Tegyünk ellene: ugrásszerűen nő a közúti balesetek száma ősszel

doszerk - 2019. október 11. 11:49

Általános tendencia, hogy míg az év első felében valamelyest csökken a közúti balesetek száma, addig az ősz beköszöntével nem csupán megugrik, de a legfrissebb adatok szerint megduplázódik a balesetek száma.

Tomin István, a Hankook műszaki vevőszolgálatának vezetője szerint a legfontosabb, hogy ne vegyük félvállról a veszélyt: csak megfelelő műszaki állapotú gépjárművel közlekedjünk és fokozottan ügyeljünk a közlekedési szabályok betartására.

 

A biztonságos és a felelős közúti magatartás kérdése azért is különösen időszerű, mert az első őszi hétvégén már egyetlen nap alatt is több súlyos, halálos kimenetelű balesetről számolt be az Országos Rendőr-főkapitányság. A romló látási viszonyok és a csúszóssá váló utak a tapasztalt sofőrök tudását is próbára teszik: a nedves útburkolat majdnem annyira veszélyes és alattomos, mint a havas úttest. Körültekintő abroncsválasztással és néhány egyszerű, a KRESZ-ből is jól ismert szabály betartásával azonban jelentősen mérsékelhetjük a veszélyes helyzetek kialakulásának kockázatát.

 

Óvatosan a gázpedállal

A megfelelő sebesség megválasztásával – és a sebességkorlátozások szigorú megtartásával – a saját és mások testi épségének megóvása mellett sok viszontagságtól kímélhetjük meg a járművünket és a pénztárcánkat is. Az egyre rövidebb nappalok és a gyakori esőzések miatt ugyanis nemcsak a felfestéseket, de a kátyúkat is nehezebb észrevenni. Ez utóbbiak pedig a futóművet és az abroncsokat is gyorsan tönkretehetik – figyelmeztet a szakember. A követési távolságot is hagyjuk a szokásosnál szellősebbre: a nedves, nyálkás aszfalton akkor is hosszabb fékúttal kell számolni, ha egyébként az autónk fékrendszere, az abroncsok és a reflexeink is kifogástalanul működnek.

 

Törődjünk az autónkkal is

Ebben az időszakban a gépkocsink állapotára is nagyobb gondot kell fordítanunk. Ellenőrizzük rendszeresen a levegőnyomást és nézzük át az abroncsokat. Ha felületi sérülést, vagy rendellenes kopásra utaló jeleket látunk, azonnal forduljunk szakemberhez, aki segít kideríteni, hogy mi áll a jelenség hátterében. És bár az indián nyár még sok napsütéssel kényeztet, a hajnali talajmenti fagyokra érdemes időben felkészülni. Mérjük meg a hűtőfolyadék fagyáspontját: -35°C környékén az ideális. Elengedhetetlenül fontos az is, hogy lássunk és látszódjunk: rendszeresen ellenőrizzük a világítást, az izzókat, és nappal, városban is kapcsoljuk be legalább a helyzetjelzőt.

A biztonság a tudatos felkészüléssel kezdődik

Rövidebb fékút, stabil úttartás, könnyű kormányozhatóság - a tudatos gépjármű-tulajdonosok tudják, hogy már az abroncsválasztáskor döntünk a biztonságunkról. Mindig a vezetési stílusunknak, az évszaknak és a várható útviszonyoknak megfelelő gumit szereltessünk fel. Szerencsére ma már nem kell kompromisszumot kötnünk a kiegyensúlyozott futásteljesítmény és a sportosság között.

A Hankook Ventus S1 EVO 3 (K127) például az erőteljes teljesítmény és kiváló kezelhetőség jegyében készült. Egy új szabadalmaztatott technológia, a keresztirányban eltolt csatorna, növeli a tapadást vizes úton. A továbbfejlesztett gumikeverék, valamint a csatornák, lamellák elhelyezése is nagyban hozzájárul az aquaplaning elleni védelemhez. Nem véletlen, hogy a Ventus S1 EVO3 minden elérhető méretben „A” minősítést ért el a vizes tapadás tekintetében. A maximális erőátvitelt és precíz kormányozhatóságot az aramid hibrid megerősítő öv kettős hatása biztosítja, ami 15%-kal jobb kezelhetőséget jelent száraz úton is. Éppen ezért nem csupán családi autókra ajánljuk a fokozott biztonság érdekében, de a sportos vezetési stílus szerelmeseinek sem okoz majd csalódást. 

Mindannyiunk felelőssége

A hűvös, csapadékos időjárás ugyan nagymértékben hozzájárul a riasztó baleseti statisztikák alakulásához, azonban mi magunk is sokat tehetünk annak érdekében, hogy csökkentsük a veszélyes helyzetek számát. „Az időjárást nem tudjuk befolyásolni, a közlekedési kultúránk formálása viszont kizárólag rajtunk múlik. Ennek része az is, hogy tudatosan készülünk a megváltozott körülményekre – kezdve a jármű műszaki állapotával és a megfelelően karbantartott minőségi abroncsokkal, hiszen a megfelelő állapotú abroncsok életet menthetnek” – foglalta össze Tomin István.

Fizetett hirdetés

A rovat további hírei: Mozaik

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

2024. már. 29.

A 6-os útról szemlélve sem volt nagyon feltűnő a dunaújvárosi repülőtér múlt szombati rendkívüli programja – de aki benézett a hangárok környékére, az nagyon is láthatta, óriási nyüzsgés volt, sokan voltak, mindenki tett-vett, pakolt, takarított.

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)