Dunaújváros Hetilap

Új rendszer a szelektív hulladékgyűjtéshez

Molnár Emese - 2019. október 10. 15:42

Tizennyolc új kukásautóval bővült a flotta, első körben ötezer edényzet érkezett meg a kétkukás házhoz menő rendszer bevezetése érdekében, valamint egy hulladékudvart is építeni fognak.

Tovább folytatódik a környezettudatos hulladékgazdálkodás kialakítása városunkban, három területi fejlesztésről számolt be sajtótájékoztató keretében Cserna Gábor polgármester, dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos és Ferencz Kornél, a Dunanett Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A köztisztaság az egyik legfontosabb kérdéskör bármely település esetében. Mint azt Cserna Gábor elmondta, a kormány egy új hulladékstratégia kidolgozását készíti elő, azzal a céllal, hogy a hazánkban évente keletkező 3,8 millió tonna kommunális hulladékot jelentősen csökkentse. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium részéről is kiemelten fontos, hogy a közvetlenül nem hasznosítható hulladékok is a lehető legkisebb arányban kerüljenek a lerakókba, ugyanis van egy része ennek a hulladéknak, amelyet energetikailag lehet hasznosítani.
 

-Bár Magyarország nem szeretné növelni hulladékégetési kapacitását, de a már meglévőt modernizálnák annak érdekében, hogy alkalmas legyen sokkal jobb hatásfokú, a környezetet nem, vagy kevésbé terhelő energetikai hasznosításra. Dunaújvárosban is ennek jegyében fejlesztünk, így például a városban munkába állt új hulladékszállító járművek a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő-rendszert is segítik majd, hogy a jövőben környezettudatos hulladékgazdálkodást építhessünk- ismertette a polgármester.

A fejlesztés része, hogy a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás (amelynek Dunaújváros is tagja) egy KEHOP-os pályázat révén tizennyolc új kukásautót szerzett be, így összesen már huszonkét új járműből áll a Dunanett gépparkja (négy autót a Vertikál Zrt. szerzett be korábban).

A környezettudatos hulladékgazdálkodás érdekében szeretnék elindítani az úgynevezett többkukás, házhoz menő rendszerű szemétszállítást. A Dunanett Budai Nagy Antal úti telephelyére már megérkezett ötezer darab, 120 literes edényzet erre a célra. Ferencz Kornél elmondta, ezeket a családi házas övezetekben élő háztartásoknak biztosítják, de lesznek a társasházak részére is nagyobb, 1100 literes edényzetek. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a régibe a kommunális, míg az új kukákba a szelektív szemetet (papír, műanyag flakon, üveg, alumínium) kell tenni. Mindez ingyenes lesz a pályázatnak köszönhetően, tehát nem fog plusz költséget jelenteni a lakóknak sem az új edényzet, sem ezek elszállítása. A sajtótájékoztatón elmondták, a több tárolós gyűjtési rendszer bevezetése akkor kezdődik majd el, amikor ezen hulladékok fogadására alkalmas előkezelő művek is elkészülnek (várhatóan év végétől, jövő év elejétől).

Kialakítanak egy hulladékudvart is a Dunanett telephelyén. Ferencz Kornél vázolta, most is van egy kezdetleges udvar, ami eredendően a szelektív anyagok kezelésre jött létre tizenöt évvel ezelőtt. Ám a tervek szerint egy multifunkcionális, fejlett hulladékudvart fognak megvalósítani, amely a közszolgáltatáson felül képződő, bárminemű kommunális vagy szelektív anyag lekezelését szolgálja majd, kulturált, modern körülmények között.

Dr. Galambos Dénes miniszterelnöki biztos szerint látható a minőségi változás az új autók, edényzet tekintetében is, amelyre a pályázati forrás lehetőséget biztosított, és stabil, kiszámítható, jól tervezhető ezen közszolgáltatás is.

Cserna Gábor hangsúlyozta, ezzel tovább bővül Dunaújvárosban a szelektív hulladékgyűjtés, ami egyúttal nagy lehetőség is, hiszen végre otthon tudjuk majd szétválogatni a szemetet, amit szelektálva, környezetkímélő módon tudnak elszállítani. Köszönetét fejezte ki a Vertikál és a Dunanett vezetésének, valamint dr. Galambos Dénesnek a koordinációs munkájáért. Arról is szólt, míg a velük szemben induló szivárványkoalíció azt szokta mondani, hogy ebben a városban csak romolás és pusztítás történik, ehhez képest az elmúlt öt évben 53 milliárd forintos támogatás érkezett ebbe a városba, amellyel igenis a dunaújvárosiak életkörülményeit kívánták jobbá, komfortosabbá tenni.

- Mi az építkezés, a fejlődés, a fejlesztés hívei vagyunk, és bízom benne, hogy a választópolgárok hasonlóképpen gondolják, és megtisztelnek minket a folytatás lehetőségével- tette hozzá Cserna Gábor.

 

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.