Dunaújváros Hetilap

Zöldségeket beszélve kampányol az újvárosi ellenzék

doszerk - 2019. szeptember 6. 18:05

Dunaújvárosban is elindult a zöld köntösbe bújtatott politikai (lejárató) kampány a jobboldali városvezetés ellen. A helyi ellenzék láthatóan némi késésben van országos hangadóihoz képest, a fővárosban és úgy általában az országban a balliberális pártok már elsírták bánatukat Orbán bolygógyilkos politikája miatt, sőt mint megtudhattuk, az Amazonas mentén tomboló (bozót) tüzek miatt is személyesen Magyarország miniszterelnöke a felelős - írja az Újvárosi Valóság.

Némi késéssel ugyan, de kicsiny városi ellenzékünk is magáévá tette ezt a mesét, csak éppen Cserna Gábor polgármester urat helyettesítették Orbánbasi helyére. Milyen eredeti.

Ugyanis a haladás újvárosi zászlóvivői most éppen a Vasmű út felújításába kötöttek bele, kínjukban pedig előhúzták a “zöld kártyát”, mivel másba már nem tudtak belekötni. Mindezt a Castellum.do nevezetű balliberális heccportálon megjelent írásban, fejti ki egy aggódó mérnök, aki arról ír: nem jó hogy felújítják a város főutcájának számító utat és mellette a járdát, mert a munkálatok miatt sérülhet a platánok gyökérzete és egyébként is nagyon kellemetlen, hogy az útépítés miatt feltorlódik csúcsidőben a forgalom.

Az utóbbival kapcsolatban nehéz bármit is mondani, hiszen a realitás érzék ilyen mértékű hiányával nem lehet mit kezdeni, hiszen a világon mindenhol jellemző, hogy ha felújítanak egy útszakaszt, az bizony időbe telik és forgalomkorlátozással jár. Érdekesebb azonban a fák megóvásának kérdése, amely nem csak Dunaújvárosban, hanem országosan és világszinten is a baloldali városvezető-aspiránsok legfőbb, Magyarországon pedig gyakorlatilag egyetlen programja.

A köztéri fák kérdésköre természetesen nem azért érdekli egyik baloldali politikust/lapot (tekintsünk most el attól, hogy a baloldali média véleményformálása milyen hatással van a baloldali pártok programjára), mert a korhadozó fák láttán egyből haldokló bébifókákat és elolvadt jégtáblán sodródó, csontsovány jegesmedvéket vizionál, hanem mert ezek a köztéri betonba ágyazott, megkínzott növények a legegyszerűbb, legolcsóbb forrása népszerűségüknek. Hiszen ki ne szeretné a fákat? Hűvöset ad az árnyéka és a természetközeli lét hamis illúzióját kelti totális kontrasztban állva a belvárosi betonrengeteggel. Ráadásul viszonylag alacsony ráfordítást igényel mondjuk egy kórház felújításának, karbantartásának költségeihez képest. Hiszen kinek kellenek a szép rendelőintézetek, amelyeket a duol.hu információ szerint mintegy 200 millió forintból újítanak fel Dunaújvárosban, ha vannak szép nagy fák. A fa kérdés tehát azért olyan hangsúlyos a baloldalon, mivel gyakorlatilag csak annak a fennmaradását tudják megígérni, ami tőlük függetlenül is életképes lehet. Úgy látszik a baloldal már tisztában van azzal, hogy képtelen az önálló kormányzásra, megtanulták ezt 2002 és 2010 között, talán ezért nem is ígérnek semmit, de higgyük el, ég így is képesek lennének csalódást okozni.

Ráadásul a Vasmű út ikonikus platánjai a felújítása ellenére is természetesen megmaradnak, sőt az eddigiekhez képest a fák immáron nagyobb szabad felületet, “vízgyűjtő területet” kapnak, szabadabb terjeszkedést kínálva ezzel, mint amit a régről megszokott, a fákat minden irányból körülölelő beton konténer adhatott nekik. Akik pedig úgy gondolják, hogy a fákat körbevevő betonszegély nélkül a platánokat tönkreteszi télen a gyökerükre folyó útszóró só, lemaradt pár évvel a környezetvédelmi újításokban, ugyanis ma már otthoni használatra sem lehet olyan útszóró sót kapni, amely a növény- vagy állatvilágot veszélyeztetné, így a köztéri fáknak sincs szükségük extra gyökérvédelemre.

- ujvarosivalosag.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.