A világ legjobb edzőitől tanulhatott

Szárszó Lajos - 2019. augusztus 23. 12:55

A Dunaferr SE férfi röplabdacsapata szerződést kötött Mészáros Dömötörrel, aki éveken keresztül a világ legjobb bajnokságaiban játszott.

Mint azt Tomanóczy Tibortól, a Dunaferr SE röplabda csapatának vezetőedzőjétől megtudtuk, a 42 éves Mészáros Dömötör a következő szezonban a Dunaferr SE gárdáját erősíti.  A röplabdasport egyik ikonja Kaposváron kezdte a pályafutását, majd három bajnoki címmel a zsebében 22 évesen légiósnak állt. Az olasz Padova játékosa lett, majd két szezon után, egy trentinói kitérőt követően visszatért a Padovába. Innen igazolt Görögországba a PAOK-hoz, majd vissza Olaszországba a Montichiariba. A vándorlás Oroszországba vezette, ahol az Urengoj, majd a Szurgut játékosa lett. Az útja Olaszországba vezette vissza a Modenahoz, majd jött a török Izmir, és megint Olaszország, a Genova. 2012 óta a Közel-Keleten játszott, Dubaiban és Libanonban, illetve rövid ideig Sümegen és Kecskeméten is röplabdázott, majd a Kazincbarcikához igazolt. Most azonban a még mindig nagyszerű formában lévő klasszis a Dunaferr játékosa lett.

- Mi hozott a fiatal dunaújvárosi csapathoz?

- A játszani akarás és Tomanóczy Tibor személye, akit rendkívül jól ismerek, és akivel nagyon jó a viszonyom. Az idén május elején megkeresett a vezetőedző, aki felvázolta előttem a csapat jövőképét, de akkor még nem döntöttem el, hogy hol folytatom, hiszen több csapattól is volt ajánlatom. Mivel nagyon szeretek külföldön játszani ezért a tervem az volt, hogy még egy évet kint játsszak, de végül, miután Tibor felhívott, majd személyesen beszéltünk, a Dunaferrt választottam.

Ennek oka volt többek között az az út, melyet a vezetőedző a csapat elé lefektetett, valamint az, hogy még mindig szeretem a kihívásokat. Pályafutásom során a világ legjobb edzőitől tanulhattam, és most ezt a tudást van lehetőségem továbbadni az itteni, nagyon tehetséges fiataloknak. Ez azért fontos számomra, mert sajnos nagyon kevés az az edző, aki külföldön dolgozhatott, így az ottani tapasztaltakat át tudná adni. Ebben is szeretnék segíteni, hiszen Dunaújvárosban most olyan fiatalok játszanak, akik véleményem szerint két, három éven belül már a felnőtt válogatottat erősíthetik. A jelenlegi keretből ismerem azokat a játékosokat, akik a korosztályos válogatottaknak a tagjai, akikből ki kell tudni hozni a maximumot. Abban az esetben, ha még a bajnoki rajtig sikerül azt a két, három játékost megnyernie a klubnak, akiket én is szeretnék, akkor ütőképes, meglepetésre is képes lesz a Dunaferr. Úgy tapasztalom, hogy a játékosok nagyon akarnak bizonyítani. Ehhez minden körülményük adott.

- Ikonként érkezel a városba. Azt hogyan dolgozod majd fel, hogy minden DSE akadémista Mészáros Dömötör szeretne lenni?

- Én ennek örülnék a legjobban! Szerencsés voltam a pályafutásom során, és azt kívánom, hogy ezt minél többen tapasztalják meg. Játszhattam együtt az ország és a nemzetközi elit legjobbjaival. Most azonban az a feladatom, hogy segítsem Tomanóczy Tibor munkáját. Ki kell tudni hozni a fejlődő képes játékosokból azt, hogy minél jobbak legyenek. Nem elég nekik csak szép álmokat szövögetniük, hanem annak eléréséhez rengeteget kell tenniük, tapasztalniuk. Ha ők ezt felvállalják, szép sikereket érhetnek el. Látva más nemzetek fiataljait, nemzetek bajnokságait itt is minden lehetőségük adott arra, hogy elérjék a nemzetközi szintet. De ehhez kell, hogy folyamatosan tanuljanak a tapasztaltabb játékostól, példaképüktől, akivel - jó esetben - egy csapatban is játszhatnak. Hiszen ennek a tanulási folyamatnak lesz a végeredménye, hogy a nehéz pillanatokban hogyan reagálnak, hogyan képesek akár megfordítani is egy meccset.

