Dunaújváros Hetilap

Kósa: az ellenzéknek az összefogással nem sikerült elérnie célját

doszerk - 2019. szeptember 17. 7:45

Az ellenzék által meghirdetett összefogás nem érte el a célját, mert nem teljesült az az elképzelésük, hogy minden olyan helyen, "ahol érdemes", a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje ellen csak egy ellenzék által támogatott jelölt induljon, - jelentette ki Kósa Lajos.

A Fidesz-KDNP önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke elmondta, hogy míg a Fidesz-KDNP-nek 828, az ellenzéknek csak 128 polgármesterjelöltje van a 3177 magyarországi önkormányzat élére.

Százhatvan olyan tízezer lakosúnál nagyobb település van, ahol a választás miatt érdemes összefogni, ebből az ellenzéknek 53 településen sikerült az összefogás, és csak 31 olyan település van, ahol a Fidesz-KDNP jelöltje ellen egyetlen egy ellenzék által támogatott jelölt indul. Ez húsz százalék alatti teljesítmény az ellenzék részéről - mondta. Kósa Lajos a hiányzó összefogásra példaként említette Debrecent, ahol Papp László, a Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje ellen Varga Zoltán a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Szolidaritás támogatásával, míg Kőszeghy Csanád Ábel az LMP, a Jobbik és a Momentum támogatásával indul.

Beszélt arról is, hogy Győr-Moson-Sopron megyében a 183 településből 33-ban Fidesz-KDNP-s, vagy a pártszövetség által valamilyen módon támogatott polgármesterjelölt indul. A megyei önkormányzat 21 tagú, a többség megszerzéséhez 11 képviselő kell. Az MSZP leadott listáján azonban 8-an, a Jobbikén 7-en, a Momentumén pedig 5-en szerepelnek, ezzel szemben a Fidesz-KDNP-jén 26-an - mondta.

Hozzátette: ezek a tények vagy arról árulkodnak, hogy az ellenzék nem bízik a saját győzelmében, vagy egyszerűen nincsenek többen. Kósa Lajos kitért arra is, hogy 905 olyan település van, ahol - mint mondta - már győzött a polgármesterjelölt, mivel csak egy induló van. Ebből a 905 településből háromszázon a Fidesz-KDNP által támogatott jelölt van, emellett kilenc olyan tízezernél több lakosú település is van, ahol csupán egy polgármesterjelöltet vettek nyilvántartásba, s közülük mindegyiket a Fidesz-KDNP támogatja.

Emlékeztetett arra is, hogy a Fidesz-KDNP-nek mintegy 6500 önkormányzati képviselőjelöltje van. Kósa Lajos úgy fogalmazott: egy kormányzó párttól elvárható, hogy országos lefedettségű legyen, és szövetségre hívja a polgárokat az ország építésére, fejlesztésére.

Hozzáfűzte, hogy a kormány az áprilisi országgyűlési választáson azt jelölte meg célként, hogy 2030-ra Magyarország érje el az európai uniós fejlettségi átlagot, a mostani választáson pedig az a cél, hogy Magyarországon az önkormányzati kínálat életminőségben, szolgáltatásban érje utol 2030-ra az európai uniós önkormányzati szint átlagát.

-MTI-

A rovat további hírei: Közélet

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.