Dunaújváros Hetilap

Lassan gyűlnek az ellenzéki aláírások

doszerk - 2019. szeptember 3. 10:12

Miközben a kormánypártok a Választás.hu tegnap délutáni adatai szerint mind a 23 megyei jogú városban leadták a polgármester- és önkormányzati képviselőjelöltjeik indulásához szükséges aláírásokat, és az aspiránsokat szinte kivétel nélkül nyilvántartásba is vették, az ellenzék egyelőre sok helyen komoly lemaradásban van - írja a Magyar Nemzet.

Tíz nappal azután, hogy megkezdődött az önkormányzati választási kampány, a Fidesz–KDNP minden megyei városban leadta a polgármester- és önkormányzati képviselőjelöltjei indulásához szükséges aláírásokat.

A jelölteket többnyire nyilvántartásba is vették, sok helyen jogerősen. A jelenlegi állás szerint több településen a kormánypárti aspiránsoknak egy ellenzéki polgármester- és körzetenként egy önkormányzati képviselőjelölttel kell felvenniük a versenyt, így Egerben is, ahol Habis László (Fidesz–KDNP) és az Egységben a Városért Egyesület színeiben induló Mirkóczki Ádám mérkőzik meg a polgármesteri székért.

Hasonló a helyzet Miskolcon is, ahol a kormánypártok jelöltje Alakszai Zoltán, míg az ellenzéki összefogás Veres Pált indítja, és a két formáció minden körzetben leadta az induláshoz szükséges aláírásokat.

Márki-Zay Péter egyelőre nem regisztrálta magát Hódmezővásárhelyen Fotó: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Szolnokon az jelenti a különbséget, hogy Szalay Ferenc (Fidesz–KDNP) és az ellenzéki pártok színeiben induló Radócz Zoltán mellett ringbe szállt Kalmár Dávid (Munkáspárt) is.

Utóbbi jelölőszervezete két egyéni körzetben is leadta az induláshoz szükséges aláírásokat. Kecskeméten a kormánypártok színeiben induló Szemereyné Pataki Klau­dia és ­Lejer Zoltán (Szövetség a Hírös Városért) mérkőzhet meg a polgármesteri tisztségért, a polgári oldal indulóját már nyilvántartásba is vették. Az ellenzéki formáció tegnap délutánig csak nyolc képviselőjelöltje nevében adta le az aláírásokat. Székesfehérváron a tegnap délutáni adatok szerint a jelenlegi fideszes első ember, Cser-Palkovics András és az ellenzéki összefogás jelöltje, Márton Roland mérkőzhet meg a polgármesteri székért.

Több megyei jogú városban egyelőre csak a Fidesz–KDNP jelöltjeit vették nyilvántartásba, miközben az ellenzéki aspiránsok indulását még nem jelentették be. Hódmezővásárhelyen, ahol Grezsa István függetlenként, de a kormánypártok támogatásával száll ringbe a polgármesteri székért, ott a Fidesz–KDNP-n kívül a Munkáspártnak van egy szem képviselőjelöltje.

Márki-Zay Péter jelenlegi városvezető egyelőre hivatalosan nem jelölt. Nagykanizsán – nem jogerősen – csak a kormánypárti Balogh László polgármesterjelölt indulását vették nyilvántartásba, emellett a Fidesz–KDNP minden körzetben indított képviselőjelölteket, míg a Nagykanizsáért Egyesület négyben. Nyíregyházán a polgári oldal színeiben induló Kovács Ferenc méretheti meg magát a polgármester-választáson, mellette a kormánypártok minden körzetben leadták az aláírásokat. Meglepő, de Szegeden is csak a kormánypártokkal szövetségben induló Nemesi Pált vették tegnap délutánig nyilvántartásba polgármesterjelöltként, az MSZP-s regnáló városvezetőt, Botka Lászlót még nem.

A Fidesz–KDNP-n kívül csak az FVSZ–Magyar Egyesület jelentett be indulókat, utóbbi öt körzetben. Szekszárdon a polgári oldal színeiben induló Ács Rezső jelöltsége jogerős, de itt a Mi Hazánk öt körzetben leadta a képviselőjelöltjei indulásához szükséges aláírásokat. Sopronban Farkas Cipriánnak, Tatabányán Schmidt Csabának, ­Veszprémben Porga Gyulának, míg Zalaegerszegen ­Balaicz Zoltánnak nincs egyelőre nyilvántartásba vett kihívója.

Békéscsabán speciális a helyzet, hiszen ott a Fidesz–KDNP az eddigi polgármestert, Szarvas Pétert (Hajrá Békéscsaba) támogatja, akinek az indulását nyilvántartásba is vették. Információnk szerint a helyben rendkívül népszerű, a sikereket a Fidesz–KDNP-frakció támogatásával elérő politikus saját csapatot indít, de eddig csupán két független és két ellenzéki képviselőjelölt adta le a szükséges aláírásokat. Dunaújvárosban a kormánypárti Cserna Gábor és a Jobbik országgyűlési képviselője, Pintér Tamás is hivatalosan polgármesterjelölt, de csak a Fidesz–KDNP csapatának tagjait vették eddig nyilvántartásba képviselőjelöltként.

Debrecenben egyelőre Papp László (Fidesz–KDNP) és Varga Zoltán (DK–MSZP–Párbeszéd–Szolidaritás) szállhat ringbe a polgármesteri székért. A körzetek többségében a DK–MSZP–Párbeszéd–Szolidaritás jelentett be indulókat. Győrben már három polgármesterjelölt van, a kormánypárti Borkai Zsolt és az ellenzéki Glázer Tímea mellett indulhat Kovács László (Civilek Győrért) is. Kaposvárott Szita Károly (Fidesz–KDNP) ellen Nadrai Norbert József (Szőlősgazdák) indulhat el.

Szombathelyen a két oldal jelöltjeinek versengésébe ­Koczka Tibor (független) szólhat bele, akit már nyilvántartásba is vettek. Pécsett egészen pikáns a helyzet, ahol az LMP nem az ellenzéki összefogásban indul, hanem külön. A párt polgármester- és tíz körzetben képviselőjelöltet is állított - írja a Magyar Nemzet.

- magyarnemzet.hu/DO -

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.