Dunaújváros Hetilap

Lassan gyűlnek az ellenzéki aláírások

doszerk - 2019. szeptember 3. 10:12

Miközben a kormánypártok a Választás.hu tegnap délutáni adatai szerint mind a 23 megyei jogú városban leadták a polgármester- és önkormányzati képviselőjelöltjeik indulásához szükséges aláírásokat, és az aspiránsokat szinte kivétel nélkül nyilvántartásba is vették, az ellenzék egyelőre sok helyen komoly lemaradásban van - írja a Magyar Nemzet.

Tíz nappal azután, hogy megkezdődött az önkormányzati választási kampány, a Fidesz–KDNP minden megyei városban leadta a polgármester- és önkormányzati képviselőjelöltjei indulásához szükséges aláírásokat.

A jelölteket többnyire nyilvántartásba is vették, sok helyen jogerősen. A jelenlegi állás szerint több településen a kormánypárti aspiránsoknak egy ellenzéki polgármester- és körzetenként egy önkormányzati képviselőjelölttel kell felvenniük a versenyt, így Egerben is, ahol Habis László (Fidesz–KDNP) és az Egységben a Városért Egyesület színeiben induló Mirkóczki Ádám mérkőzik meg a polgármesteri székért.

Hasonló a helyzet Miskolcon is, ahol a kormánypártok jelöltje Alakszai Zoltán, míg az ellenzéki összefogás Veres Pált indítja, és a két formáció minden körzetben leadta az induláshoz szükséges aláírásokat.

Márki-Zay Péter egyelőre nem regisztrálta magát Hódmezővásárhelyen Fotó: MTI Fotó: Ujvári Sándor

Szolnokon az jelenti a különbséget, hogy Szalay Ferenc (Fidesz–KDNP) és az ellenzéki pártok színeiben induló Radócz Zoltán mellett ringbe szállt Kalmár Dávid (Munkáspárt) is.

Utóbbi jelölőszervezete két egyéni körzetben is leadta az induláshoz szükséges aláírásokat. Kecskeméten a kormánypártok színeiben induló Szemereyné Pataki Klau­dia és ­Lejer Zoltán (Szövetség a Hírös Városért) mérkőzhet meg a polgármesteri tisztségért, a polgári oldal indulóját már nyilvántartásba is vették. Az ellenzéki formáció tegnap délutánig csak nyolc képviselőjelöltje nevében adta le az aláírásokat. Székesfehérváron a tegnap délutáni adatok szerint a jelenlegi fideszes első ember, Cser-Palkovics András és az ellenzéki összefogás jelöltje, Márton Roland mérkőzhet meg a polgármesteri székért.

Több megyei jogú városban egyelőre csak a Fidesz–KDNP jelöltjeit vették nyilvántartásba, miközben az ellenzéki aspiránsok indulását még nem jelentették be. Hódmezővásárhelyen, ahol Grezsa István függetlenként, de a kormánypártok támogatásával száll ringbe a polgármesteri székért, ott a Fidesz–KDNP-n kívül a Munkáspártnak van egy szem képviselőjelöltje.

Márki-Zay Péter jelenlegi városvezető egyelőre hivatalosan nem jelölt. Nagykanizsán – nem jogerősen – csak a kormánypárti Balogh László polgármesterjelölt indulását vették nyilvántartásba, emellett a Fidesz–KDNP minden körzetben indított képviselőjelölteket, míg a Nagykanizsáért Egyesület négyben. Nyíregyházán a polgári oldal színeiben induló Kovács Ferenc méretheti meg magát a polgármester-választáson, mellette a kormánypártok minden körzetben leadták az aláírásokat. Meglepő, de Szegeden is csak a kormánypártokkal szövetségben induló Nemesi Pált vették tegnap délutánig nyilvántartásba polgármesterjelöltként, az MSZP-s regnáló városvezetőt, Botka Lászlót még nem.

A Fidesz–KDNP-n kívül csak az FVSZ–Magyar Egyesület jelentett be indulókat, utóbbi öt körzetben. Szekszárdon a polgári oldal színeiben induló Ács Rezső jelöltsége jogerős, de itt a Mi Hazánk öt körzetben leadta a képviselőjelöltjei indulásához szükséges aláírásokat. Sopronban Farkas Cipriánnak, Tatabányán Schmidt Csabának, ­Veszprémben Porga Gyulának, míg Zalaegerszegen ­Balaicz Zoltánnak nincs egyelőre nyilvántartásba vett kihívója.

Békéscsabán speciális a helyzet, hiszen ott a Fidesz–KDNP az eddigi polgármestert, Szarvas Pétert (Hajrá Békéscsaba) támogatja, akinek az indulását nyilvántartásba is vették. Információnk szerint a helyben rendkívül népszerű, a sikereket a Fidesz–KDNP-frakció támogatásával elérő politikus saját csapatot indít, de eddig csupán két független és két ellenzéki képviselőjelölt adta le a szükséges aláírásokat. Dunaújvárosban a kormánypárti Cserna Gábor és a Jobbik országgyűlési képviselője, Pintér Tamás is hivatalosan polgármesterjelölt, de csak a Fidesz–KDNP csapatának tagjait vették eddig nyilvántartásba képviselőjelöltként.

Debrecenben egyelőre Papp László (Fidesz–KDNP) és Varga Zoltán (DK–MSZP–Párbeszéd–Szolidaritás) szállhat ringbe a polgármesteri székért. A körzetek többségében a DK–MSZP–Párbeszéd–Szolidaritás jelentett be indulókat. Győrben már három polgármesterjelölt van, a kormánypárti Borkai Zsolt és az ellenzéki Glázer Tímea mellett indulhat Kovács László (Civilek Győrért) is. Kaposvárott Szita Károly (Fidesz–KDNP) ellen Nadrai Norbert József (Szőlősgazdák) indulhat el.

Szombathelyen a két oldal jelöltjeinek versengésébe ­Koczka Tibor (független) szólhat bele, akit már nyilvántartásba is vettek. Pécsett egészen pikáns a helyzet, ahol az LMP nem az ellenzéki összefogásban indul, hanem külön. A párt polgármester- és tíz körzetben képviselőjelöltet is állított - írja a Magyar Nemzet.

- magyarnemzet.hu/DO -

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.