Dunaújváros Hetilap

Ingatlanpiaci körkép

doszerk - 2019. október 22. 7:52

A 2019-es év első őszi hónapjában több Fejér megyei település ingatlanpiaci átlagára is meghaladta a  300, sőt egyes esetekben még a 400 ezer Ft/m²-t is. Ehhez képest a dunaújvárosi ingatlanpiac szeptemberi átlagárai jóval a alul maradtak, alig érték el a 250 ezer Ft/m²-t.

Egy dunaújvárosi családi ház megvásárlásához nincs szükség vastag pénztárcára  

A vizsgálatunk alá vett városok közül két város családi házainak átlagára is messze meghaladta az országos és a megyei szintet idén szeptemberben. Az egyikük Székesfehérvár volt, ahol a családi házak egyetlen négyzetmétere átlagosan 350 ezer forintba került. Gárdonyban pedig ennél még borsosabb átlagáron, négyzetméterenként 360 ezer forintért kínálták a házakat.

A vizsgált időszakban kis mértékben ugyan, de felülmúlták az országos 240 ezer Ft/m²-es átlagárat a dunaújvárosi családi házak is. A megyei 270 ezer Ft/m²-es átlagot azonban nem tudták hozni, ettől átlagosan 20 ezer Ft/m²-errel maradtak el.

Idén szeptemberben barátságos áron lehetett hozzájutni a családi házakhoz Móron is. Itt egy négyzetméter átlagosan 230 ezer Ft/m²-be került. Ennél olcsóbb, valamivel 200 ezer Ft/m² alatti volt a rácalmási házak átlagára. A vizsgált városok között pedig a sárbogárdi családi házak átlagára bizonyult a legolcsóbbnak, ahol 140 ezer Ft/m²-es kínálati ár volt a jellemző.

A dunaújvárosi lakáspiac az árlétra alacsonyabb fokain

A Székesfehérváron eladásra kínált lakások átlagára már régóta az egekben van. A szeptemberi hónapban a téglalakások egyetlen egy négyzetmétere kis híján elérte a fél millió Ft/m²-es átlagárat. A város panellakásainak szeptemberi átlagára is figyelemre méltó, hiszen jóval 400 ezer Ft/m² felett volt.

Ahogy a családi házak esetében is, a dunaújvárosi lakások sokkalta olcsóbbak voltak a székesfehérvári társaiknál a szeptemberi hónapban. A téglalakásokat tekintve a két város között átlagosan 200 ezer forintos, míg a panellakásaik között 180 ezer forintos különbség volt tapasztalható négyzetméterenként.

Dunaújváros lakáspiaci átlagárai pedig még nagyon gyerekcipőben járnak mind a megyei, mind az országos viszonylatokhoz képest. A szeptemberi hónap leglátványosabb eltérése a téglalakások tekintetében figyelhető meg. Míg Dunaújvárosban egy téglaépítésű lakást átlagosan 280 ezer Ft/m² áron kínáltak, addig ezt országos szinten 580 ezer Ft/m² átlagáron tették meg.

 

Érdemes most lakást vásárolni?

Az új lakások végső árait több tényező is megnöveli. Első körben a dráguló építkezések, ami a munkaerőhiányból fakadó bérnövekedésnek és a költséges alapanyagoknak köszönhető.  Ezen felül pedig az 5%-ról újra 27%-ra emelt lakásáfa is megjelenik majd az új lakások végső árában.

Akár új, akár használt lakásról beszélünk, nem valószínű, hogy a közeljövőben csökkeni fognak az árak. Sőt, az olyan állami támogatások, mint a kibővített csok, a babaváró hitel és a falusi csok még 2 évvel késleltethetik is az árnövekedés várható megszűnését.

Ráadásul ahhoz, hogy az árak csökkenjenek, a keresletnek is vissza kellene esnie, amire nem érdemes alapozni. Hiába garantál az új „szuperállampapír” 5% körüli hozamot, ha ennél a befektetők a lakás kiadásból származó összeggel együtt még mindig jelentősen magasabb a hozamot érnek el.

Összességében tehát minden jel arra mutat, hogy azok, akik lakásvásárláson törik a fejüket, valószínűleg nem fognak jobban járni, ha várnak még a vásárlás lebonyolításával, így számukra érdemes lehet most megvenni a kiszemelt lakást.

- ingatlannet.hu -

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.