A legjobb befektetés a lakásvásárlás?

doszerk - 2019. augusztus 8. 7:57

A Fejér megyeiek több mint háromnegyede arra számít, hogy a megyében az ingatlanárak a következő egy év során emelkednek, így nem is csoda, ha jó befektetésnek tartják az új lakás-vásárlását – többek közt ez derül ki abból a kutatásból, amely Magyarország vezető lakásfejlesztője készített.

Országosan a megkérdezettek 70 százaléka tartja a legjobb befektetésnek az új lakást, de a használt lakóingatlanra is közel ennyien voksoltak. Fejér megyében szintén az új és a használt lakás végzett az élen, mégpedig az országos átlaghoz képest nagyobb népszerűséggel. Itt az országos átlaghoz képest jobb befektetésnek tartják a termőföldet is: ezt a megyében a megkérdezettek 54 százaléka választaná.

 „Magyarország vezető lakásépítője, a Cordia megbízásából most először készült el egy olyan országos, reprezentatív kutatás, amely külön felmérte a Fejér megyeiek véleményét egyebek közt arról, hogy mennyire tartják jó befektetésnek a lakásvásárlást, illetve szándékoznak-e ingatlant vásárolni vagy felújítani” – hívta fel a figyelmet Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója.

Folytatódik a drágulás

A Fejér megyeiek túlnyomó többsége – több mint háromnegyede – arra számít, hogy szűkebb hazájukban az ingatlanárak a következő egy évben emelkednek, a drágulásra számítók közel hatvan százaléka legalább 10 százalékos árnövekedést vár. A megyében épülő új lakások esetében 10-ből 8 Fejér megyei vár áremelkedést, míg a budapesti újlakás-piacot illetően 10-ből 9-en számítanak további drágulásra.

A Fejér megyeiek nagyon jól tájékozottnak számítanak az ingatlanpiac híreivel kapcsolatban: a 12 százalékos országos átlaggal szemben csupán 1 százalékuk nem hallott még az eddig lezajlott erőteljes lakásár- és bérleti díj emelkedésről, illetve a kedvezményes újlakásáfa kifutásáról.

Sokan vettek lakást Budapesten

Fejér megyében a megkérdezettek harmada számolt be arról, hogy egy családtag, barát vagy ismerős már vásárolt lakóingatlant Budapesten: minden 10. ilyen esetben új építésű lakásról van szó. Az országos átlaghoz hasonlóan a fővárosban lakást vásárló Fejér megyeiek 70 százaléka saját használatra vette az ingatlant, több mint ötöde pedig a gyermeke számára.

Fejér megyében a megkérdezettek több mint fele véli úgy, hogy Budapesten mindig lesz kereslet a jó helyen lévő bérlakásokra, továbbá 10-ből 4 válaszadó szerint azért jó befektetés egy fővárosi új lakás, mert folytatódik a drágulás.

„A Fejér megyeiek negyven százaléka tart attól, hogy egy budapesti, albérletbe kiadott lakás esetében nem tudná biztonsággal ellenőrizni, hogy a bérlő minden hónapban rendesen fizet-e. A megkérdezettek közel negyede aggódna amiatt, hogy az építtető nehezen kiadható lakást ad el a számára. A Cordia lakáskiadással foglalkozó csapata ugyanakkor minden gondot levesz a bérbeadó válláról, hiszen a lakás berendezésétől, meghirdetésétől és kiadásától kezdve gondoskodik a bérleti díj beszedéséről és a közüzemi számlák ellenőrzéséről is” – hívja fel a figyelmet a Cordia vezérigazgatója.

Fejér megyében inkább felújítanának

A Fejér megyeiek az országos átlaghoz (25 százalék) mérten enyhén magasabb arányban terveznek a következő egy évben jelentős lakásfelújítást. Az otthona nagyobb arányú renoválásával az itteni megkérdezettek 28 százaléka számol, lakóingatlan-vásárlási tervekkel pedig 12 százalék rendelkezik, ami csak 2 százalékponttal marad el az országos átlagtól.

A megyét is magába foglaló Közép-Dunántúl régióban az országos átlaghoz képest kisebb arányban (20 százalék) járulna hozzá ingatlaneladás egy új otthon árához, így természetesen nagyobb szerep jutna a hitelnek (30 százalék) és az egyéb megtakarításoknak (18 százalék). A fennmaradó részt egyéb forrásokból (CSOK, lakástakarékpénztár, családi segítség, stb.) finanszíroznák.

A régióban az ingatlanvásárlást tervezők az országos átlaghoz hasonló arányban (12 százalék) szánja a lakást a gyermeke számára, saját használatra pedig 78 százalék vásárolna, ami az országos átlagtól 7 százalékponttal marad el. Befektetési, kiadási céllal viszont az országos átlagnál magasabb arányban terveznek lakást vásárolni (15 százalék, szemben a 11 százalékos országos átlaggal).

- noguchi.hu -

 

 

A rovat további hírei: Mozaik

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

2024. már. 29.

A 6-os útról szemlélve sem volt nagyon feltűnő a dunaújvárosi repülőtér múlt szombati rendkívüli programja – de aki benézett a hangárok környékére, az nagyon is láthatta, óriási nyüzsgés volt, sokan voltak, mindenki tett-vett, pakolt, takarított.

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)