Dunaújváros Hetilap

Kenőpénzzel, zsarolással „koordináltak” Gyurcsányék a tavalyi országgyűlési választások előtt

doszerk - 2019. július 16. 11:24

Nesze, itt egy „költségtérítés okosba”, csak lépj vissza szép csendben, mi az, hogy nem kell, akkor fideszbérenc leszel, mindenki annak fog tartani, erről gondoskodunk – csak egy megtörtént példa arra, hogy miképp koordinál zsarolnak Gyurcsány Ferencék az olyan körzetekben, ahol más ellenzéki indulók is megmérettetnék magukat.

Nesze, itt egy „költségtérítés okosba”, csak lépj vissza szép csendben, mi az, hogy nem kell, akkor fideszbérenc leszel, mindenki annak fog tartani, erről gondoskodunk – csak egy megtörtént példa arra, hogy miképp koordinál zsarolnak Gyurcsány Ferencék az olyan körzetekben, ahol más ellenzéki indulók is megmérettetnék magukat, mondván, jóban vannak a helyiekkel, azok lokálpatriótaként elismerik a munkájukat, így talán hitelesebben képviselhetik őket, mint az odaejtőernyőztetett káderek. Ezt a tempót követte a tavalyi országgyűlési választások előtt a DK is, amikor megpróbálták megvenni, és amikor ez nem ment, akkor megfenyegetni Újpesten a volt MSZP-s Horváth Imrét. Horváth végül nem jutott be az Országgyűlésbe, az őt megzsaroló Varju László viszont igen.

A PestiSrácok.hu birtokában lévő hangfelvétel sokadszorra is bebizonyítja, hogy az őszödi beszéd nem igazságbeszéd volt, Gyurcsányék sleppje ugyanolyan erőszakos, mint vezérük mondvacsinált kifakadása előtt, bevált maffiamódszereiket pedig egyszerűen csak magukkal vitték a DK-hoz.

Költség, és kártérítést, illetve egyéb „okosságot” ajánlott fel tavaly februárban, az országgyűlési választásokra készülve Varju László Horváth Imrének, hogy az Újpesten és Káposztásmegyeren népszerű egykori MSZP-s politikus lépjen vissza az ő javára – hallható egy, a PestiSrácok.hu birtokába került hangfelvételen. A DK későbbi talajharcosát – és pártját – érezhetően nagyon zavarta, hogy Horváth komoly támogatói bázissal rendelkezett a választókörzetében, amelyet a beszélgetésük alapján komoly veszélynek érzett a saját jövőjére nézve. Varju az egy órás felvételen minden lehetséges módon megpróbálta manipulálni, presszionálni Horváthot, akinek számos alkalommal a szemére vetette: ha nem lép vissza a DK javára, akkor egyértelműen a Fideszt támogatja, fideszbérenc, és majd mindenki annak is fogja tartani. Horváth Imre a zsarolási kísérlet ellenére sem állt kötélnek, és biztosította Varju Lászlót, hogy egyéni baloldali jelöltként indul az országgyűlési választáson.

A DK verte szét az egykor legerősebb fővárosi MSZP-szervezetet Újpesten

Ismert, Horváth Imre a két százalékot alig meghaladó eredményével végül nem került be az Országgyűlésbe, a körzet képviselője végül Varju László lett. A történtek ugyanakkor jól megmutatják azt az eróziót, amelynek révén az Újpesten egykor a fővárosban legerősebb támogatói, szavazói bázist kialakító MSZP a DK hathatós segítségével mára szétmorzsolódott. Horváth másfél esztendeje épp azért lépett ki az MSZP-ből, mert Gyurcsány Ferenc már jóval a parlamenti választás előtt nekikezdett rávenni az akkori koordinációra hajlandóságot mutató ellenzéki pártokat, hogy a DK-t helyzetbe hozva lépjenek vissza. Ebbe az MSZP akkori elnöke, a Gyurcsánnyal a szakítás után is jó kapcsolatokat ápoló Molnár Gyula bele is ment, és közölte Horváth Imrével, hogy a munkájával ugyan meg vannak elégedve, de Újpesten átadják a mandátumszerzés lehetőségét a DK-nak.

Gyurcsány Ferenc tavaly tavasszal többször kampányolt Újpesten, ahol a fideszeseknek szánt lámpavasakat, vagyonelkobzást emlegetve tett ígéretet híveinek a Fidesz elzavarására, aztán április 8-án jött a bejutási küszöb okozta frász, és a kígyózó kígyók. Megmutatja a birtokunkban lévő hangfelvétel azt is, hogy Gyurcsány ellenfele nem csak Orbán, a Fidesz mellett az összes olyan párt elpusztításában érdekelt, amelyet nem ő vezet. A KISZ-ben szocializálódottaknak magától értetődő politikai eszköz a sunyi, aljas suttogó propaganda, Horváth Imrét nem csak lefideszbérencezték mert nemet mondott, hanem Gyurcsányék kezdték elterjeszteni azt is, hogy Horváth KGB-ügynök volt, ezt azzal igyekeztek alátámasztani, hogy az idős politikus aktív katonatiszt korában részt vett egy továbbképzésen a Szovjetunióban.

A szavazókörzet a jelek szerint kitüntetett helyen szerepel a DK elnökénél, egy, a tavalyi választások előtti pártfórumon fel is vetette: Nem lesz Újpesten semmi gond, mert a Horváth Imrének viszek majd némi forintot – ami ugyancsak alátámasztja a hátsó szándékot: ha valakit úgy állítanak be, hogy megvesztegethető, azt a megvezetett emberek korruptnak is fogják hinni. A portálunk birtokában lévő hangfelvétel tanúsága szerint a táskás ember szerepére vállalkozó Varju László nem járt sikerrel Horváth Imrénél, igaz, nem tett túl bőkezű ajánlatot, amikor azt vetette fel neki, hogy a kampányra addig fordított kiadásait megtérítik neki, „így senki nem jár rosszul”, és hát meg lehet oldani a dolgokat „okosan is”. A beszélgetésből úgy tűnik, Varjunak – és ezek szerint a DK-nak – csak abban az esetben demokratikus egy-egy ellenzéki koordináció, ha az érintettek mindannyian Gyurcsányék javára lépnek vissza, aki ezt nem teszi meg, az pedig fideszbérenc. A szektás gyűlöletpolitika érveit hallgatva Horváth meg is jegyezte Varjúnak: ha olyan fontos az egy fideszes ellen egy ellenzéki-felállás, akkor miért nem lép vissza ő, de Varju hallhatóan nem is akarta értelmezni a felvetést. Horváth Imre a napokban a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy független baloldali politikusként tovább politizál Újpesten, és valószínűleg elindul az őszi polgármester-választáson is. Kérdés, hogy ezúttal is megkeresi-e valaki a DK rendkívül empatikus parlamenterei közül. Természetesen igyekeztünk megkérdezni Varju Lászlót, bíztunk abban, hogy elárul néhány apróbb titkot a DK-s egyeztetések művészetéről, amennyiben mégis sikerül kapcsolatba lépnünk vele, véleményével frissítjük cikkünket.

(Pesti Srácok)

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.