Dunaújváros Hetilap

Gyűlöletversenyt akar nyerni a DK

doszerk - 2019. augusztus 6. 10:37

„Gyurcsány a durva, provokáló kifejezések használatával ki akarja emelni pártját az egyre szürkébb ellenzéki masszából, és azt a látszatot kelti, hogy ő a Fidesz igazi ellenfele” - írja a Magyar Hírlap.

Az MSZP, a Jobbik és az LMP népszerűsége zuhan, a DK és a Momentum pedig a többi ellenzéki párt rovására akarja a pozícióit javítani ebben a helyzetben. Kiszelly Zoltán politológus szerint éppen ez az ellenzéken belüli, folyamatosan erősödő pozícióharc az oka a DK és Gyurcsány Ferenc egyre durvuló politikai kommunikációjának.

Néhány nappal ezelőtt Gyurcsány Ferenc a hivatalos Facebook-oldalán azon élcelődött, hogy a MOL-Fehérvár, a Debrecen és a Honvéd focicsapata nem jutott tovább az Európa Ligában. A Demokratikus Koalíció vezetője a meccsek kapcsán példátlanul ritka ízléstelen és becsmérlő stílusban megfenyegette Orbán Viktort. „Így buknak el egy megveszekedett kormány és kormányfő tervei… Csúnya vége lesz ennek… Ez a pökhendi kisember egyszer még futni fog. De a nyomában leszünk, és azt kapja, amit megérdemel” – írta a sokak számára szemkilövetőként emlékezetes, bukott miniszterelnök.

A lapunk által megkérdezett Kiszelly Zoltán politológus szerint ennek a Facebook-bejegyzésnek az alpári hangvétele tudatos volt Gyurcsány Ferenc részéről. „Neki az a politikai stratégiája, hogy ő Orbán Viktor legádázabb ellenfele és ő ehhez a szerephez megfelelően választott most hangnemet. Azt gondolta, hogy ha a miniszterelnök kedvenc hobbija a sport, a foci, akkor neki ott kell támadnia. A támadással pedig Gyurcsány azt a látszatot akarja kelteni, hogy igazából csak ő és a DK a Fidesz ellenfele. Emellett Gyurcsányék a provokáló kifejezések használatával még az egyre szürkébb, ellenzéki masszából is ki akarták emelni a DK-t” – magyarázta a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Kiszelly szerint Gyurcsány DK-ja és a Momentum egyelőre sikeresen szorítja egyre hátrébb a többi balliberális ellenzéki pártot. Ennek az az oka, hogy az MSZP, a Jobbik és az LMP politikusai olyan B kategóriás vezetők, akik elértek egy bizonyos szintet, de nem érzik a politikát és már a tehetetlenségi erő sem viszi őket tovább. Így aztán az MSZP, a Jobbik és az LMP nem önmagától tekeri lejjebb a hangerejét, hanem egész egyszerűen nem telik többre a politikusaitól. Gyurcsány Ferenc viszont érti a politikát, tapasztalt, és kihasználja azt, hogy gyenge politikusok vezetik a többi ellenzéki pártot – mutatott rá az elemző. Úgy véli, az ellenzék legnagyobb ellensége az őszi választáson a saját tehetetlensége mellett az lesz majd, hogy a balliberális pártok között valójában egy pillanatra sem szűnik meg a rivalizálás és emiatt állandó a bizalmatlanság. Az MSZP, a Jobbik és az LMP lejtmenetben van, a DK és a Momentum pedig a többiek rovására akarja a pozícióit javítani. Most tehát azért dúl ádáz harc az ellenzéki térfélen, mert akinek sikerül most jobb pozíciót elfoglalnia, az előnyből indul majd a 2022-es összefogásban.

Nem csak az rontja az ellenzék esélyeit, hogy mindenki csak a másik rovására tud erősödni – folytatta Kiszelly Zoltán –, ennél is súlyosabb, hogy szinte nincs is érdemleges választási programjuk a balliberális pártoknak, illetve, hogy ami van, az rossz és népszerűtlen, hiszen csak a brüsszeli kötelező migránsbetelepítési politikának a szajkózása, tehát nem csak, hogy nem önálló politika, de még elutasított is. Mivel nincs elfogadható programjuk, ezért nem tudnak új szavazókat megszólítani sem a Fidesz, sem a pártsemlegesek táborából, így viszont csak ugyanazt az egyre szűkülő szavazótábort próbálják meg újraosztani, ez pedig óhatatlanul egyre élesebb konfliktusokhoz vezet az ellenzéken belül – hangsúlyozta a politológus.

- magyarhirlap.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.