Dunaújváros Hetilap

Emelt fizetést kapnak a védőnők

doszerk - 2019. augusztus 8. 15:05

Mintegy négyezer védőnő kap emelt fizetést a napokban - mondta az egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Horváth Ildikó kiemelte, a védőnők többéves bérrendezési programjában a mostani az első emelt összegű kifizetés. Az államtitkár fontos pillanatnak nevezte azt az átállást, amellyel a védőnők az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerülnek. Ezzel együtt - fűzte hozzá - komoly bérrendezés is indul: 2022 januárjában a tavalyi alapilletményük 2,5-szeresét keresik majd a védőnők. Hangsúlyozta, hogy több mint százéves szolgálatról van szó: a védőnők fontos szerepet töltenek be a korai diagnosztikában éppúgy, mint a védőoltások beadásában; a család legintimebb pillanataiban vannak jelen, ott vannak a várandóság kezdetén és a születés utáni hazatérésnél is. Bábiné Szottfried Gabriella, az Egészségügyi Szakmai Kollégium védőnői tagozatának vezetője felidézte: 2005-től évekig nem rendezték a védőnői béreket, pótlékokat; 2010-ben a kormány pótlékok emelésével próbálta orvosolni a helyzetet. Ezzel együtt országos védőnői konzultációt indítottak, amelynek kardinális kérdése a védőnői bérrendezés volt - fűzte hozzá.

MTI (Bruzák Noémi felvétele)

Július elsejével a védőnők az egészségügyi szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek, s ez alapján kapják a bérüket - közölte. Csősz Katalin józsefvárosi védőnő elmondta: korábban - diplomásként - 195 ezer forint volt az alapbérük, amelyhez kiegészítéseket adott a kormány. "Teljes káosz" volt a védőnői fizetésekben - fogalmazott, hozzáfűzve: ezért is fontos, hogy a szakdolgozói bértábla hatálya alá kerültek. Példaként említette, hogy az F12-es kategóriában bruttó 354 600 forint az alapbér, melyhez kiegészítéseket kap. Sára Botond (Fidesz-KDNP) VIII. kerületi polgármester azt mondta: nemcsak a kormány dolga a védőnők megbecsülésének kifejezése, hanem az önkormányzatoké is. Arra kérte a polgármestereket, hogy lehetőségeikhez mérten támogassák a védőnői munkát. Ennek egyik része a mindennapi munkavégzéshez szükséges körülmények biztosítása, a másik az anyagi megbecsülés. Elmondta, Józsefvárosban 2018-ban például 13. havi fizetést adtak a védőnőknek, s a közszolgálati bérlakás-rendszerbe is bevonták őket.

Hangsúlyozta: a magyar kormány is felismerte, hogy a gyermekek a legfontosabbak, és Józsefvárosban is minden döntésüket a gyerekek szempontjából hozzák meg. Gyermekbarát várost szeretnének létrehozni, s ehhez elengedhetetlen a védőnők munkája - mondta. Emellett olyan várost szeretnének építeni, amelyben a családok biztonságban érezhetik magukat, és ez magában foglalja az egészségbiztonságot is - tette hozzá. Kijelentette: az ország egyik legjobb védőnői hálózata működik Józsefvárosban, a védőnők pedig a jövőben is számíthatnak Józsefváros támogatására. Horváth Ildikó június közepén jelentette be, hogy július 1-jével nyolc százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók és védőnők alapbére.

(MTI)

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.