Dunaújváros Hetilap

MEKH: Tovább csökkentek a lakossági fogyasztók rezsiköltségei

doszerk - 2019. július 15. 13:07

A korábbi 4%-os értékről 3,4%-ra mérséklődött egy átlagos háztartás villamosenergia- és földgázköltsége 2019 júniusában, olvasható a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal legújabb, júniusi nemzetközi árösszehasonlító vizsgálatában.

A Hivatal megbízásából készített nemzetközi árösszehasonlító vizsgálat a nemzetközi villamosenergia- és földgázfogyasztás költségeinek a nettó jövedelemhez viszonyított arányát, azaz a fogyasztók ún. „teherbíró” képességét is havonta vizsgálja. A választott háztartásban ketten élnek, mindketten országos szintű átlagos nettó jövedelemmel rendelkeznek, nincs más eltartott a háztartásban.
A júniusi felmérésben bekövetkezett változás oka, hogy az Eurostat frissítette az európai vásárlóerő-egység (Purchasing Power Standard – PPS), valamint az átlagjövedelem statisztikáit. Utóbbi esetében a korábbi 2015. évi helyett már a 2018. évi átlagjövedelmeket használja a modell. A kétkeresős tipizált háztartásra a 2015-ös magyar átlagbér 23 247 PPS míg a 2018-as 27 648 PPS, amely 19 százalékos növekedést jelent.

A júniusi jelentésből az is kiderül, hogy csökkent a lakossági villamos energia és földgáz vásárló-erő paritáson mért ára hazánkban. Míg májusban Budapesten a lakossági fogyasztók villamos energia átlagára vásárlóerő-paritáson mérve 19,51 PPS/kWh volt, addig júniusban 18,96 PPS/kWh. A földgáz esetében ez az érték 5,32 PPS/kWh-ról 5,18 PPS/kWh-ra csökkent.
A villamos energia lakossági átlagára 2019 júniusában 11,72 eurócent volt kilowattóránként. Ennél csak Szófiában és Belgrádban kellett kevesebbet fizetni az áramért. A lakossági fogyasztók számára biztosított földgáz átlagára ugyanakkor még mindig a magyar fővárosban volt a legolcsóbb (3,22 eurócent/kWh).

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal nemzetközi sztenderdek alapján kidolgozott ár-összehasonlítása az európai fővárosok villamosenergia- és földgázárait mutatja be. A havonta publikált felmérések elérhetők a Statisztika rovatban.

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.