Dunaújváros Hetilap

Barta, a velejéig “hiteles” ember

2019. október 7. (hétfő) 16:19 - doszerk

Barta Endre eddigi élete során több adósságot gyűjtött össze, mint amennyit  egy egyszerű ember képes felfogni. Családi örökségét képező házára édesanyja halálát követően annyi végrehajtást tudott ráterheltetni, hogy az már nem is az övé. Így  most már egészen bizonyos, élet-halál kérdés nála, hogy képviselő legyen - írja az Újvárosi Valóság.

Az Újvárosi Valóság korábban már megírta, hogyan csapott be svájci frankos hiteleseket Barta Endre, Pintér Tamás barátja, aki „megörökölte” a listás önkormányzati képviselői helyét. A portál elmesélte, hogyan kellett a károsultaknak akár 700.000 forintot is a jobbikos irodába vinni, azért mert azt ígérte nekik, hogy segít kikerülni jó kapcsolatai révén a bank szorításából.

Bár ahogy hangoztatja, hamarosan  végre jobb világ jön rá, hiszen alpolgármesteri széket ígért neki Pintér Tamás, a barátja. A továbbiakat olvasva, azon sem lepődhetnénk meg, ha  a gazdasági alpolgármesteri széket ígérte volna neki.

Hiába az élet drága dolog, érthető, ha az ember nem dolgozik, akkor valahonnan pénzt kell neki szerezni, és a svájci frankos emberek csőbe húzása sem tarthat örökké.

Az előző cikk megjelenését követően önmaga ismerte el, hogy ez volt a „főtevékenysége”, mielőtt a jobbikhoz állt. Bár az átvett pénzekről mondta azt, hogy neki aztán ebből egy fillér sem kellett, „csak” a banki egyeztetésre(?) kért előre pénzt a nehéz helyzetbe került emberektől akár „milliós összeget”. (Egyébként, ha banki letét, akkor miért neki kellett adni, s miért évek múlva és részletekben kapták tőle vissza a károsultak, szóval az egész magyarázat teljesen nyilvánvalóan szemenszedett hazugság.)

A hajdani szülői ház, a Móra Ferenc u. 23.  tulajdoni lapján annyi követelés, végrehajtás volt bejegyezve, amennyit összegyűjteni sem egyszerű.

Az első tétel még valóban édesanyja nevéhez fűződik. 14 000.000 forintot terheltek a házra. Hogy mire kellett a tehermentes házra ennyi pénzt ráterhelni, azt valószínűleg maga Barta Endre tudja csak. Ezt később átváltották svájci frankra. Erről beszél magyarázkodásában Barta Endre, amikor arra tér ki, hogy még az ő házát is vitte a bank. (Mintegy zárójelben, ha a saját maga svájci frankos hitelét nem volt képes elintézni, honnan volt bátorsága, másoktól pénzt kérni a hiteleik elintézése érdekében?)

De nemcsak emiatt vesztette el az örökségét Barta Endre, hanem azért mert saját jogon halmozott fel annyi adósságot, amihez képest az édesanyja hitele csak hab volt a tortán. Tartozott közel 4.500 000 forinttal egy magánszemélynek is, 142 579 forinttal egy behajtó cégnek, egy másiknak 357 154 forinttal, de találtunk egy 3 821 698 forintos követelést is. És egy több mint 13 millió forintos banki követelést is. Mindannyian kérték is a végrehajtást.

Információink szerint a végrehajtó még a képviselői tiszteletdíjából is letiltásokat kért. Ezek között kimagaslik, hogy közel 4 millió forintot keresett rajta – hiába – az adóhatóság. Valószínűleg elfelejtett személyi jövedelemadót fizetni. Meg persze rezsit se, meg voltak kapcsolatai behajtó cégekkel, ezek is keresték rajta a pénzüket.

Bár egyetlen munkahelyet sem leltünk fel Barta Endre korábbi nacionáléjában, így akár azt is feltételezhetnénk, hogy a saját megélhetése finanszírozásaként hordta össze a végeláthatatlan adósságot. Mert azért lakni, enni és főképp inni nem annyira olcsó dolog.

Pintér Tamás legbelsőbb bizalmasa és kebelbarátja azonban ennél is tovább ment. Cégeket alapított, ezek mindegyike kivétel nélkül tönkre is ment. Nem igaz, amit védőbeszédében megemlített, hogy „örökölte a társaságokat”. A cégkivonatok szerint mindegyik társaságnak már alapítástól kezdve tulajdonosa is volt. Így egyáltalán nem szép és nem férfias dolog szegény elhunyt édesanyjára rákenni a saját balhéját.

Barta Endre a potenciális alpolgármester tehát nem mondott igazat, amikor azt írta, „hogy édesanyám halálával megörököltem a cégeit, melyek csődeljárás alá kerültek.” Mindkettőnek egyébként nem csupán tulajdonosa, hanem ügyvezetője is volt.

Nem igaz, hogy csak megörökölte az adósságot, ez a cégnyilvántartásban is jól látható.

