Dunaújváros Hetilap

Felújítják a Budai Nagy Antal utat

Brousil Csaba - 2019. szeptember 5. 18:18

Harminckét napirendi pont megtárgyalása miatt rendkívüli ülésre hívta össze a képviselőket Cserna Gábor polgármester. A döntések többsége városfejlesztési témákhoz kapcsolódott.

Rendkívüli közgyűlést tartottak a képviselők csütörtökön. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program által fog megvalósulni a Budai Nagy Antal út felújítása. A kivitelezéshez szükséges pénzügyi fedezet, mintegy 196 millió forint az önkormányzat rendelkezésére áll, a támogatási szerződés június 26-án lépett hatályba. A munkálatokkal úgynevezett „in house” rendszerben a DVG Zrt-t bízták meg az ülésen.

Mint már arról beszámoltunk, tovább fejlesztik a Szalki-szigetet a Modern Városok Program keretében. Most egy újabb, 583 millió forintos beruházás valósulhat meg, a kivitelezéssel szintén a DVG-t bízták meg.

Új parkolókat építettek a Gábor Áron utcában. Az előzetes tervekhez képest több pótmunkára volt szükség (például az aszfalt burkolat rossz minősége miatt nagyobb felületen kellett újraaszfaltozni), emiatt 3,5 millió forint plusz forrást szavazott meg a közgyűlés a kivitelezést végző DVG-nek.

Több intézményi felújítás is napirenden volt. A Fabó Éva Sportuszodában a gőzgenerátort, a rendőrkapitányságon a szerverterem klímaberendezését, a gyepmesteri telepen a radiátorokat cserélik, ezen kívül a színházban, a Pentelei iskolában és az Eszterlánc Tagóvodában is végeznek kisebb javításokat. Mindezekre 6,1 millió forintot biztosított a közgyűlés.

Megrongálódott a Páskom utcai vízelvezető árok burkolata. Ha nem állítanák helyre, akkor az veszélyeztetné az árok melletti ingatlanokat, továbbá bemosódna és akár meg is roskadna a burkolt út. A szükséges munkálatokra árajánlatot kértek a Dunaújvárosi Vízi Társulattól, amely 806 ezer forintban jelölte meg a kivitelezést. A képviselők ezt elfogadták és megbízták a céget a feladat elvégzésével. Szintén ez a társulat végez helyreállítási munkálatot a Lebuki patak bizonyos szakaszán, ahol az áteresz fölötti szelvényben a csapadékvíz a földet a vízfolyásba mosta. Itt van egy gázvezeték is, amit a kimosódás veszélyeztet. Mintegy 1,5 millió forintból stabilizálják az utat és a rézsűfelületet, hogy a sok esőzés miatt ne forduljon elő ilyen helyzet.

Döntöttek arról is a képviselők, hogy az uszoda mellett lévő büféhez mintegy 5,3 millió forint értékben biztosítják a vízellátást és a vízóra kiépítését. Ezen ingatlan vízellátása az uszoda felújítása miatt szűnt meg. A vízellátás kiépítésének engedélyezési terve már elkészült, ezután kértek árajánlatot a kivitelezésre a DVG-től.

A költségvetés lehetővé tette, hogy az idősek világnapja alkalmából is ötezer forintos támogatásban részesüljenek a dunaújvárosi nyugdíjasok. Ezt a támogatást minden évben legalább egyszer, karácsony alkalmával folyósítják az időseknek, de a gazdasági helyzet függvényében akár két-három alkalommal is. Ennek tükrében decemberben is kap támogatást a mintegy tizenkétezer érintett nyugdíjas. Erről a karácsonyi pénzről hoztak most döntést a közgyűlésen.

A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság vezetője szeptember 1-től új körzeti megbízottat nevez ki Óvárosban, Demeter Nándor törzsőrmester személyében. Ehhez kérte az önkormányzat hozzájárulását, véleményét, amelyet a képviselők jóvá is hagytak.

Új doktor fog praktizálni a 8-as számú felnőtt háziorvosi körzetben. Dr. Surányi Hilda jelentkezett a feladat ellátására november 1-i hatállyal. Mivel a doktornő a fővárosban él, lakhatási támogatást kért az önkormányzattól, amelyet meg is szavaztak neki.

A dunaújvárosi hajléktalanokat ellátó rendszert 2018-tól az önkormányzat megbízásával a Magyar Mentőszolgálat Alapítvány végzi. A megállapodás része volt az, hogy az alapítvány kibővíti a Kandó Kálmán téri hajléktalan ellátó centrumot (így a Papírgyári úti szálló megszűnne). Az alapítvány jelezte, hogy a szükséges eljárások elhúzódnak, például az építési engedély véglegesítése, a kivitelezési tervek határideje, ezért a férőhelybővítés is várhatóan jövő tavasszal kezdődhet. Az alapítvány kérésére a közgyűlés jövő év végéig módosította az építkezés befejezését, egyúttal a papírgyári úti ingatlan bérleti szerződését is.

Egy napirendi pontról zárt ülésen tárgyaltak a képviselők, mégpedig a Dunaújvárosért díj adományozásáról. Ezt az elismerést minden évben az október 23-i ünnepi közgyűlésen adnak át.

A negatív ellenzéki kampányról

A köztemetővel kapcsolatos napirendi pontnál Barta Endre jobbikos képviselő hozzászólásában kiemelte, hogy nem ők (az ellenzék –a szerk.) csinált politikai ügyet ebből a kérdéskörből. Cserna Gábor válaszában ezt visszautasította, igenis az ellenzék csinált ebből a kérdésből politikai ügyet. A napirendhez hozzászólt a Jobbikkal szövetséges Szabó Zsolt is, aki azt feszegette, hogy a most zajló választási kampány negatív tónusát nem ők kezdték el. Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármester kért szót és kikérte magának Szabó Zsolt kijelentését. Elmondta, hogy az ellenzéki oldal a közösségi portál különböző felületein névtelenül folytatja a kormánypárti képviselők és jelöltek lejáratását. Azt mondta, szégyen az ellenzék viselkedése, szégyen, hogy pont ők papolnak tisztességes kampányról. Kitért arra is, hogy az ellenzék körében, jelenleg pártpolitikusként a közgyűlésben ülők magukat civil képviselőjelölteknek feltüntetve hitegetik a választókat. Emlékeztetett arra, hogy az ellenzék színeiben képviselőségre pályáznak olyanok, akik nem is városi lakosok, van olyan is, aki korábban képviselőként csak a rombolást támogatta és van olyan is, aki saját pártját szúrta hátba. Kiemelte, hogy az ellenzéki jelöltek egyike sem mutatott még fel semmit, amit abban a körzetben csinált, ahol indul, csak a rombolásban jártak élen. Mint mondta nem lejáratásokkal, hanem munkával kellene kampányolniuk.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.