Dunaújváros Hetilap

Zajlanak az Augusztális előkészületei

Vass Ádám - 2019. augusztus 8. 15:04

Idén is a Szalki-sziget ad otthont az Augusztális programjainak kevesebb, mint két hét múlva. A fellépők mellett különböző programok is várják a városlakókat.

Az Augusztális helyszínén tartott sajtótájékoztatót Cserna Gábor, városunk polgármestere és Kiss András a Helyi Tourinform Iroda vezetője csütörtök délután. A Szalki-szigeten a színpad mellett elmondták, ez lesz az utolsó alkalom, hogy ebben a formában várja a városlakókat az ünnepség, hiszen hamarosan elkezdődhet a Szalki-sziget teljes felújítása. Cserna Gábor elmondta, ezer évvel ezelőtt Szent István király a magyar államiság alapjait rakta le, ezért három nemzeti ünnepünk közül ez az egy, ami kiemelt állami ünnepe Magyarországnak. Az elmúlt évekhez hasonlóan az Augusztális programsorozat már augusztus 17-én, szombaton elkezdődik Óvárosban.

A felújítás alatt álló Pentele Klubház helyett azonban a volt Szórád iskola, a Magyar úti Pentelei Mentálhigiénés Iskola ad otthont a városrészi ünnepségnek és az aratóbálnak. Kedden, vagyis augusztus 20-án pedig a szokásos helyszínen, a Szalki-szigeten várja a lakókat a rendezvény. A polgármester kiemelte, a kempingben és a szabadstrandon egész nyáron nagy az élet, a Rockmaraton után most hétvégén nagyszabású autóstalálkozót rendeznek, jövőhéten újra hozzánk látogatnak a cserkészek, majd pedig az Augusztális következik. Mint mondta, az önkormányzat ebben az évben tizenegy millió forinttal támogatta a programot, amit szeretnének közelebb hozni a lakókhoz, így a szokásos délelőtti kenyérszentelés átkerült délután négy órára, közvetlenül a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes fellépése utáni időre. A szervező, a helyi Tourinform iroda vezetője, Kiss András elmondta, a vidámpark már meg is érkezett a szigetre, akik a hétvégi autóstalálkozó és a későbbi cserkész dzsembori után sem hagyják el a területet, csak az Augusztális után.

A színpad mellett az előző évekhez hasonlóan idén is felépül a gasztroudvar, érkeznek a kitelepülők, árusok és persze megrendezésre kerül a hagyományos strandfoci, strandröplabda, strandkézilabda és darts kupa is. A fellépőkkel kapcsolatban elmondta, mindig is a helyi fellépőket preferálták, mert fontos, hogy ők is bemutatkozhassanak, megmutathassák tehetségüket és később talán nagyobb népszerűségre is szert tehetnek. Ahogyan az est utolsó fellépője, a Jolly Jackers is, akik dunaújvárosi zenekarként szinte egész nyáron európai turnén vannak. Persze nincs Augusztus 20. tűzijáték nélkül, ami minden évben egyre látványosabb. Idén összesen tizennégy és fél percig fog tartani, egy három és fél perces fináléval. Ezzel kapcsolatban Kiss András kérte a látogatókat, hogy a kordonon kívül tekintsék meg a látványos tűzijátékot, a biztonságos távolságot betartva. A helyi járatos buszok dupla járatokkal közlekednek majd aznap a rendezvény ideje alatt, az utolsó ilyen 22:30-kor indul majd a közeli buszmegállóból.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.