Kovács-arany felemáskorláton

Szárszó Lajos - 2019. augusztus 31. 13:18

Kovács Zsófia a tegnapi Országos Bajnokság egyéni összetett bajnokságában elért ezüstérme mellé ma kiváló felemáskorlát gyakorlattal egy aranyérmet is begyűjtött.

Az olimpiai kvalifikációs szezonban minden sportoló arra készül, hogy azon, azokon a versenyeken, melyek indulási jogot érnek Magyarországnak, a lehető legjobb formát mutassák. Mivel Kovács Zsófia számára ez a szeptember végi, Párizsban megrendezendő világbajnokság lesz, ezért Trenka János tanítványa a formáját akkorra élesíti majd. De addig is rendkívül sok munka, és az országos bajnokságon való szereplés vár Zsófiára, aki edzői döntés alapján – éppen a formaidőzítés és a sérülések elkerülése miatt – kihagyja a szeptemberi szombathelyi világkupa állomást. De visszatérve a jelenleg is tartó országos bajnokságra, a Dunaferr olimpikonja tegnap az egyéni összetettben 52.000 pontot gyűjtve ezüstérmes lett. Még mielőtt azonban bárki is legyintene, hogy „csak” ezüstérem, és „csak” 52.000 pont, annak érdemes az okokról tájékozódnia. Trenka János vezetőedzőt kérdeztük a miértekről, és tanítványa mai eredményéről:

- Zsófia a tegnapi, országos összetett és szerenkénti selejtező napon először felemáskorláton mutatta be gyakorlatát. Ott sajnos egyből rontással kezdett, ami azonnal egy pontos levonást jelentett. A folytatásban azonban javított, így ötödikként kvalifikált a mai szerenkénti döntőbe. A következő szer a gerenda volt, ahol a felugrás nem sikerült, így megbillent, de ebben a gyakorlatában is közel egy pont maradt benne. Ennek ellenére itt is bejutott a döntőbe.

Kép: DO-archív

A harmadik szer a talaj volt, ahol szép gyakorlattal került a vasárnapi döntőbe, majd az ugrás következett. Erről azért érdemesebb több szót ejteni, mert itt a szakvezetés úgy döntött, természetesen Zsófia világbajnoki szereplésének és az olimpiai kvalifikáció megszerzésének érdekében, hogy könnyített ugrást mutat be, nehogy a leérkezésnél megnyomja a lábát, nehogy megsérüljön. Ha nem így döntünk, hanem esetleg rizikózunk, akkor megnyerhette volna az összetett bajnokságot, de mi most ezt nem vállaltuk be. Ebből fakadt a fél pontos lemaradása az első helyről és az, hogy ugrásban nem került az egyéni döntőbe.

- A mai napon viszont érdekeltek voltatok a felemáskorlát fináléjában.

- Zsófiát a sorsolás alapján elsőként szólították a szerhez. Nagyon szép gyakorlatot mutatott be, a tegnapi rontásnak nyoma sem volt. Ennek köszönhetően magabiztosan, a második helyzeteztet három tizeddel megelőzve lett aranyérmes. Emiatt nagyon boldogok vagyunk annak ellenére is, hogy egy apró hiba miatt legalább három tized benne maradt a gyakorlatban. Ezt nem kritikaként, hanem azért említem, mert még látjuk, hogy hol van fejlődési lehetőségünk. Mint azt Trenka János elmondta, Zsófia holnap két döntőben, gerendán és talajon áll a bírók elé.

A rovat további hírei: Sport

Felemás hétvége az utánpótlásnál

Felemás hétvége az utánpótlásnál

2024. ápr. 16.

A DFVE női vízilabdázóinak serdülői kikaptak, az ifjúságiak viszont nyerni tudtak a Ferencváros elleni hazai bajnokin.

Még van esély az alsóház megnyerésére

Még van esély az alsóház megnyerésére

2024. ápr. 16.

Hatékonyabb második félidei játékával aratott magabiztos győzelmet Érden a Dunaújváros Futsal együttese az NB II alsóházának hétfő esti fordulójában.

Még előrébb léptek a Lorántffy röplabdázói

Még előrébb léptek a Lorántffy röplabdázói

2024. ápr. 15.

Tavalyi eredményükön öt helyet javítva fejezték be az országos diákolimpia debreceni fináléjának küzdelmeit a Lorántffy iskola leány röplabdázói a mögöttünk hagyott hétvégén.

Otthon tartotta a pontokat a TFSE

Otthon tartotta a pontokat a TFSE

2024. ápr. 15.

Kettő sima és egy szorosabb szettben szenvedett vereséget a DKSE röplabda csapata a TFSE vendégeként lejátszott bajnokin vasárnap este.

Nem borult a papírforma Iváncsán

Nem borult a papírforma Iváncsán

2024. ápr. 15.

Az éllovas Iváncsa félidőnként két-két gólt szerezve tartotta otthon a bajnoki pontokat a Dunaújváros FC elleni vasárnapi találkozón.

Kilenc dunaújvárosi érem a Matolayn

Kilenc dunaújvárosi érem a Matolayn

2024. ápr. 14.

A DKSE versenyzői közül Mayer Gréta három, Szij Emese hat dobogós helyezéssel zárta a tornászok 28. Matolay Elek Női Nemzetközi Emlékversenyét.

A fővárosba látogatnak a röplabdázók

A fővárosba látogatnak a röplabdázók

2024. ápr. 14.

A TFSE vendégeként folytatja az Extraliga alsóházának küzdelmeit a DKSE felnőtt röplabda csapata vasárnap este hat órától.