Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Újra jazz muzsika a Juharosban

doszerk - 2019. augusztus 29. 15:33

Lakatos Pecek Krisztián és Oláh Krisztián duója lép fel péntek este nyolc órától a Juharos Étteremben.

Két kiemelkedően tehetséges muzsikus Lakatos Pecek Krisztián és Oláh Krisztián duója minden korosztály számára izgalmas, igényes hangzásvilágú műsor. Mindketten zeneszerzőként is aktívan tevékenykednek, számos kompozíciót tudhatnak magukénak, melyek programjukban erősen hangsúlyos szerepet kapnak, zenei világuk egyfajta összefoglalásaként, esszenciájaként.  Koncepciójuk sajátossága és egyedisége, hogy a méltatlanul elfeledett zongora-nagybőgő felállást új kontextusba helyezi, a jazz anyanyelvét nem mellőzve, előremutató, erős klasszikus zenei hatásokat tartalmazó szerzeményeik lehetővé teszik, hogy egyenrangú kamarapartnerként teremtsék meg az élő, improvizatív kortárs zenei atmoszférát.

Oláh Krisztián 23 éves korára meghatározó személyisége lett hazai zenei életnek. Mindössze 19 évesen a 2015-ös Montreux Jazz Fesztivál 3 helyezettje lett, majd ezt követően egy két hetes akadémiai program keretén belül olyan nevekkel turnézott együtt, mint Al Jarreau, Kurt Rosenwinkel, Nils-Petter Molvaer vagy Joe Sanders. Ugyanebben az évben Junior Prima Primissima Díj, Creative Art Díj és Gramofon Magyar Jazz Díj nyertese. 2017-ben elnyerte az Orszáczky-díjat, amit a Magyar Zeneszerzők Egyesülete adományozott neki. 2018 decemberében meghívták a világ 14 legjobb fiatal jazz-zongoristája közé az amerikai Thelonious Monk intézet által szervezett jazz zongoraversenyre, melyen nagy sikerrel szerepelt egy olyan zsűri előtt, melynek tagjai közt volt Herbie Hancock, Danilo Perez, vagy Jason Moran.

Pecek Lakatos Krisztián a Pecek zenészdinasztia egyik legifjabb tagja, a legendás dobos, Lakatos Pecek Géza unokaöccse, magyarország egyik legkiemelkedőbb tehetségű nagybőgőművésze. 13 éves korában megnyerte Magyar Rádió országos jazz bőgő versenyét, ahol 30-év volt a korhatár és John Patitucci volt a zsűri elnöke. A verseny utáni gálán alkalma nyílt együtt játszani John Patitucci-val. 18 éves korára az ország egyik legkeresettebb jazz-bőgőse lett, a legtöbb elismert hazai muzsikus formációjában megfordult már, és több amerikai világsztárral is volt alkalma együtt dolgozni, többek közt Ed Thigpen-el, Nicholas Paytonnal, Tim Riessel, vagy  Gregory Hutchinson-al.

16 éves kora óta zeneszerzőként is tevékenykedik, első saját szerzeményeit tartalmazó albuma 2012-ben jelent meg ”In Memory of..." címmel.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!