Dunaújváros Hetilap

Jó bizonyítványt állít ki a magyar gazdaságról az IMF jelentése

doszerk - 2019. október 15. 17:01

Egyre erősödő kihívásokkal terhelt világgazdasági környezetben várakozásokon felül teljesített, és Európában az egyik legmagasabb növekedési ütemet érte el 2018-ban a magyar gazdaság - állapította meg az IMF küldöttsége a tagsági szerződés négyes cikkelye alapján végzett felülvizsgálat eredményét összefoglaló jelentése.

A Magyar Nemzeti Bank a jelentést ismertetve keddi közleményében kiemelte: a delegáció szerint a magyar jövedelemszint látványos felzárkózást mutat a fejlett gazdaságokhoz képest. Az IMF értékelése szerint a munkabérek gyors ütemben növekednek, míg a munkanélküliségi ráta történelmileg alacsony szintre mérséklődött. A Valutaalap valószínűsíti, hogy a versenyképesség javítását elősegítő strukturális reformok ellensúlyozni fogják a növekedési ütem esetleges mérséklődését.

Az IMF az infláció aktuális lassulására, a globális növekedéssel kapcsolatos bizonytalanságokra és az Európai Központi Bank újabb monetáris lazító intézkedéseire való tekintettel megfelelőnek tartja a Magyar Nemzeti Bank laza monetáris politikájának folytatását. A makroprudenciális politika vonatkozásban a delegáció megállapította, hogy az támogatja a pénzügyi stabilitás megőrzését, a lakáspiaci trendekkel összefüggésben pedig elejét veszi annak, hogy a hitelalapú ingatlanpiaci fellendülés aggodalomra okot adó mértéket öltsön.

A bankrendszert általánosságban jól feltőkésítettnek, nyereségesnek és likvidnek találták, miközben portfóliójuk hitelminőségét is folyamatosan javulóként értékelték. A hazai bankok alacsony költséghatékonysága - az IMF értékelése szerint - a digitalizációs átállás gyorsításával, a fiókhálózatok optimalizálásával és további pénzügyi mélyüléssel javítható.

Az IMF delegációja 2019. szeptember 24. és október 3. között folytatta le az alapokmányának IV. cikkelye alapján a szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációját Magyarország vonatkozásában - írta közleményében a jegybank. Az IMF szakértői szerint a magyar gazdaság jóval 4 százalék feletti növekedési ütemmel zárhatja a 2019-es évet. Az MTI-hez kedden eljuttatott közleményükben azt írták: középtávon az ország költségvetési helyzete javul, a külső adósság csökken élénk belső hitelezési aktivitás mellett.

Hozzátették, hogy a rövidtávú kilátásokat beárnyékolja azonban a lanyha globális növekedés, a világkereskedelmi ellentétek és a Brexit által keltett bizonytalansági tényezők. A pozitív kibocsátási rés miatt a magyar gazdaság növekedési üteme a termelékenység és a termelési kapacitás növelését célzó strukturális reformok nélkül lassulni lesz kénytelen.

Az IMF helyesli a kormány "Versenyképesebb Magyaroszágért" programját és ezzel kapcsolatban méltatja a Magyar Nemzeti Bank versenyképesség javítását célzó törekvéseit is, különösen a kis- és középvállalatok tekintetében. A kormány költségvetési céljait megfelelőnek találta az IMF vizsgálata, megjegyzik ugyanakkor, hogy még konkrét intézkedésekre van szükség a célok elérésének a biztosításához.

-MTI-

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.