Dunaújváros Hetilap

Óriási léptékű fejlesztések megvalósulása küszöbén

Brousil Csaba - 2019. július 27. 8:08

Pénteken, Pusztaszabolcson megtartották a VII. Szabolcsi Nyári Fesztivál hivatalos megnyitóünnepségét. A rendezvényen jelen volt dr. Mosóczi László államtitkár, dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos, Csányi Kálmán, Pusztaszabolcs polgármestere.

Az államtitkár megnyitó beszédében kiemelte a kormány gazdaságot erősítő intézkedéseit, melynek révén 800 ezerrel többen dolgoznak ma, mint 2010-ben, a különböző gazdaságélénkítő intézkedéseket, az adócsökkentéseket és a polgárok könnyebb boldogulásáért meghozott döntéseket és véghezvitt fejlesztéseket. Ezek között említette Pusztaszabolcsra és a térségre kanyarodva a vasúti fejlesztéseket, melyek a település életét fontos ponton érintik.

Szólt a település északi elkerülő útjának megépítéséről is, melyhez megköszönte dr. Dorkota Lajosnak, Dunaújváros és Fejér megye díszpolgárának, dr. Galambos Dénesnek és Csányi Kálmánnak a lobbitevékenységét, melyet annak érdekében fejtettek ki, hogy ez az elkerülő út hat kilométer hosszan megépülhessen. Kiemelte, hogy az M8-as autópálya építésével Pusztaszabolcs közelében még egy autópálya elhalad majd, mely növeli a munkaerő mobilitás, az iparosodás fejlődésének esélyét is, nem beszélve a lakosság kényelméről. Kiemelte, hogy jövőre elkészül az a vasúti fejlesztés, mely a Kelenföld-Pusztaszabolcs vonalat korszerűsíti és, amely lehetővé teszi majd, hogy a vonatok 120-160 km/h sebességgel közlekedjenek. Ezzel a 250 milliárd forintos fejlesztéssel a fővárost és a vonalon lévő településeket könnyebb és gyorsabb lesz megközelíteni, mint autóval. Beszéde végén az államtitkár hivatalosan is megnyitotta a nyári fesztivált.

Dr. Galambos Dénes köszöntő beszédében elmondta, hogy nagy örömmel jött el idén is erre a megnyitóra, majd méltatta a már megvalósult és jövőben megvalósuló fejlesztéseket:

- Versenyképessé válik a közúti közlekedéssel szemben a vasúti közlekedés Pusztaszabolcs és a főváros között, közel 180 milliárd forintból. Az elkerülő út és a vasúti felüljáró kapcsán pedig jelzem, hogy Palkovics miniszter úrral, államtitkár úrral folyamatos tárgyalásokat folytatunk, hamarosan megkezdődhetnek a tervezési munkálatok. Az elkerülő út és a vasúti felüljáróra több mint 20 milliárd forintot biztosít majd a kormány a jövőben.

Ezen fejlesztéseken túl folyamatban vannak azok a programok, amelyek Pusztaszabolcs lakosságmegtartó erejét növelik. Közel 275 millió Ft-ból megvalósult a „Zöld Város” program, amely során cél volt, hogy kulturális centrummá tudjon válni Pusztaszabolcs.

Az M8-as autópálya fontosságát a miniszterelnöki megbízott is kiemelte beszédében:

- Dunaújváros és térsége életére jelentős hatást gyakorol majd a megépülő M8-as autóút. Megkezdődött a tervezés, a kivitelezés 2023-ban kezdődhet. Az erre felfűzhető ipari potenciál a paksi atomerőmű-beruházás gazdaságélénkítő és munkahelyteremtő szerepével együtt óriási lehetősége ennek a térségnek. Így ez a közelmúltban Mosóczi László közlekedéspolitikáért felelős államtitkár által bejelentett Komárom–Székesfehérvár négysávos autóút megépítésével megvalósul az az elképzelés, amely az M1-es és M0-s autópálya terhelését csökkenteni hivatott megoldást erősíti. Ez Budapestet mintegy 100 km-rel elkerülve, az M7-es autópályába becsatlakozva, az M8-cal együtt tovább erősítheti Dunaújváros logisztikai szerepét is, hiszen a kelet-nyugati tengely közvetlen közelünkben halad majd el. Felértékelődik tehát Dunaújváros és térsége a fejlesztésekkel – mondta dr. Galambos Dénes.

A beszédek után a Manóvár óvoda kis növendékeinek műsora következett, Majd Csányi Kálmán polgármester köszöntötte a település idén világra jött legfiatalabb polgárát és utána a legidősebbeket is. Ezután az ünneplők Szabolcs Vezér szobránál elhelyezték virágaikat, majd a könyvtárban Pusztaszabolcs Város Önkormányzat Elismerő Címek ünnepélyes átadása következett.

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.