Dunaújváros Hetilap

Feljelentés lett az elmaradt dunaújvárosi armageddonból, a lejáratásnak következményei lesznek

doszerk - 2019. szeptember 8. 10:21

Közveszéllyel fenyegettek, jogi lépéseket tesz a DVCSH – röviden így lehetne összefoglalni annak a történetnek a folytatását, ami elég nagy port kavart Dunaújvárosban az elmúlt hetekben.  Valaki(k) ugyanis azzal roadshowzták körbe a médiát, hogy ökológiai katasztrófa sújtja városunkat, és ömlik a szennyvíz, mindezt pedig tétlenül nézik a hatóságok. 

Talán emlékeznek, hogy augusztusban szennyvíz habzás volt a Dunán, ami miatt Pintér Tamás jobbikos képviselő annyira aggódni kezdett, hogy rögtön a bulvármédia koronázatlan magyarországi császárát, az RTL Klubot értesítette a szörnyű ökokatasztrófáról. Az armageddon elmaradt, a tévések viszont megpróbáltak egy igazán ütős anyagot készíteni a semmiből, így egy nap alatt a balliberális gittegylet médiatuningjának köszönhetően “Dunaújváros a szennyvizek városaként” került be a hírekbe. Ezúton is köszönet érte a lokálpatriótának, aki nem a szakhatóságot hívta, hanem a liberális bulvársajtót, ezzel persze óriási zavart, kétségbeesést generálva az újvárosi lakosság körében. A story azonban itt nem állt meg, a polgármester azonnal vizsgálatot követelt. Kivonat az üzemeltető DVCSH válaszából: “2019. augusztus 14-15-én 1500 m3-el hirtelen megnőtt a szennyvíztisztító terhelése, ez a lökésszerű terhelés (mely felborította annak normális biológiai működését) következtében az utóülepítő medencében 2019. augusztus 17-én a szennyvíz tetején habzás képződött a szabályszerű üzemeltetés és a folyamatos vegyszeradagolás ellenére. Ez a tisztított szennyvízzel együtt jutott ki a Dunába kb. 2-3 órán keresztül. A felhabzás képződését Társaságunk a levegőztető medencébe adagolt vas (III) szulfáttal, a víztelenítő centrifugánál adagolt polimerrel és a szennyvíztisztító telep optimálisan beállított üzemeltetési paramétereivel igyekszik minimálisra csökkenteni….”

És itt jön a lényeg: 

Polgármester Úr kérdésére közöljük meghibásodás a szennyvíztisztító telepen nem volt, tisztítatlanul a telepről nem jutott szennyvíz a Dunába…A fentieket figyelembe véve a Polgármester Urat ezúton értesítjük, hogy Társaságunk a Btk 338-as paragrafusa alapján jogi lépéseket tesz mindazok ellen, akik városunk lakosságát közveszéllyel fenyegették.

A Btk szerint ugyanis:

aki közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

A köznyugalmat akkor is meg lehet zavarni, ha hamis tényeket mutat be a rémhírterjesztő, de nyilvánvaló, hogy valós közveszély felmutatásával is lehet nyugtalanságot kelteni. A rémhírterjesztés pedig akkor valósul meg, ha az a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, márpedig ez az RTL-es hírverésnek köszönhetően meg is valósult városunkban. Tehát simán lehetne rémhírterjesztés címén is feljelentést tenni:

337. § Aki közveszély színhelyén nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely a közveszély színhelyén alkalmas az emberek nagyobb csoportjában zavar vagy nyugtalanság keltésére, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Persze, Pintér Tamás például nagy elánnal magára húzhatja mentelmi jogát, ha a rendőrségi nyomozás szálai hozzá vezetnének. Bár az köztörvényes bűncselekmények alól bizony nem ad felmentést…

Nincsenek illúzióink, nem várjuk, hogy a Jobbik-Mszp paktumot kalap alá hozó Pintér kiálljon és elnézést kérjen tőlünk, bár az lenne a minimum, hogy elismerje, mekkora bakot lőtt… És abban is biztosak vagyunk, hogy hozzá nem értésével olyan károkat tudna okozni a városnak, mint klónja, Márki-Zay Hódmezővásárhelyen. És mi, köszönjük, nem akarunk Hódmezővásárhely sorsára jutni egy dilettáns politikai vezetésnek hála, mert mi, itt Dunaújvárosban a biztonságra és a fejlődésre szavazunk. Egy politikai szélkakas – elnézést bájgúnár – lejáratása pedig reméljük, nem marad büntetlenül!

- ujvarosivalosag.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.