Rugalmasabb rendszer jön a szakképzésben

Molnár Emese - 2019. augusztus 10. 11:45

A Szakképzés 4.0 elnevezésű stratégia a szakképzés megújulását foglalja magába. Rugalmasabb, a munkaerő-piaci igényekre gyorsan reagáló rendszert vezetnének be. A változás a most szeptemberi kezdéssel meghirdetett képzéseket még nem befolyásolja.

A kormány eddigi intézkedéseinek eredményeként 2010 óta harmadára csökkent a munkanélküliség, és 800 ezerrel többen dolgoznak, a foglalkoztattak száma eléri a 4,5 milliót. A magyar gazdaság versenyképességének kulcsa a jó szakemberekben rejlik. Viszont nagyon sok a hiányszakma, a foglalkoztatók munkaerőhiánnyal szembesülnek szinte nap, mint nap. Ezen probléma orvoslását szolgálja többek között a kormánynak azon döntése, hogy megújítja a szakképzési és felnőttoktatási rendszert. A Szakképzés 4.0 elnevezésű stratégiával azt szeretnénk elérni (egyeztetve a gazdasági, piaci szereplőkkel, kamarákkal), hogy minden magyar fiatal úgy kerüljön ki az iskolarendszerből, hogy biztos szakmai ágazati alaptudással és a tanulás képességével rendelkezzen, mert így tudja a duális gyakorlati képzésben hatékonyan elsajátítani a speciális szakmai ismereteket, s karrierje során megújítani tudását.

– A rendszer megújítása folyamatban van, de ez még a szeptemberi beiskolázásunkat nem érinti-mondta Pocsainé Varga Veronika, a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum főigazgatója.

 – A későbbiekben egy sokkal rugalmasabb rendszert fognak kialakítani. Az Országos Képzési Jegyzékben lévő szakmákat racionalizálják, hogy jobban illeszkedjen a foglalkoztatók munkaköri rendszeréhez. Az OKJ jelenleg már több, mint ötszáz szakképzést foglal magába, folyamatosan bővült, mert mindig megjelentek újabb és újabb igények. Van közte olyan, ami annyira egy adott munkakörre specializálódott, hogy azzal nem biztos, hogy más munkahelyen el tudna az illető helyezkedni. Olyan is van, ami egyszerűen eltűnt a változó piaci igények miatt. Az a törekvés, hogy egy ágazati alapképzést kap mindenki, és erre lesz egy külön specializáció. Ezzel a munkaerő-piaci igényekhez sokkal jobban tudunk reagálni, sokkal gyorsabban tudjuk azokat a szakmákat képezni, amire szükség lesz- vázolta a főigazgató.

A stratégiában úgy fogalmaznak, az a cél, hogy minden munkaképes korú magyar állampolgár számára biztosítsanak legalább egy, a gazdaság igényein alapuló, a munkaerőpiacon elhelyezkedést biztosító, modern szaktudást nyújtó szakképesítést. Két iskolatípus lesz a szakképzésben: az 5 éves technikum és a 3 éves szakképző iskola.

A technikumban 12. évfolyam végén 4 kötelező közismereti tárgyból érettségiznek a diákok, majd a 13. év végén szakmai vizsgát tesznek, ez lesz egyben az 5. érettségi tárgy. Így a képzés végén érettségi bizonyítványt és technikus végzettséget igazoló oklevelet kapnak. A technikumban megszerzett tudás jó alap lehet a felsőoktatásban való továbbtanulásra is.

A három éves szakképző iskolában az első év az ágazati képzés, majd két év duális szakképzés következik. A szakmai vizsgát követően továbbra is lesz lehetőség érettségi és technikus végzettség megszerzésére is.

A gimnáziumban végzettek az eddigi gyakorlatnak megfelelően két év alatt szerezhetnek szakmát.

 

Visszatérve a jelenlegi rendszerhez, szeptemberben az eddig meghirdetett szakképzéseket indítja el a centrum.

