsán azt mondta, az ilyen létesítmények nagyszabású kulturális rendezvényeknek adhatnak helyet, ezáltal is emelve e programok látogatottságát, és "a szórakozás mellett erősítik a nemzeti identitást". A Lázár Ervin-program célja - szorosan kapcsolódva az oktatáshoz -, hogy minden általános iskolás tanévenként egyszer ingyenesen eljusson színházba, tánc- vagy cirkuszi előadásra, hangversenyre.

A miniszter a szociális és jóléti intézményi szolgáltatások költségvetéséről beszámolva elmondta, e terület jövő évi előirányzata 738 milliárd forint, amely 53 milliárddal magasabb az ideinél és 413 milliárddal több a 2010-es forráshoz képest. Jelezte, hogy a szociális és gyermekjóléti területeknek nincs olyan szegmense, ahol ne emelkedtek volna a támogatási összegek, különös tekintettel a hátrányos helyzetre, a szegénységre és a fogyatékosság különböző formáira. A sportfinanszírozást említve Kásler Miklós elmondta, erre a területre jövőre 327 milliárd forintot szán a költségvetés, ez az összeg 24 milliárddal több az ideinél és 263 milliárd forinttal több a 2010-es forrásnál.

(MTI)

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.