Dunaújváros Hetilap

Minden, amit a rezsiutalványokról tudni érdemes

doszerk - 2019. szeptember 6. 12:55

A nyugdíjasoknak címzett juttatás kapcsán Fónagy János a Magyar Nemzetnek azt mondta: a kormány számára mindig is fontos volt a nyugdíjasok megbecsülése, ezért döntött úgy, hogy a gazdasági növekedésből származó összegek egy részéből az idősek kiadásait csökkenti.

Az államtitkár kifejtette azt is: Gyurcsányéknak és a szocialistáknak lett volna lehetőségük csökkenteni a közműdíjakat, ehhez képest 2010 előtt Magyarországon számtalanszor emelték az árakat.

Hétfő óta kézbesítik a rezsiutalványokat, a posta az első napokban csak a fővárosi címekre vitte ki a kilencezer forintos juttatást tartalmazó borítékokat. Szerdán vidéken is megindult a kézbesítés. Elsőként Pest megyében vette kezdetét a folyamat, de szeptember végéig az országban mindenütt megkapják az érintettek az utalványokat – mondta Fónagy János. A nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár hozzátette: a posta feladata nem csekély, összesen ugyanis 2,6 millió nyugdíjas vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő személy jut juttatáshoz. Az öregségi nyugdíj mellett 25 más típusú ellátás is jogot teremt a rezsiutalványra, így – például – az özvegyi és a korkedvezményes nyugdíjasokat, valamint az árvasági és a rokkantsági ellátást kapókat is megilleti a háromszor háromezer forint – sorolta Fónagy János.

Az államtitkár a legfontosabb tudnivalók közül elsőként azt emelte ki, miként kapják meg a jogosultak az utalványokat. Ajánlott levelet visznek a postások mind a 2,6 millió érintettnek, a kézbesítést azonban csak egyszer kísérlik meg. Ha ez nem jár eredménnyel, a kézbesítő megjelöli azt a postahivatalt, ahonnan tíz munkanapig lehet elhozni a küldeményt. A címzett mellett a közeli hozzátartozója és a meghatalmazottja is átveheti az utalványokat – ismertette az államtitkár, majd hozzátette: akkor sem kell kétségbeesni, ha a tíz munkanap lejárt. A posta ilyen esetben visszaküldi a Magyar Államkincstárhoz az utalványokat, a jogosult pedig – levélben – ismételt kézbesítést kérhet a kincstárnál. A kérelem november 30-ig terjeszthető elő, a határidőn túl azonban nem lehet majd intézkedni az utalványok ügyében – hívta fel a figyelmet Fónagy János.

Fotó:MTI

Az államtitkár részletesen beszélt arról is, hogyan lehet felhasználni a juttatást: Minden címzett három darab háromezer forintos utalványt talál a borítékban. Az utalványokat kizárólag gáz- és villanyszámla befizetéséhez lehet felhasználni, mégpedig meghatározott módon – fogalmazott az államtitkár, majd egy példát is említett. Ha valaki 3600 forintos csekket kap a szolgáltatótól, akkor a postán átadhatja az egyik háromezer forintos utalványt és további hatszáz forintot készpénzben. Az utalvány beváltása után fennmaradó összeget ugyanis csak készpénzben lehet befizetni, s fontos az is, hogy az utalványból nem adnak vissza – részletezte az államtitkár.

További lényeges szempont, hogy az utalványok nem névre szólnak, azokat bárkinek átadhatja a jogosult. Ha az érintett tudja nélkülözni az összeget, segítheti vele például a családját, a gyermekeit, az unokáját vagy bárki mást – ismertette a részleteket Fónagy János. Kitért azoknak az esetére is, akik átutalással fizetik be a rezsidíjat. Nekik be kell menniük szolgáltatójuk ügyfélszolgálatára, hogy beváltsák az utalványokat. A szóba jöhető ügyfélszolgálatok címét a közműcégek feltüntetik a honlapjukon, de bárki tájékozódhat a felkeresendő kirendeltségek címéről és bármi másról is a 1818-as telefonszámon elérhető kormányzati információs vonalon – mondta az államtitkár. Az utalványokat – minden esetben – 2020. március 31-ig lehet beváltani.

Az államtitkár ezek után arról beszélt, miért a rezsi kifizetéséhez ad a nyugdíjasoknak támogatást a kormány. Az okok kapcsán érdemes visszatekinteni a 2010-es kormányváltás időszakára –jegyezte meg Fónagy János. Akkoriban a Gyurcsány-kormány és a szocialisták embertelen politikája miatt a magyar lakosság fizette az egyik legmagasabb rezsidíjat az egész unióban, ez a helyzet pedig különösen sújtotta a nyugdíjasokat. A Fidesz-kormány az első, amely rezsicsökkentést hajtott végre – mutatott rá, majd részletezte: a folyamat 2013-ban indult el,

átlagosan 25 százalékkal csökkent a gáz, a távhő, az áram ára, és mára a program nyomán befagyasztották a gáz, a villany, a hulladékszállítás, a palackos gáz és a kéményseprés költségét.

Ezzel együtt a kisnyugdíjasoknak még mindig az egyik legnagyobb kiadást a rezsi jelenti, ezért határozott a kormány a háromszor háromezer forintos utalványok kiküldéséről. A döntésben fontos szerepe volt annak is – jegyezte meg –, hogy a magyar gazdaság teljesítménye jelenleg kiemelkedő, a növekedés magasabb az unió átlagánál. A gazdasági előnyökből pedig a munkavállalók és a gyermeket nevelő családok mellett azoknak az időseknek is részesülniük kell, akik sok évtizednyi munkával teremtették meg a mostani lehetőségek, fellendülés alapjait.

Fónagy János a Magyar Nemzettel megosztotta véleményét azon ellenzéki nyilatkozatok kapcsán, amelyek kritikával illették az utalványok kiosztásáról szóló döntést.

A balliberálisoknak lett volna lehetőségük arra, hogy jobban csinálják, hogy nagyobb arányban csökkentsék a rezsiköltségeket. Ehhez képest kormányzásuk ideje alatt, 2010 előtt számtalanszor emelkedtek a díjak – mondta az államtitkár, majd hozzátette: a balliberális kormányok csökkenthettek volna a rezsin, de nem tették meg, inkább az egekbe növelték az összegeket. Az elmúlt években is folyamatosan támadták a rezsicsökkentést, ha tehetnék, eltörölnék azt.

Köszönjük a jó tanácsokat, de a kormány inkább követi eddigi politikáját, vagyis újabb lépéseket tesz a gazdasági növekedésért, s garantálja, hogy a jó teljesítményből származó anyagi előnyökből a társadalom valamennyi csoportja részesülhessen – fogalmazott Fónagy János.

- 888.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.