Barta Endre  immáron cégjegyzéstől eltiltott  személy közvetlenül két céggel, bocsánat volt céggel hozható kapcsolatban.

MÁRTA-X KFT, DUNA-MÉSZ Mindegyik felszámolás illetve kényszertörlés alatt állt. A Duna –Mész Kft. főtevékenységként sikertelenül meszet gyártott, a Márta-X Kft. a könyvvizsgálással és a könyveléssel valamint adószakértéssel foglalkozott.

Mindegyik cég abba a bizonyos hajdani Móra Ferenc utcai házba volt bejegyezve, amelyet idő közben árverésre is kiírtak. Ezért tiltotta el a bíróság minden gazdasági tevékenységtől 2014-től öt évre Barta Endrét!

És még egy érdekesség. Ahogy olvassuk a végtelenül sikeres Barta Endre 2016-os kampányanyagát, ebben megemlíti, hogy a svájci frankos hitelesek megsegítésén kívül, ökológiai alapítványban is vezető tisztségviselő azaz kuratóriumi tag volt.

Ahogy a szórólapján közzétette, a többi között családbarát programokkal, gyerektáborokkal foglalkoztak. Igen ám, de az alapítvány 2016.05.24 közzétett számlaszáma 10918001-00000063-65250016  ugyanaz, mint a Castellum.do támogatására megjelölt adószám. http://castellum.do/2015/09/22/okologistic-castellum-kozossegi-finanszir... egy politikai portál finanszírozására használta fel az általa irányított alapítványt. Csak halkan jegyzem meg, a gyerekek táboroztatására adott pénz, az vajon hová vándorolt?

Barta Endre gyakorta hangoztatja, hogy komoly aggodalmat érez a város költségvetése miatt, annyiszor elmondja, hogy szinte már látjuk is, ahogy álmatlanul vergődik a párnái között. Viszont nekünk akkor kellene álmatlanul és rettegésben aludnunk, ha ő kezébe kerülne Pintér Tamás jóvoltából a város kasszájának kulcsa.

Kérdés továbbra is ugyanaz: Hogyan hirdethet tisztességes politizálást az, aki tisztességtelen emberekkel veszi körül magát.

- ujvarosivalosag.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a Dunaújvárosért Díjat

Átadták a Dunaújvárosért Díjat

2019. október 23. (szerda)

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 63. évfordulója alkalmából megemlékezést rendezett városunk önkormányzata és a Bartók színházban ünnepélyes keretek között átadták a Dunaújvárosért Díjat is.

„1956 nekünk nem emlék és történelem, hanem a szívünk és a gerincünk”

„1956 nekünk nem emlék és történelem, hanem a szívünk és a gerincünk”

2019. október 23. (szerda)

Az október 23-ai nemzeti ünnep előestéjén a temetői kopjafánál tartott megemlékezést a Fidesz helyi szervezete, melynek elnöke, Cserna Gábor mondott ünnepi beszédet.

Átadták a megbízóleveleket az új képviselőtestület tagjainak

Átadták a megbízóleveleket az új képviselőtestület tagjainak

2019. október 22. (kedd)

Múlt héten csütörtökön jogerőre emelkedett az önkormányzati választás eredménye. Ennek folyományaként ma az új képviselőtestület tagjai átvették megbízólevelüket dr. Hanák Tamástól, a Helyi Választási Bizottság elnökhelyettesétől. Részletek a D+ TV Híradójában.

Novemberben érkezik a nyugdíjprémium és a nyugdíjkiegészítés

Novemberben érkezik a nyugdíjprémium és a nyugdíjkiegészítés

2019. október 22. (kedd)

Novemberben érkezik a minden eddiginél magasabb összegű nyugdíjprémium és az egyszeri nyugdíjkiegészítés, egy átlag nyugdíjas novemberben összesen 30 ezer forinttal kaphat többet, mint az előző hónapokban - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden az MTI-vel.

Ingatlanpiaci körkép

Ingatlanpiaci körkép

2019. október 22. (kedd)

A 2019-es év első őszi hónapjában több Fejér megyei település ingatlanpiaci átlagára is meghaladta a  300, sőt egyes esetekben még a 400 ezer Ft/m²-t is. Ehhez képest a dunaújvárosi ingatlanpiac szeptemberi átlagárai jóval a alul maradtak, alig érték el a 250 ezer Ft/m²-t.

Újabb családtámogatási intézkedések várhatók

Újabb családtámogatási intézkedések várhatók

2019. október 21. (hétfő)

A családtámogatási rendszer bővülése és újabb gazdaságvédelmi program várható az Országgyűlés őszi ülésszakában – jelentette ki a Fidesz alelnöke, egyben önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Halálos vasúti baleset Nagyvenyimnél

Halálos vasúti baleset Nagyvenyimnél

2019. október 21. (hétfő)

A nagyvenyimi vasúti kereszteződésben egy autó és egy vasúti munkagép ütközött. A balesetben az autó sofőrje életét vesztette.