Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Woodstockra emlékeznek Pakson

doszerk - 2019. július 1. 12:03

A woodstocki fesztivál két legendás, brit szereplője, a Ten Years After (TYA) és Miller Anderson, valamint az amerikai bluesélvonalába tartozó Eric Gales is fellép Pakson, az idei 27. Nemzetközi Gastroblues Fesztiválon.

A július 1-jén kezdődő, egyhetes fesztivál öt helyszínén 50 koncertet hallhat a közönség - mondta Gárdai Ádám szervező az MTI-nek. A TYA július 6-án, szombaton játszik majd a 2014-től ismert, négyes felállásban; az együttesben a két alapító Chick Churchill billenytűs és Rick Lee dobos mellett Colin Hodgkinson basszusgitáron játszik, Marcus Bonfanti gitáron és énekkel pótolja a 2013-ban elhunyt Alvin Lee játékát.

A szervező megjegyezte, remélik, hogy a koncerten elhangzik Woodstock egyik emblematikus száma, az I'm going home, illetve a korai Undead és a Stonedhenge című albumok számai közül néhány, de mellettük biztosan új felvételekből is ízelítőt kap a közönség.

A Miller Anderson Band a TYA előtt lép fel; a később a Spencer Davis Grouppal és a Chicken Shackkel is ismertté vált skót gitáros a Keef Hartley Banddel játszott az 1969-es fesztiválon, és woodstocki repertoárt hoz Paksra is. Érdekesség, hogy fellép vele a szaxofonos Lee Mayall, John Mayall unokaöccse - mondta Gárdai Ádám.

Eric Gales, aki péntek este ad koncertet, idén a memphisi Blues Music Award legjobb blues előadója címét kapta. Szintén a tengerentúli bluest képviseli Little G Weevil - Szűcs Gábor - gitáros, ő a jamaicai származású énekesnővel, Dionne Benettel koncertezik.

A szervező a magyar előadók közül kiemelte a Deák Bill Blues Bandet és a fiatalok körében népszerű Ivan & The Parazolt, ez utóbbi csapat Tátrai Tiborral lép a fesztivál nagyszínpadára. Tátrai az idén 25 éves Magyar Atom tagjaként is játszik majd. A fesztivál utolsó napján nyílt napot rendeznek ingyenes koncertekkel, ahol magyar előadók - a Magyar Atom mellett többek között a Soulbreakers, Varga János és barátai, a Tűzkerék xT - Woodstockot idéző zenével lépnek fel.

Az eseményen ezúttal is lesz templomi koncert; a művészek, mások mellett Miller Andreson és Little G Weevil rövidebb, akusztikus programot adnak elő a paksi evangélikus templomban azoknak, akik nem kedvelik az erősített zenét. Gárdai Ádám közölte azt is, hogy a templomi koncertek és egy főzőverseny bevételével Paks kárpátaljai testvérvárosa, Visk óvodáját támogatják.

-MTI-
 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!