Dunaújváros Hetilap

Súlyos lemaradásban az ellenzéki pártok

doszerk - 2019. augusztus 29. 13:57

Az ellenzéki pártok számára a támogatottságuk csökkenő szintje és az aktivistahálózatuk elkopása miatt ütközik most nehézségekbe az ajánlások összegyűjtése – mondta lapunknak Deák Dániel, aki szerint most függetlenként induló volt szocialisták komolyan veszélyeztethetik az ellenzéki összefogást - írja a Magyar Hírlap.

Országszerte toronymagasan vezet a Fidesz–KDNP a jelöltek indításához szükséges ajánlások összegyűjtésében az ellenzékkel szemben. Jól érzékelteti a helyzetet, hogy Budapesten a már nyilvántartásba vett Tarlós István több mint tizenkétezer leadott ajánlásával szemben a balliberális ellenzéki jelöltjének ajánlásairól egyelőre semmit sem tudni. A fővároshoz képest a vidéki településeken még sokkal nehezebben halad az ajánlások begyűjtésével az ellenzék. A lapunk által megkérdezett politológus, Deák Dániel szerint az ellenzéki pártok számára a támogatottságuk csökkenő szintje és az aktivistahálózatuk elkopása miatt ütközik most nehézségekbe az ajánlások összegyűjtése. Az ellenzéki összefogás felülről vezényelt jellege miatt a pártok sok településen fontos helyi politikusaikat állították háttérbe azért, hogy az adott körzetet átengedjék az országos hatalmi alkuk odaejtőernyőztetett győzteseinek – mondta el a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

Mindennek a romboló hatása az MSZP esetében a leglátványosabb – tette hozzá Deák Dániel, aki úgy véli, hogy a szocialista párt az ellenzéki összefogásban való részvételével már rövidtávon is elkezdte a saját országos hálózatát felszámolni, hiszen ahol az összefogás kedvéért elengedték a helyi politikusaik kezét, ott ezzel egyben a helyi alapszervezetüket is feláldozták.  Az elemző úgy véli, hogy a DK-nak vagy a Jobbiknak átengedett körzetek miatt a választáson most függetlenként induló volt szocialista politikusok a helyi ismertségük és beágyazottságuk miatt ráadásul még komolyan veszélyeztetik is majd az ellenzéki összefogás jelöltjeit. Ezért a balliberális pártok számára valójában az önkormányzati választás - az EP-választáshoz hasonlóan – csak az ellenzéki pártok belharcairól fog szólni, azaz arról, hogy a DK és a Momentum be akarja betonozni a vezető szerepét, míg az MSZP és a többi párt vissza akarja állítani a korábbi status quót – mondta Deák Dániel. A politológus szerint ugyanakkor az erőltetett összefogással még hosszú távon is veszít az összes ellenzéki erő, mert a konfliktusos együttműködés 2022-re végképp felemészti a pártok maradék önálló arculatát is.

- magyarhirlap.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Szakmai értekezlet a rendőrségen

Szakmai értekezlet a rendőrségen

2024. ápr. 16.

A Dunaújváros és Környéke Közbiztonságáért Közalapítvány és Dunaújváros Önkormányzata szervezésében létrejövő Rendvédelmi hónap részeként, illetve annak megnyitójaként szerveztek konferenciát a Dunaújvárosi Rendőrkapitányságon a napokban.

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

2024. ápr. 14.

A szolgáltatói összegzés szerint a fűtési idény végeztével még egy hónapon át, május derekáig tart a pótfűtési időszak. DVG-tájékoztató itt!

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

2024. ápr. 13.

Egy volt fideszes képviselő szerint a KDNP soha, semmit sem csinált Dunaújvárosban.

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

2024. ápr. 13.

Már jó ideje igazi tavasz van, és ez látszik a növényeken is, minden kizöldült. Természetesen nő a fű is. Éppen ezért már jó ideje dolgoznak és nyírják a füvet a szakemberek Dunaújvárosban. Az idei évben több emberrel és több géppel történik a fűnyírás.

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 12.

"... előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre" – a tankerület a magyar nyelv szabályait megcsúfoló mondattal fújt visszavonulót. Győzelem a hajtás után. (FRISSÍTVE: Pintér Tamás polgármester is reagált a döntésre)

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

2024. ápr. 12.

Szabó Zsolt szerint egy gazdasági alpolgármester dolga, hogy a város cégeit, intézményeit időről időre személyesen is körbejárja és egyeztesse az éppen aktuális teendőket. Ennek jegyében kedden az Innopark Nonprofit Kft.-hez, dr. Huszti Zsolt ügyvezetőhöz látogatott el.