Több érettségire épülő nappali képzést lehet választania a most végzett fiataloknak: így például autószerelő a Dunaferrben, divat- és stílustervező, kisgyermekgondozó-és nevelő, kozmetikus a Lorántffyban, pénzügyi-számviteli ügyintéző a Rudasban.

Azon felnőtteknek, akik még nem rendelkeznek szakmával vagy másodszakmát szeretnének szerezni, továbbra is van lehetőség esti tagozaton ingyenesen tanulni. A választható szakmák köre nagyon széles, megtekinthető a centrum honlapján.

A tanulóknak és a munkavállalóknak ingyenes nyelvi képzésre is lehetőségük van. Angol és német nyelvtanfolyamra jelentkezhetnek a legfeljebb középfokú végzettséggel rendelkező 16-65 év közöttiek, akár felfrissíteni nyelvtudásukat, akár ismereteket szerezni az alapoktól.

A választott képzésre jelentkezni a centrum központjában, illetve a képzésnek helyet adó középiskolában lehet. A szükséges formanyomtatvány, a jelentkezési lap letölthető a centrum honlapjáról is. (www.dunaujvarosiszc.hu)

A rovat további hírei: Oktatás

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

DSTV: gálát rendezett a Petőfi iskola

2024. már. 26.

Nagyszabású és rendhagyó megemlékezésről számol be a DSTV összeállítása. A Petőfi Sándor Általános Iskola közösségének közelmúltban tartott gálaműsorán mintegy 250 diák lépett közönség elé a KULTIK Moziban. Hangkép.

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

DSTV: szakmai nap a Dunaferr középiskolában

2024. már. 24.

Látványos és szó szerint mozgalmas bevetésről tudósít a DSTV összeállítása. A vármegyei rendőr-főkapitányság és a rendészeti képzést végző középiskolák közötti kapcsolat keretében látogattak el a MEKTA-alosztály szakemberei a Dunaferr iskola szakmai napjára. Hangkép.
 

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

DSTV: minőségi időtöltés a gyerekekkel

2024. már. 21.

Érdekes témát boncolgat a DSTV sorozatának új darabja a Dunaújvárosi Óvoda vezetőjével. Gyenes Éva ezúttal a minőségi időtöltésről fejtette ki gondolatait – többek között arról, miért is fontos minél több időt a szabadban tölteni, és segíteni a kicsiket élményszerzéssel, új impulzusokkal. Hangkép.
 

DSTV: beilleszkedés az óvodába

DSTV: beilleszkedés az óvodába

2024. már. 18.

Komoly témával, az óvodai beilleszkedés kérdéskörével foglalkozik a DSTV összeállítása. A gyerekeknek, de a szülőknek is jelentős "ugrás" ez, az ismerkedés-megismerés folyamata elsőrendűen fontos ebben az életszakaszban. Hangkép.

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

DSTV: újabb remek évfolyamkoncert a Móriczban

2024. már. 15.

Idén immáron második alkalommal szerveztek évfolyamkoncertet a Móricz Zsigmond Általános Iskolában, derül ki a DSTV összeállításából. Ez alkalommal a szülőknek szóltak a dalok, akik vastapssal jutalmazták a diákok produkcióit. Hangkép.

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

DSTV: iskolanyitogató a Dózsában

2024. már. 14.

Teljes arzenált bevetve várták a jövő tanév elsőseit és szüleiket a Dózsa György Általános Iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. Az iskolanyitogató keretében színes foglalkozásokon mutatták be az intézmény oktatási programját, kínálatát. Hangkép.

DSTV: régi rudasosok is meséltek

DSTV: régi rudasosok is meséltek

2024. már. 07.

Folytatták a szép hagyományt, "hazahívták" egy-egy szakterület jeles képviselőjét a Rudas középiskolába, derül ki a DSTV összegzéséből. A "öregdiákok" a szakai előadások mellett arról is meséltek, milyen útravalóval indultak el pályájukon iskolájukból. Hangkép.