Dunaújváros Hetilap

Alakuló ülést tartottak a Városházán

doszerk - 2019. október 29. 15:49

Kedden megtartotta első, alakuló közgyűlését az újonnan megválasztott képviselőtestület, melynek tagjai letették esküjüket is.

Az ülés a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd dr. Hanák Tamás, a Helyi Választási Bizottság elnökhelyettese számolt be az önkormányzati választások menetéről, tisztaságáról és végeredményéről. Elmondta, hogy panasz nem érkezett a választás tisztaságát illetően, a részvételi arány pedig nagyságrendileg tíz százalékkal volt magasabb, mint az öt évvel ezelőtti voksoláson. A választói akarat jogarőre emelkedett, melynek értelmében Pintér Tamás lett Dunaújváros polgármestere a Rajta Újváros Egyesület színeiben, mely egyesület tíz képviselőt delegálhatott a közgyűlésbe, ahová kompenzációs listáról további négy fideszes képviselő ülhetett be. Mint mondta a képviselők már átvették megbízólevelüket, majd munkájukhoz jó egészséget és sok sikert kívánt.

Ezt követte a képviselők és a polgármester eskütétele. Majd a különböző vallási felekezetek felkentjei kérték Isten áldását a közgyűlés tagjaira és munkájára. Stermezcki András evangélikus lelkész az eskü fontosságát emelte ki és Isten áldását kérte és közvetítette a közgyűlés tagjainak. Braun Ervin baptista presbiter Isten szavával bátorította a kurzus tagjait. Kovács István görög katolikus parókus Szent Miklós püspök énekét olvasta fel, mint igazodási pontot, majd hangsúlyozta, hogy a közgyűlés tagjainak Krisztus felé kell haladniuk munkájukban, megtartva és bővítve az elődök eredményeit. Szeleczky Csaba katolikus atya is Isten áldását kérte, meghagyva hogy a képviselőtestület munkájában fordítson figyelmet az ifjúságra és az idősebb korosztályra egyaránt.

Az egyházi fők áldása után Pintér Tamás szólt az egybegyűltekhez. Megköszönte a választók felhatalmazását, elmondta, hogy érzik, hogy nagy a felelősségük. Mint mondta a városban ésszerű gazdálkodás hívei, de hangsúlyozta, hogy mintegy 400 millió forintos hiánnyal veszik át az önkormányzat vezetését. Megígérte, hogy a közvilágítást korszerűsítik, hogy Dunaújváros a fény városa lehessen. Külön figyelmet fordítanak a parkolási nehézségek könnyítésére a városi zöld területek megtartása mellett. Fákat ültetnek majd és parkosítanak. Kiemelte, hogy otthonos élhető várost szeretnének teremteni, melyben erősítenék a szociális hálót, de ugyanakkor ifjúságbarát önkormányzattá is szeretnénk válni. Igazságos, eredményalapú sporttámogatást szeretnének bevezetni és a kultúrát is megbecsülik majd tudás, teljesítmény alapján. Külön szólt a helyi média megreformálásáról is. A Fidesz képviselőivel kapcsolatban elmondta, hogy nem kívánnak részt venni a bizottságok munkájában, de arra bíztatta őket, hogy ezt gondolják át. Mint mondta el kell felejteni a politikai csatározásokat és a munkára kell koncentrálni.

A polgármester rövid beszéde után a képviselők rátértek a napirendek tárgyalására. Elsőként elfogadták a működési szabályzatot majd titkos szavazás keretein belül megválasztották az alpolgármestereket. Ennek értelmében Mezei Zsolt lett az általános, Barta Endre a humán ügyekért felelős, míg Szabó Zsolt a koordinációs és városüzemeltetésért felelős alpolgármester. Ezt követően szavaztak a polgármester és az alpolgármesterek tiszteletdíjairól is.

A sorra következő napirendeknek megfelelően megválasztották a bizottságok elnökeit és tagjait is. Tóth Kálmán lett a pénzügyi és az ügyrendi, Orosz Csaba a közbiztonsági, Szántó Péter az oktatási, Motyovszki Mátyás az ifjúsági, míg dr. Székely Károly a szociális bizottság elnöke. A bizottságok külsős tagjait is megnevezték, akik szintén letették esküjüket.

Tóth Kálmán elmondta, hogy a bizottságok holnap meg is kezdik munkájukat, amit Pintér Tamás azzal egészített ki, hogy október 31-én, csütörtökön rendkívüli közgyűlést hív össze, majd bezárta az alakuló ülést és jó munkát kívánt mindenkinek.

A rovat további hírei: Közélet

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.