Dunaújváros Hetilap

Kovács Árpád: a magyar gazdaság jóval ellenállóbb, mit tíz éve

doszerk - 2019. október 14. 17:44

A gazdaság kedvező számai alapján kijelenthető, hogyha nem következik be váratlan esemény, akkor teljesülnek a kormány által kitűzött gazdaságpolitikai célok ‒ közölte a Költségvetési Tanács elnöke a Rádió Orienten. Kovács Árpád elmondta, hogy a következő években a nemzetközi helyzet bizonytalansága ellenére is hozható a 3 százalék feletti növekedés.

Amennyiben nem következik be váratlan esemény a nemzetközi színtéren, akkor a magyar gazdaságpolitika kitűzött céljai tarthatóak lesznek, és ez politikai mozgásteret is jelent a kormány számára ‒ állapította meg Kovács Árpád, aki kiemelte: a 2019-es évre a 4 százalékos növekedés biztosra mondható, de vannak olyan vélemények is, hogy a növekedés az év végére elérheti a 4,5 százalékot is. Immár az a lehetőség is realitásnak tűnik, hogy Magyarország külföldön is befektessen, vállalkozásokat nyisson ‒ tette hozzá a szakember.

A Költségvetési Tanács elnöke rámutatott, hogy az elemzők szerint a magyar gazdaság az idén és jövőre is 4-4,5 százalék körüli növekedést érhet el, a következő években ugyan sok a bizonytalanság, de hosszabb távon is a 3 százalék feletti növekedés mindenképpen hozható.

A szakember kitért arra is, hogy az uniós kifizetések tekintetében Magyarország lényegében azonos szinten áll a szomszédos országok értékeivel. Mint elmondta, az uniós pénzek rendben érkeznek a magyar költségvetésbe, a vitatott tételek pedig alig 5 százalékot tesznek ki. Mint emlékeztetett: az elmúlt években Magyarország jelentős mértékben megelőlegezte az uniós források beérkezését. „Ezek aztán időnként nagy ütemben ömlöttek be, mint például 2018 legvégén. Az idén azonban jobb a lefutás, szépen folynak be az összegek. "

Várhatóan ezek a pénzek a tervezett ütemben meg fognak érkezni, melyek a költségvetés számára nominálisan egy extra jövedelmet jelentenek majd, ami az államadósság alakulásában és az államháztartási hiányban markánsan meg fog látszani.

Úgy fogalmazott: „ez a hátszél lesz az, ami majd lefelé fogja nyomni meglehetős hirtelenséggel az államadósság GDP arányos pályáját. És ha ehhez még azt is hozzászámítjuk, hogy nem kell hitelt felvenni, mert nullszaldós a költségvetés, akkor 2023 környékén 60 százalék körüli GDP arányos államadósság várható", ami ugyan még nem éri el az Alaptörvénybe rögzített 50 százalékot, de a maastrichti kritériumnak megfelel.

Az euróövezeti csatlakozásra utalva megjegyezte: nagyon nagy különbség, hogy ahhoz, hogy bekerülhessünk egy klubba egy sor paramétert még teljesítenünk kell, vagy pedig azt mondhatjuk, hogy mi ezeket a paramétereket már teljesítettük és mi döntjük el, hogy belépünk-e és ha igen, akkor mikor?

- OPH -

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.