Dunaújváros Hetilap

Népszerű a babaváró támogatás

Molnár Emese - 2019. július 18. 8:03

Hatalmas és egyre növekvő az érdeklődés a kormány által bevezetett családvédelmi akcióterv kedvezményeire. Az egyik legnépszerűbb lehetőség a babaváró támogatás, a dunaújvárosi kormányablakban eddig százhuszonöt kérelmet nyújtottak be ezzel kapcsolatban.

A kormány egy hét pontból álló akciótervet indított annak érdekében, hogy valamilyen formában, kedvezményes lehetőséggel támogassák a magyar családokat. Négy intézkedés, a babaváró támogatás, a családi otthonteremtési kedvezmény, a 3 vagy többgyermekes családok lakás célú jelzálog-hitelének elengedése, és a nagycsaládosok személykocsi vásárlásának támogatása július 1-jétől lépett hatályba, ekkortól lehet a kérvényeket benyújtani. A támogatások folyósítását első körben a bankoknál kell kezdeni. Utána következhet a szükséges iratok beszerzésére. Ebben kap szerepet a kormányablak.

Dr. Hujber Edina, a Dunaújvárosi Kormányablak osztályvezetője vázolta, a lehetőségekről a bankfiókokban lehet érdeklődni, majd a szükséges hatósági bizonyítvány kiállítását követően lehet konkrétan ügyeket intézni. A szükséges kérelmeket, adatlapokat

A legfeljebb tízmillió forintos, kamatmentes, szabad felhasználású Babaváró Támogatás elsősorban azoknak a házaspároknak szól, akik gyermeket terveznek.

A kibővített csok új- és használt lakás vásárlására ad kedvezményt, amely már egy gyermek után is igényelhető. E kettőhöz hatósági bizonyítvány beszerzése is kell, amit a kormányablakban is el lehet intézni. A bizonyítvány kiállítása illetékmentes, a dokumentumot pedig továbbítják az eljáró megyei kormányhivatalba.

A nagycsaládosok autóvásárlási támogatása röviden arról szól, hogy a legfeljebb 2,5 millió forintos támogatás legalább hétszemélyes új autó vásárlásához kérhető, a támogatás összege az autó vételárának maximum a felét teheti ki, és zárt végű lízingszerződés esetén is felhasználható.

A kibővült jelzáloghitel-elengedési program által már a második gyermek érkezésekor lehet kérelmezni egymillió forint, a harmadiknál négymillió forint, minden további gyermeknél pedig egy-egymillió forint elengedését a lakásalapú jelzáloghitelből. Ezen kérelmeket a Magyar Államkincstárhoz továbbítja a kormányablak.

Dr. Hujber Edina elmondta, nálunk is népszerűek ezek a lehetőségek, a hatályba lépés első napján, reggel már hoztak is egy babaváró támogatásra vonatkozó formanyomtatványt.

- Az első két hét adata alapján, a babaváró támogatás a legnépszerűbb támogatási forma, 125 hatósági bizonyítvány kiállítási kérelmet nyújtottak be hozzánk, és a sorban következő a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása, harmincnyolc esetben vettünk már át kérelmeket továbbítás céljából. Általában mind a négy támogatási formával kapcsolatban elmondható, hogy az ügyfelek felkészülten érkeznek. A jogosultsági feltételeiket ők már otthon tisztázták, és megbeszélték azt, hogy belevágnak-e ezekbe. Hozzánk már úgy érkeznek, hogy igazából az igényfelvétellel kapcsolatban kérdésük már nincsen- mondta dr. Hujber Edina.

Novák Katalin, a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár ismertette, két hét alatt kétezer-ötszázan éltek a családvédelmi akciótervben kibővített jelzáloghitel-elengedés lehetőségével, mintegy kétezren igényelték a babaváró támogatást, a nagycsaládosok autóvásárolási támogatására csaknem ötezren jelentkeztek. 

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.