Dunaújváros Hetilap

Rendhagyó lakossági fórum

Brousil Csaba - 2019. szeptember 5. 12:03

Rendhagyó lakossági fórumot tartott kedden délután Palkovics Katalin, a 9-es számú körzet képviselőjelöltje a volt újtelepi általános iskolában.

A fórumon részt vett Cserna Gábor polgármester és Mészáros László, a 10-es számú választókörzet fideszes képviselőjelöltje is. Cserna Gábor köszöntötte a megjelenteket és elmondta, hogy ennek a fórumnak a fő célja, hogy Palkovics Katalin bemutatkozhasson a körzetben élőknek és elmondhassa, hogy miben tud majd segíteni a körzetlakóknak, ha őt választják majd meg önkormányzati képviselőjüknek. A polgármester kiemelte, hogy Palkovics Katalin nagyon felkészült és arra biztatta a jelenlévőket, hogy kérdéseikkel, problémáikkal bátran forduljanak a képviselőjelölthöz.

Palkovics Katalin bemutatkozásában elmondta, hogy negyven éve él itt, csak az iskoláit végezte Budapesten, egyébként minden szállal a városhoz kötődik. Kiemelte, hogy Újtelepen már öt éve dolgozik azért, hogy a városrész szebb, tisztább és minél élhetőbb legyen és az ott szerzett tapasztalatit szeretné a 9-es választókörzetben is kamatoztatni megválasztása idején. Elmondta, hogy legfőbb célja, hogy kapocs és kommunikációs csatorna legyen a körzetben élők és az önkormányzat között, hiszen a kommunikáció a legfontosabb, hiszen közösségteremtő ereje van. Szeretné a lakókkal együtt felmérni és megoldani a felmerülő kérdéseket. Meghívta a fórumra Markóth Bélát, a Városüzemeltetési Osztály vezetőjét, aki elmondta, hogy valóban nagyon fontos lenne a körzetlakókkal való kommunikáció, hiszen ez év októberében kezdik előkészíteni a jövő évi teendőket, mely közül kiemelte a villámárvizek elleni védekezés fontosságát, mely a körzetet nagymértékben érinti. Elmondta, hogy városszerte folyamatosak a fejlesztések és ebben a körzetben is mindent igyekeznek elkövetni a lakók komfortérzetének javításáért a jövőben is.

A közbiztonság a másik fontos kérdés, ennek körzeti helyzetéről Hegedűs László, a Városvédő Polgárőrség elnöke beszélt, mint szintén meghívott előadó. Elmondta, hogy öt évvel ezelőtt kezdték meg a közös munkát Újtelepen Palkovics Katalinnal. Akkoriban sok volt a betörés, ezért kellett a segítségük. Hatékonyságuk valós, hiszen a 2017. óta nem történt bűncselekmény Újtelepen. Ezt a szintet szeretnék továbbra is tartani.

A buszközlekedés kapcsán a képviselőjelölt elmondta, hogy múlt héten egyeztetett a KNYKK területileg illetékes vezetőivel a lakossági igények kielégítésére, miszerint állítsanak közlekedési rendbe új járatokat vagy változtassanak a mostani menetrenden, hogy a körzetben élők egy járattal vagy a jelenleginél rövidebb időráfordítással juthassanak el például a temetőbe. A helyzet megoldása azonban nem egyszerű, hiszen a KNYKK csak az önkormányzat belegyezésével módosíthat, hiszen a finanszírozó nem a busztársaság, hanem az önkormányzat. Ezt a folyamatot természetesen megválasztása esetén mindenben támogatná. Közös javaslattételre lesz szükség ahhoz, hogy megoldódjon ez a kérdéskör is.

A hulladékkezelés kapcsán megemlítette, hogy megválasztása esetén támogatni fogja, hogy az illegális szemétlerakás szankcionálható legyen, mivel csak annak van igazi elrettentő ereje. Mint mondta az önkormányzat mindent megtesz a város tisztaságáért, de nem tehető felelőssé a hanyag emberi magatartásért.

A lakók is felszólaltak a fórumon. Egy Petőfi utcai lakos felvetette az utcában a járdák megépítésének kérdését, az árkok kitakarítását és rendbetételét, az esővíz-elvezetés problematikáját és azt, hogy nincsen elegendő számú gyalogos átkelőhely az utcába. Cserna Gábor polgármester megígérte a hölgynek, hogy másnap személyes konzultáció kertében, Markóth Bélával kiegészülve meg fogják találni a megoldásokat ezekre a kérdésekre.

A lakossági kérdések között felmerült még a Dobó utcánál a parkolók bővítésének kérdése, egy kisebb kutyafuttató létesítésének igénye és a kutyás szemetesek hiánya, továbbá az ősszel a platánokról hulló falevelek képezte avar korábbi eltakarításának lehetősége. Palkovics Katalin ígéretet tett arra, hogy a felmerült kérdésekben mindenkinek megadja a válaszokat, utánajár a felvetéseknek.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.