Dunaújváros Hetilap

Rendkívüli iskolakezdési támogatás

Brousil Csaba - 2019. augusztus 8. 18:14

Rendkívüli közgyűlést hívott össze Cserna Gábor polgármester, amelyen harminckét napirendi pontot tárgyaltak meg a képviselők.

Az első napirend az őszi önkormányzati választásokhoz kapcsolódott, ugyanis a közgyűlésnek meg kellett választani a voksolás törvényességét, jogszerűségét felügyelő Helyi Választási Bizottság tagjait. Hárman alkotják a bizottságot, dr. Hanák Tamás, dr. Varga Balázs és dr. Bakos Károly (ő az elnök is), valamint dr. Vidovics Regina és dr. Eszenyi Zoltán lesz a bizottság két póttagja. Utóbbi kivételével mindannyian még ott, az ülésen le is tették esküjüket (Eszenyi Zoltán később fogja).

Rengeteg napirend szólt a városunkban zajló beruházásokról, voltak, amelyek a tényleges kivitelezési munkákra vonatkoztak, és voltak, amelyek a költségvetési tételeket érintették. Így például, a fürdőpark kialakításának része egy termálkút tervezése (engedélyes tervdokumentáció és kiviteli tervdokumentáció), amelynek kivitelezésével a DVG Zrt-t bízták meg.

Az önkormányzat sikerrel pályázott a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) azon kiírására, amellyel fejleszteni fogják az Intercisa Múzeumot. A mostani ülésen azzal bízták meg a DVG-t, hogy készítse el a felújítás kiviteli tervét.

Szintén TOP-os forrásból valósulhat meg a kerékpárút fejlesztése városunkban. Erről támogatási szerződéssel rendelkezik az önkormányzat, előlegként mintegy 590 millió forint kormányzati forrás hívható le. A projekt megvalósítása érdekében döntöttek a műszaki ellenőri feladatokról, és a közbeszerzés elindításáról.

Szó volt újabb pályázatról is. A közgyűlés arról határozott, hogy részt kíván venni a bölcsődei férőhelyek bővítését, fejlesztését célzó TOP-os kiíráson. A pályázatot augusztus 30-ig kell benyújtani, és önkormányzatunk legfeljebb 1,1 milliárd forint összegre pályázhat.  A közgyűlési napirend alapján, két intézmény, a Zengő-Bongó és a Hétszínvirág bölcsőde fejlesztésére nyújtanak be pályázatot. A körülbelül nyolcszáz millió forintos tervezett fejlesztés magába foglalja többek között újabb csoportszobák kialakítását, udvar bővítését, épület felújítását, nyílászárócserét, tető-és homlokzati szigetelést.

Az önkormányzat támogatást nyert tavaly a világörökségi helyszínek fejlesztését célzó pályázaton. A mostani ülésen a közbeszerzési eljárás lebonyolításához szükséges szaktanácsadó kiválasztásáról döntöttek. Cserna Gábor polgármester a témával kapcsolatban egy bejegyzést tett közé a héten a közösségi oldalon. Mint írta, ellenzéki forrásból arról jelent meg hír, hogy nem lesz semmi a Limes program (világörökségi helyszín) városunkat érintő fejlesztésekből. Nyomatékosította, hogy ez téves, hiszen a kormány 600 millió forintot már átadott a városnak a fejlesztésekre, így az előzetes terveknek és ütemnek megfelelően történik minden. A Római városrészben épül egy kőtári látogató központ, lesz régészeti tájrekonstrukciója a parancsnoki épületnek, a limes út nyomvonalának mentén sétányt alakítanak ki, a Castrum határvonalának falát pedig növényzeti elemekkel szemléltetik.

Az elmúlt időszakban több parkolóhelyet alakítottak ki az új járási hivatal környezetében. A közgyűlésen arról döntöttek, hogy ezen új férőhelyekhez közvilágítást is kiépítenek, így 16 millió forintból a Gábor Áron utcában és a Szórád Márton út 15. számnál lesz új lámpa.

Pályázatot írt ki korábban az önkormányzat az élményfürdő üzemeltetésére. A beérkezett ajánlatokat ebírálták, és a legkedvezőbb ajánlatot tevő, UNISZOL-Létesítménygazdálkodási Zrt-t bízták meg a feladattal, tehát az eddigi üzemeltető dolgozik továbbra is. 

Szintén ajánlatokat kértek be a sportingatlanok üzemeltetésére azzal a kitétellel, hogy egy mobil csarnok megépítését is vállalja az új üzemeltető, amelynek október 30-ig kell elkészülnie.  A legkedvezőbb ajánlatot tevő UNISZOL-Létesítménygazdálkodási Zrt. kapta a megbízatást, augusztus 15-i hatállyal.

A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás egy hulladékudvart fog építeni városunkban. A létesítmény a Dunanett Budai Nagy Antal úti telephelye mellett lenne. Ez a terület az önkormányzat tulajdonában van. A beruházás megvalósítása érdekében a közgyűlés úgy döntött, hogy ingyenes földhasználati jogot biztosít a társulásnak az igényelt 1500 m²-es területre.

Hatezer forint rendkívüli iskolakezdési támogatással segíti az önkormányzat azon dunaújvárosi családokat, ahol általános iskolás a gyermek. Erről döntöttek többek között a csütörtöki közgyűlésen. A most megalkotott határozat úgy fogalmaz, azon dunaújvárosi bejelentett lakóhellyel rendelkező szülő igényelheti, akinek a saját háztartásában nevelt gyermeke(i) a szeptemberben kezdődő tanévben 1-8. évfolyamon nappali rendszerű oktatásban vesz részt. A hivatal előzetes felmérése alapján mintegy 4000 gyermek jár a helyi általános iskolákba, közülük közel 600 vidékről bejáró. Így a 3300 támogatásra jogosultak létszámához igazítva, 20 millió forintos költségvetést különítettek el erre a célra. A támogatás feltétele nincs jövedelemhez kötve. A kérelmek augusztus 21-től érhetők el, de mindezekről lesz bővebb tájékoztatást is.

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.