Dunaújváros Hetilap

Ötmilliárdos Tőkealap segíti a vállalkozásokat

doszerk - 2019. október 7. 18:46

Ötmilliárd forintos keretösszeggel tematikus vállalkozásfejlesztési alapot, Városi Tőkealapot indít az MFB Csoporthoz tartozó kis- és középvállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest Zrt. Székesfehérváron. Az alapból a növekedési potenciállal rendelkező helyi vállalkozások kaphatnak tőkejuttatást ígéretes terveik megvalósításához.

A Városi Tőkealap székesfehérvári és Fejér megyei székhelyű, növekedési potenciállal rendelkező vállalkozások számára kíván növekedési lehetőséget biztosítani a tőkefinanszírozással.

Az Alap segítségével helyi vállalkozók olyan ígéretes fejlesztési, beruházási lehetőségek megvalósításához kaphatnak tőkejuttatást, amely az üzleti megtérülésen túl közvetlenül vagy közvetett formában elősegíti Székesfehérvár város fejlődését is. "Régóta szerettük volna elérni, hogy egy olyan befektetési alap jöjjön létre, amelyik gazdaságfejlesztési, vállalkozásfejlesztési célú befektetési alapként tud működni és tudja városunk, megyénk gazdaságát fejleszteni. Fontos, hogy vállalkozásfejlesztésről, gazdaságfejlesztésről és nem támogatási konsrukcióról beszélnük, erre volt Székesfehérvár gazdaságának szüksége, hogy egy ilyen befektetési alap létrejöjjön. Hiszünk abban, hogy a nagyvárosok megfelelő gazdasági élettel ki tudják alakítani az egészséges működési mechanizmusukat, hogy egy-egy önkormányzat abból fejlesszen és üzemeltessen, amit a helyi gazdasági élet megtermel, ez ugyanis a fenntartható modell." - fogalmazott a tőkealap létrehozása kapcsán Cser-Palkovics András polgármester, aki hozzátette, hogy 2010 és 2018 között megduplázódott a helyi adóbevétel, azonban a sok érték mellett vannak olyan területek a város gazdaságában, ahol érdemes előrelépni annak érdekében, hogy minél heterogénebb legyen, ezáltal biztonságosabb jövőt jelenthessen úgy a munkavállalóknak, mint a gazdaság szereplőinek.

Fotó: szekesfehervar.hu

A tőkealap több éve működő, helyi kis és középvállalkozásoknak biztosít fejlesztési lehetőséget

Dr. Sipos-Tompa Levente, a Magyar Fejlesztési Bank elnök-vezérigazgatója szerint a tőkealap létrehozás eklatáns példája annak, hogy az MFB nem csak bankként működik, hiszen a csoporton belüli MFB Invest Zrt.-vel közösen kezdték el azt a munkát, aminek kapcsán az egyes városok számára szeretnénk gazdaságfejlesztési lehetőséget teremteni.

Bugár Csaba, az MFB Invest Zrt. vezérigazgatója kiemelte, hogy A Városi Tőkealap döntően székesfehérvári és Fejér megyei székhelyű, növekedési potenciállal rendelkező vállalkozások számára kíván növekedési lehetőséget biztosítani a tőkefinanszírozással. A vezérigazgató hozzátette, fontos, hogy ezek több éves múlttal rendelkező vállalkozások legyenek, olyan vállalkozásokat várnak, akiknek olyan tőkeigényre van szüksége, amit saját maguktól nem tudnak biztosítani, vagy hitelből nem tudják/akarják biztosítani. 

A Városi Tőkealap bejelentésénél jelen volt Veszprém és Dunaújváros polgármestere is.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere szerint minden önkormányzat feladata, hogy a lehető legnagyobb segítséget nyújtsa a településen működő vállalkozásoknak. "Ennek jogi nehézségeivel minden városnak szembesülnie kellett és különösen a kis és közepes vállalkozások stabilitása igényli az ilyen jellegű tőkebevonásokat. Veszprém 2023-ban Európa Kulturális fővárosa lesz, ami városfejelsztő program is egyben, ennek végrehajtásába a helyi vállalkozásokat is be kell vonni, érdekelté tenni ennek sikerében." - mondta el Veszprém polgármestere. 

