Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Munkában a Bartók társulata

Vass Ádám - 2019. augusztus 19. 16:26

Talán ez lesz az első alkalom, hogy egy trilógiazáró előadást láthatunk a Bartókban, hiszen már készül a korábbi évek nagysikerű gyermekelőadásának harmadik fejezete, a Makrokozmosz.

Két évvel ezelőtt mutatták be a Bartók Kamaraszínházban Balassa Eszter és Csadi Zoltán közös történetét, a Mikrokozmoszt. Az az előadás Bartók Béla Gyermekdalok és Mikrokozmosz című műveinek újragondolt részleteivel, valamint kortárs költők gyerekverseivel kereste a kérdésekre a lehetséges válaszokat, miközben megismerkedhettünk a világgal és kicsit önmagunkkal. A darab hatalmas siker lett, egy évre rá, tavaly szeptemberben pedig érkezett is a folytatás, a Dr. Kozmosz, ami olyan kérdéseket járt körbe, mint az egészség, a betegség, a gyógyulás, és mindezt ugyanúgy kortárs és klasszikus versek előadásával, rengeteg mozgással, énekkel és tánccal, ötletes díszletek között.

Idén pedig érkezik a trilógiazáró, vagyis a harmadik, és egyben utolsó fejezet, a Makrokozmosz. Az alapfelállás maradt, tehát Balassa Eszter és Csadi Zoltán történetét viszi színpadra Csadi Zoltán, továbbra is klasszikus, illetve kortárs költők megzenésített verseivel. Most azonban egy kicsit kitágul a világ, és a történet középpontjában a felnőttek állnak. A hétfő délelőtti olvasópróbán a rendező elmondta, ezúttal az első részben megismert mikro világot fordítják meg, és a felnőttek szemszögéből járják körbe a kérdéseket. Vajon hogyan látják a nagyok a világot, mennyi minden veszett el a gyerekkorból, miért tűnt el a mindenre rácsodálkozás és a folytonos érdeklődés képessége, a felfedezés öröme, vagy a játékosság?

Ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásához az előző két előadás szabályait követik, tehát a sok érzelem és tanulság mellett játékos mozdulatok, árnyjátékok, táncok, énekek és ötletes díszletek színesítik a darabot a szűk egy óra alatt, a gyerekek örömére.

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.