Dunaújváros Hetilap

Gyorsan intézkedett a polgármester

doszerk - 2019. augusztus 22. 18:24

Milyen állapotban van a dunaújvárosi  szennyvíztisztító – fordultunk Markóth Bélához a polgármesteri hivatal városüzemeltetés és beruházási osztályvezetőjéhez annak apropóján, hogy a múlt héten szombaton bűzös és gusztustalan hordalékkal találkoztak a horgászok a szennyvíztisztító kivezetésénél.

 

– Röviden azt mondhatnám, hogy jó. De íme, a tények: több ütemben újítottuk fel a telepet. Az első ütemre még 2017-18-ban került sor, mert III. medencesor évek óta üzemen kívül volt.  Erre azért volt szükség, mert a folyamatos és üzembiztos működéshez három medencesor szükséges. Míg két medencesort használunk, addig a harmadikon el tudjuk végezni a szükséges karbantartásokat.  Ezen felújítás során a levegőztető medence vízzárózásának javításán túl, a benne lévő levegőztető és keverő berendezéseket, valamint az ezekhez tartozó szivattyúkat is kicseréltük. Ezzel párhuzamosan a villamos rendszer is megújult. A technológiai sorban lévő Door típusú ülepítő medence vízzárózását is elvégeztük, valamint a kiülepedett iszap keverésére alkalmas keverőhíd is teljes cserére került. Ezt követően tavaly és az idén került sor az  I. és II. számú medence felújítására, hasonló műszaki paraméterekkel.  Ezen munkálatok elvégzése után elmondható, hogy a szennyvíztisztító telep ezen részei teljes mértékben megújultak.

A szennyvíztisztító  korszerűsítése azonban nem ért véget, az idén kezdődhet a sodorvonali bevezetés felújítása, amelyre már közbeszerzést követően szerződést is kötöttünk. Ennek  befejezése egy-két évet vesz igénybe, mivel a kivitelezési munkát nagy mértékben befolyásolja a Duna vízszintjének ingadozása. Ha ezzel a munkával is elkészülünk, akkor elmondhatjuk, hogy a szennyvíztisztító telep teljes körű helyreállítása megtörtént. A kisebb felújításokat, melyeket közben elvégeztünk, nagyságuk miatt külön nem említjük (pl. kezelő épület felújítása, stb.)

Véleményünk szerint az előzőekben felsorolt felújításokat követően szennyvíztisztító telep üzembiztosan biztosítani tudja rajtunk kívül még Kulcs-Rácalmás többlet szennyvízének tisztítását is. Így minden olyan hír, amely a telep nem megfelelőségéről szól, nem felel meg a valóságnak. Bár­milyen meghibásodás az üzemeltetés körüli szabálytalanságból vagy azzal összefüggő meghibásodásból keletkezhet csak.

***

Cserna Gábor polgármester írásban is tájékoztatást kért a szennyvíztisztítót üzemeltető társaságtól a horgászok által tapasztaltakról, illetve folyamatos ellenőrzésre kérte a szakhatóságokat.

***

Egy katasztrófa kronológiája avagy egy sztori, amiben jó sok gusztustalanság van

  1. Állítólagos ökológiai katasztrófa sújtja a várost, eközben Pintér Tamás, országgyűlési és önkormányzati képviselő többed magával, kisgatyában, a városi augusztálison múlatja az időt. Legalább látják az emberek. Mi már ennek is tudunk örülni.
  2. Cserna Gábor polgármester azonban inkább a szolgáltató céget hívja, akiktől szóbeli tájékoztatást kér arról, hogy mi is történt valójában, mi a helyzet a víz minőségével, mert a horgászok azt mondják, hogy a szennyvíz-kivezetésnél roppant gusztustalannak tűnik. Nyalka László,  az üzemeltető cég műszaki igazgatója elmondja, hogy nem ömlik tisztítatlanul a szenny, csak sajnos még nincs kész a sodorvonali bevezetés, s  a biológiai tisztítással együtt járó felhabzás is időnként előfordul. Ez bizony ronda és büdös is, de néhány órán belül megszűnik.
  3. Pintér Tamás jobbikos országgyűlési képviselő is hallja a hírt a barátaitól és egészen egyedi megoldással rukkol elő: hívja az RTL-t, hogy jól pofán csapjon majd mindenkit, leginkább persze Cserna lejáratása lenne ezzel is a cél, nem pedig az, hogy megoldódjon a probléma. Tényleg szívén viseli a város sorsát, nem vitás. Ha azt kérdezik,hogy miért nem intézkedik, ha bajban van a város, hiszen ő az országgyűlési képviselő? A válasz egyszerű: miért tenné? Ahogyan eddig, ezután sem teszi. Miért is várnánk mást tőle?
  4. Megjelenik az RTL Klub, nagyon elkedvetlenednek, leutaztak ide egy jó kis balhéért, ezt ígérték nekik a fiúk,  de sajnos már nem találnak úszó szörnyűségeket a vízen. Sebaj, lejátsszák a horgász által készített felvételeket, ha már kijött a balhéra ide „mucsajra” Pestről az egész stáb.
  5. Ráadásul az is pech, hogy a felhívott hatóságok vagy nem értesültek a világvégéről vagy ők sem találtak semmit. Mindenesetre a liberális gittegylet zászlóshajói átveszik a Dunaújvárost lejárató álhírt: megjelenik a hvg-ben, a Szeretlek Magyarországon, a Nők Lapjában, sőt a Blikkben is. 
  6. Pintér Tamás jobbikos országgyűlési képviselő eközben még mindig nem intézkedik, nem kér jelentést, nem szól a hatóságoknak, nem próbál meg végére járni a dolgoknak. Pintér Tamás, a mi celebünk, csak a bulvárnak telefonál.  Nem, nem érdekli egy pillanatra sem, hogy az általa képviselt és hőn szeretett városát a mocskok mocskaként mutatja be: szó szerint egy szar helynek.  Nem érdekli, hogy azok, akik itt élnek, hogyan járatódnak le, az ingatlanok értéke hogyan zuhanhat majd a kampányban a sok-sok rossz hír miatt. Ki akarna egy olyan városban élni, ahol minden ennyire szar szó szerint és bármikor bekövetkezett a világvége?
  7. Közben Cserna Gábor polgármester, ugyan meggyőződött, hogy nincs veszélyben a város, ennek ellenére a sürgős és azonnali vizsgálatot kezdeményezett. Írásban szólította fel a szolgáltató céget, hogy haladéktalanul számoljon be a szennyvíztisztítás megfelelőségéről, valamint a hatóságokat is felkérte ennek érdekében.
  8. Eközben Pintér Tamás valószínűleg azon töri a fejét, hogyan lehet lejáratni, rossz hírben feltüntetni, ellehetetleníteni azt a várost, aminek ő az országgyűlési képviselője, amit vezetni szándékozik. Igazán lokálpatrióta megoldás, nem vitás…
    Pintér Tamás a hatalomért és a pénzért mindenre képes.

- ujvarosivalosag.hu - 

           

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.