- Milyen csapatember szeretnél lenni?

- Szeretném, ha húzó ember lennék, aki a nehéz szituációkban átlendíti, és győzelemhez segíti a csapatot. Tudomásul kell venni, hogy a hibázás benne van a játékban, de amennyiben azon kezdesz el idegeskedni 23-23-nál, hogy ez hogyan történhetett, akkor abban biztos lehetsz, hogy a szettet elvesztetted. Vagyis nem mindegy, mit, mikor, és hogyan dolgozol fel. Azt pedig csak játék közben lehet megtanulni, hogy a sikert és a kudarcot hogyan kell feldolgozni. Ezeknek a feldolgozása minden jelenlegi fiatalnak a későbbi karrierje során számít majd sokat. Ebben az edzőnek is jelentős a szerepe, mivel ő az, aki a pályán kívülről erőt kell, sugározzon a játékosai felé akkor is, ha hibázik. Nem lehet az, hogy bárki is lenézze a másik képességét, hiszen az kettétörhet egy jövőbeli karriert. Azt azonban nem tartom bűnnek, és szerintem olyan nincs is, ha valaki esetleg izgul, vagy fél egy mérkőzés előtt, hiszen én mind a mai napig félős vagyok, de ez már a bemelegítés alatt eltűnik. A teljesítményére ez nem hathat ki. A félelemnek át kell mennie bizonyítási vággyá, agresszivitássá, egészséges önbizalommá. Az tehát külön feladat, kihívás lesz, hogy a világ legjobb edzőitől tanultakat hogyan fogom tudni átadni a Dunaferr fiataljainak. Ha ez sikerülne, hatalmas élmény lenne a számomra. Bízom a csapatban, bízom abban, hogy Dunaújvárosnak sok örömet fogunk tudni okozni ebben a szezonban. Azt azonban tudni kell, hogy bár a körülmények nagyszerűek, mi még nem vagyunk azon a szinten, mint a profik. De amennyiben fel tudunk nőni a TAO támogatás által odáig, hogy olyan népszerűek legyünk Magyarországon, mint a többi látványsportág, akkor elérhetjük azt, mint Lengyelországban, ahol a röplabda az első helyen áll és tízezrek járnak ki a mérkőzésekre. 

A rovat további hírei: Sport

Elvárható a három pont megszerzése

Elvárható a három pont megszerzése

2024. már. 29.

A tabellán nyolcadik Tatabánya otthonában folytatja a bajnokság küzdelmeit a DFVE női vízilabda csapata szombaton délután négy órától.

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

Óriásit hajrázva nyert a Kohász

2024. már. 29.

A második félidőt tizenöt góllal megnyerve aratott 32-20-as sikert a DKKA női kézilabda csapata a NEKA elleni hazai bajnokin.

Nem borult a papírforma Miskolcon

Nem borult a papírforma Miskolcon

2024. már. 28.

Három szettben szenvedett vereséget Miskolcon a DKSE röplabda csapata az Extraliga alsóházának szerda esti összecsapásán.

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

Biztosan hozta a kötelezőt a DFVE

2024. már. 28.

Mindössze öt gólt kapva aratott sima győzelmet a DFVE női vízilabda csapata a III. Ker. TVE elleni bajnokin a Fabó Éva Sportuszodában szerdán este.

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

Hazai pályán vágna vissza a NEKA-nak a Kohász

2024. már. 27.

Fontos találkozó vár a DKKA női kézilabdázóira a balatonboglári akadémisták ellen csütörtökön délután öt órától.

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

Kizárták az DAB-ASP-t a rájátszásból

2024. már. 27.

Jogosulatlan szereplés miatt az ellenfeleknek írták jóvá a DAB-ASP Andersen Ligás negyeddöntőjének és elődöntőjének mérkőzéseit. A sorozatból így kizárt dunaújvárosiak fellebbezést nyújtanak be a döntés ellen.

Fontos pontokra hajt a DFVE

Fontos pontokra hajt a DFVE

2024. már. 27.

A III. Ker. TVE elleni hazai összecsapással folytatja az OB I-es pontvadászat alapszakaszát a DFVE női vízilabda csapata ma este hét órától.