Dunaújváros Hetilap

Népszerű a családvédelmi támogatás

doszerk - 2019. július 19. 17:12

Július elseje óta - a Magyar Államkincstár adatai szerint - már 12 ezernél is több család igényelte a babaváró támogatást, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását vagy a kibővített jelzáloghitel-elengedés lehetőségét - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Novák Katalin elmondta, csütörtökig - a legfeljebb tízmillió forintos, szabad felhasználású kölcsönként induló, majd a gyermekek születésével fokozatosan támogatássá váló - babaváró támogatást háromezren igényelték, 1300 párnak pedig már ki is utalták az összeget. A legtöbben a maximális 10 millió forintot kérték, és ha valaki a várandósság 12. hete után nyújtja be az igényét, akkor rögtön három évre fel is lehet függeszteni a törlesztést - tette hozzá. A jelzáloghitel elengedésének bővített lehetőségét szintén háromezren igényelték, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatását pedig 6400-an kérték eddig - ismertette a legfrissebb adatokat az államtitkár. Az ingatlanfedezetű jelzáloghitelek elengedésével kapcsolatban emlékeztetett: július elseje óta már a második gyerek érkezésekor lehet kérni egymillió forint, a harmadik gyermeknél négymillió forint, minden további gyermek esetében pedig további egy-egy millió forint jóváírását. A lehetőséggel az elmúlt csaknem három hétben már többen éltek, mint az azt megelőző másfél évben - jegyezte meg.

Kép: MTI (Bruzák Noémi felvétele)

Novák Katalin az akciótervet mérföldkőnek nevezte a magyar családtámogatások történetében, amely iránt töretlen az érdeklődés. Elmondta azt is, hogy folyamatosan zajlanak a bölcsődei fejlesztések, egyre több forrást biztosítanak az ágazat számára, hogy minden bölcsődés korú gyermeket nevelő és dolgozó szülőnek segíteni tudjanak; január elsején pedig életbe lép a nagyszülői gyed és a legalább négygyermekes nők személyijövedelemadó-mentessége. Utóbbiról közölte, múlt pénteken az Országgyűlés elfogadta az adótörvényekre vonatkozó jogszabályt, amelynek része, hogy a legalább négy gyermeket felnevelő nők életük végéig mentesülnek az szja-fizetés alól a kereső tevékenységből származó jövedelmük után. A kedvezmény a vér szerinti és az örökbefogadott, valamint a már felnőtt gyermekek után is jár majd, és megmarad a családi adókedvezmény rendszere is a korábbi gyakorlat szerint - hangsúlyozta Novák Katalin. Kiemelte, azt szeretnék, hogy Magyarország és a magyar nemzet erős legyen, ehhez pedig jól teljesítő gazdaságra van szükség, valamint arra, hogy minél több vágyott, tervezett gyermek megszülessen.

A kormány szerint a gazdasági növekedésnek a családtámogatások megfelelő működése is a záloga, és bíznak abban, hogy a jövő évi 4 százalékos GDP-növekedés eléréséhez a Családvédelmi Akcióterv is hozzájárulhat. A népesedési fordulatot pedig nem "külső erőforrásokban", hanem a magyar gyermekek születésének támogatásában látják, mert a magyar fiatalok családcentrikusak, gyermekeket szeretnének, a családpolitika pedig segíteni szeretne azoknak a nehézségeknek a leküzdésében, amelyek a gyermekvállalás előtt állhatnak - hangoztatta az államtitkár. Novák Katalin szólt arról is, hogy az Országgyűlés elfogadta a jövő évi költségvetést, amelyben már közel 2,5-szer akkora összeg áll rendelkezésre családtámogatásokra, mint 2010-ben, tehát a jövő évi a családok támogatásának költségvetése lesz. Az akciótervnek köszönhetően 2020-ban 162 milliárd forint maradhat a gyermeket vállaló és nevelő családoknál, a kölcsönön alapuló támogatásokon keresztül pedig várhatóan további 700 milliárd forint kerül a családokhoz - mondta el az államtitkár.

(MTI)

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.