Dunaújváros Hetilap

Alakuló ülést tartottak a Városházán

doszerk - 2019. október 29. 15:49

Kedden megtartotta első, alakuló közgyűlését az újonnan megválasztott képviselőtestület, melynek tagjai letették esküjüket is.

Az ülés a Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd dr. Hanák Tamás, a Helyi Választási Bizottság elnökhelyettese számolt be az önkormányzati választások menetéről, tisztaságáról és végeredményéről. Elmondta, hogy panasz nem érkezett a választás tisztaságát illetően, a részvételi arány pedig nagyságrendileg tíz százalékkal volt magasabb, mint az öt évvel ezelőtti voksoláson. A választói akarat jogarőre emelkedett, melynek értelmében Pintér Tamás lett Dunaújváros polgármestere a Rajta Újváros Egyesület színeiben, mely egyesület tíz képviselőt delegálhatott a közgyűlésbe, ahová kompenzációs listáról további négy fideszes képviselő ülhetett be. Mint mondta a képviselők már átvették megbízólevelüket, majd munkájukhoz jó egészséget és sok sikert kívánt.

Ezt követte a képviselők és a polgármester eskütétele. Majd a különböző vallási felekezetek felkentjei kérték Isten áldását a közgyűlés tagjaira és munkájára. Stermezcki András evangélikus lelkész az eskü fontosságát emelte ki és Isten áldását kérte és közvetítette a közgyűlés tagjainak. Braun Ervin baptista presbiter Isten szavával bátorította a kurzus tagjait. Kovács István görög katolikus parókus Szent Miklós püspök énekét olvasta fel, mint igazodási pontot, majd hangsúlyozta, hogy a közgyűlés tagjainak Krisztus felé kell haladniuk munkájukban, megtartva és bővítve az elődök eredményeit. Szeleczky Csaba katolikus atya is Isten áldását kérte, meghagyva hogy a képviselőtestület munkájában fordítson figyelmet az ifjúságra és az idősebb korosztályra egyaránt.

Az egyházi fők áldása után Pintér Tamás szólt az egybegyűltekhez. Megköszönte a választók felhatalmazását, elmondta, hogy érzik, hogy nagy a felelősségük. Mint mondta a városban ésszerű gazdálkodás hívei, de hangsúlyozta, hogy mintegy 400 millió forintos hiánnyal veszik át az önkormányzat vezetését. Megígérte, hogy a közvilágítást korszerűsítik, hogy Dunaújváros a fény városa lehessen. Külön figyelmet fordítanak a parkolási nehézségek könnyítésére a városi zöld területek megtartása mellett. Fákat ültetnek majd és parkosítanak. Kiemelte, hogy otthonos élhető várost szeretnének teremteni, melyben erősítenék a szociális hálót, de ugyanakkor ifjúságbarát önkormányzattá is szeretnénk válni. Igazságos, eredményalapú sporttámogatást szeretnének bevezetni és a kultúrát is megbecsülik majd tudás, teljesítmény alapján. Külön szólt a helyi média megreformálásáról is. A Fidesz képviselőivel kapcsolatban elmondta, hogy nem kívánnak részt venni a bizottságok munkájában, de arra bíztatta őket, hogy ezt gondolják át. Mint mondta el kell felejteni a politikai csatározásokat és a munkára kell koncentrálni.

A polgármester rövid beszéde után a képviselők rátértek a napirendek tárgyalására. Elsőként elfogadták a működési szabályzatot majd titkos szavazás keretein belül megválasztották az alpolgármestereket. Ennek értelmében Mezei Zsolt lett az általános, Barta Endre a humán ügyekért felelős, míg Szabó Zsolt a koordinációs és városüzemeltetésért felelős alpolgármester. Ezt követően szavaztak a polgármester és az alpolgármesterek tiszteletdíjairól is.

A sorra következő napirendeknek megfelelően megválasztották a bizottságok elnökeit és tagjait is. Tóth Kálmán lett a pénzügyi és az ügyrendi, Orosz Csaba a közbiztonsági, Szántó Péter az oktatási, Motyovszki Mátyás az ifjúsági, míg dr. Székely Károly a szociális bizottság elnöke. A bizottságok külsős tagjait is megnevezték, akik szintén letették esküjüket.

Tóth Kálmán elmondta, hogy a bizottságok holnap meg is kezdik munkájukat, amit Pintér Tamás azzal egészített ki, hogy október 31-én, csütörtökön rendkívüli közgyűlést hív össze, majd bezárta az alakuló ülést és jó munkát kívánt mindenkinek.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.