Dunaújváros Hetilap

„Panasza van? Segítünk!”

doszerk - 2019. szeptember 6. 10:55

Újabb két füzettel gyarapodott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) kiadványsorozata. Székesfehérváron, a Megyeháza Címertermében mutatták be új fogyasztóvédelmi füzeteiket, amelyek állandó főcíme: „Panasza van? Segítünk!”

Az Energiahivatallal a kiváló együttműködés egyik kiemelt területe a fogyasztóvédelem – mondta a sajtótájékoztatón dr. Tanárki Gábor. A Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója hozzátette: a fogyasztók egyre tudatosabbak, tájékozottabbak, ezzel is összefügg, hogy a kormányhivatalba érkező fogyasztói panaszok száma 2015-től csökkenő tendenciát mutat. Az igazgató kiemelte: fontos, hogy a fogyasztó először a szolgáltatóval próbálja meg rendezni a vitás kérdéseket. Ehhez nyújtanak segítséget a most megjelent, társasházi közműszolgáltatásokról és a közműszolgáltatás ki-, illetve visszakapcsolásáról szóló információs kiadványok is – fűzte hozzá.

Azonnal jelezni kell a közműszolgáltatónak, ha fizetési nehézsége támad valakinek – közölte Scherer Zsolt. A MEKH szóvivője hangsúlyozta: ha a fogyasztó időben jelzi a problémáját, megelőzhető a szolgáltatás kikapcsolása, de ha jelzés nélkül egyszerűen nem fizet, akkor nem tudnak segíteni. Arra is felhívta a figyelmet: sokan nem tudják, mivel jár a közműszolgáltatás ki- és visszakapcsolása; ennek jelentős többletköltségei vannak. A sajtófőnök hozzátette: ha valaki úgy érzi, hogy jogtalanul kapcsolták ki nála valamelyik szolgáltatást, akkor a megyei kormányhivatalok járási hivatalainál tehet bejelentést. Scherer Zsolt beszámolt arról is: egyre csökken a késedelmes fizetők száma, és egyre kevesebbszer kell szolgáltatást kikapcsolni.  Tájékoztatása szerint majdnem a felére csökkent 2013. és 2018. között az ilyen sajnálatos esetek száma a korábbi időszakhoz képest.

Dr. Nemeshegyi Benjámin, a MEKH szakmai tanácsadója arról szólt: bár megfeleződött a kikapcsolási eljárások száma, évente még így is több tízezer esetben halmozódik fel, súlyos következményeket okozva, a fizetési hátralék. A tanácsadó egy tévhitre is felhívta a figyelmet: a számlán feltüntetett fizetési határidő nem a feladási, hanem a beérkezési határidőt jelenti. Egy ilyen óvatlanság miatt automatikusan megindulhat a késedelmi eljárás, amelynek már lehetnek költségvonzatai. Céges felhasználók esetében például már egynapos vagy egyforintos hátralék esetén is késedelmi költségátalány behajtása kezdeményezhető, ami akár 40 eurós összeg is lehet – tette hozzá.

Képek forrása: Fejér Megyei Kormányhivatal

A társasházi közműszolgáltatásokról, továbbá a tartozások miatti ki- és visszakapcsolásról szóló kiadványok nyomtatott, térítésmentes példányait az érdeklődők a szolgáltatók, valamint a megyei kormányhivatalok járási ügyfélszolgálatain vehetik át, az elektronikus változatot pedig a MEKH honlapján, a kiadványok menüpont alatt érhetik el.

Mintegy négymillió ember él hazánkban társasházakban, illetve lakásszövetkezeti lakásokban, ezért az ottani ügyek minden második magyar embert érintenek. Fontos, hogy mindig járjunk el a lakógyűlésekre. A társasházak lakói lehetőség szerint közvetlenül a közműszolgáltatóval legyenek szerződéses kapcsolatban, és ahol arra mód van, a lakásokban al- és mellékmérők legyenek fölszerelve, hogy az egyedi fogyasztás mérhető legyen.

(Fejér Megyei Kormányhivatal)

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.