Cserna Gábor, Dunaújváros polgármestere a tőkealap kapcsán arról beszélt, hogy a kis és középvállalkozások esetében korábban nem találták meg az önkormányzatok azokat a lehetőségeket, hogyan lehet fejlődésüket támogatni a hatályos jogi keretek között. A Városi Tőkealapot hiánypótló lehetőségnek nevezte annak érdekében, hogy ösztönözze a kkv-k fejlődését, amelyek helyben teremtenek munkahelyet, élénkítik a helyi gazdaságot és helyben fizetnek iparűzési adót.

Az alap felállítását hosszas előkészítő munka előzte meg Székesfehérvár Önkormányzata részéről.

Az önkormányzat felmérte a városban és környezetében meglévő adottságokat és finanszírozási hiányosságokat, helyi jellegzetességeket, amely segítségével az MFB Invest szakemberei elkészítették a most megalapítandó alap keretrendszerét. A Városi Tőkealap nem korlátozza befektetéseit a régió tradicionálisan erős iparágainak szereplőire, ezeken kívül a fenntartható fejlődéshez kapcsolódó energetikai területek, a hulladékgazdálkodás, a víz értéklánchoz kapcsolódó technológiák, a kiskereskedelem, a mobilitás és a járműgyártás területét célozza meg. Emellett minden egyéb iparágba is befektethet, amennyiben a befektetés megfelel az elvárásoknak, kellően innovatív és fejlődési potenciállal rendelkezik.

A Székesfehérvári Városi Tőkalap 5 milliárd Ft keretösszeggel, 12 év futamidővel és 7 éves befektetési periódussal indul.

Az átlagos befektetési méret a tervek szerint 200 millió forint és 500 millió között alakul. Az MFB Invest látja el az adminisztrációs feladatokat, azaz biztosítja a támogatási szabályoknak való megfelelést, valamint a megvalósult projektek monitorozását egészen az exitig. Az önkormányzat többek között a projektek felkutatásában játszik fontos szerepet. Az Alap működése októberben indul.

- szekesfehervar.hu -

A rovat további hírei: Közélet

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

2024. ápr. 14.

A szolgáltatói összegzés szerint a fűtési idény végeztével még egy hónapon át, május derekáig tart a pótfűtési időszak. DVG-tájékoztató itt!

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

2024. ápr. 13.

Egy volt fideszes képviselő szerint a KDNP soha, semmit sem csinált Dunaújvárosban.

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

2024. ápr. 13.

Már jó ideje igazi tavasz van, és ez látszik a növényeken is, minden kizöldült. Természetesen nő a fű is. Éppen ezért már jó ideje dolgoznak és nyírják a füvet a szakemberek Dunaújvárosban. Az idei évben több emberrel és több géppel történik a fűnyírás.

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 12.

"... előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre" – a tankerület a magyar nyelv szabályait megcsúfoló mondattal fújt visszavonulót. Győzelem a hajtás után. (FRISSÍTVE: Pintér Tamás polgármester is reagált a döntésre)

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

2024. ápr. 12.

Szabó Zsolt szerint egy gazdasági alpolgármester dolga, hogy a város cégeit, intézményeit időről időre személyesen is körbejárja és egyeztesse az éppen aktuális teendőket. Ennek jegyében kedden az Innopark Nonprofit Kft.-hez, dr. Huszti Zsolt ügyvezetőhöz látogatott el. 

A KDNP elnöke szerint összeférhetetlen Magyar András a Fidesszel

A KDNP elnöke szerint összeférhetetlen Magyar András a Fidesszel

2024. ápr. 12.

A belső feszültségekkel terhelt dunaújvárosi Fidesz-KDNP-ben tovább mélyültek az ellentétek, miután polgármester-jelöltet állítottak, a KDNP helyi elnöke szerint ugyanis a pártszövetség jelöltje alkalmatlan a feladatra.