Dunaújváros Hetilap

A görög katolikus templom is megújul

Molnár Emese - 2019. november 11. 14:08

Hatalmas munkálatokba kezdett a görög-katolikus egyházközség: teljesen megújul, megszépül az óvárosi templom.

A kivitelezést elnyert vállalkozás szakemberei már két hete bontják a görög-katolikus templomot a Temető utcában. Nincs már tető, kiszedték a belső válaszfalakat is, és múlt pénteki látogatásunkkor éppen a kibővített rész alapozását végezték. Kovács István görög-katolikus parókus elmondta, eddig egyfajta szoba jellegű belső helyiségük, kápolnájuk volt, most viszont igazi templomuk lesz, amely nemcsak kinézetre, stílusában, hanem a hívek, a közösség minden tagja számára méltó körülményeket teremt. Kibővítik az épületet, mellékhelyiséget és sekrestyét is hozzá építenek, kialakítanak egy teraszt, a plafon helyett fedélszék lesz, kap egy kis kupolát is a templom, és amit a parókus kiemelt, hogy végre az utcafrontról is meg lehet majd közelíteni, hogy bárki be tudjon jönni napközben imádkozni, elmélkedni. Az építményt akadálymentesítik, lesz feljáró a mozgásában korlátozottaknak is.

- Isten házát építjük. Az Úr lelki kövekből, mi fizikálisan téglából készítünk hajlékot, amit egy közösség fog használni- mondta Kovács István.

Az új templom Sipiczky Zoltán tervei alapján készül, és várhatóan március végére lesz szerkezetkész az épület. Ezt részben állami, de elsősorban egyházmegyei forrásból valósítják meg. Ám utána is bőven akad majd még tennivaló (például falfestmények), amelyhez támogató vállalkozások, magánszemélyek felajánlását várják.

A felújítás ideje alatt a Krisztus Király Főtemplomban találkoznak a hívek. A római katolikus plébános, Baltási Nándor biztosított számukra helyet a nagytemplomban, így vasárnaponként 11 órakor tartanak istentiszteletet a görög-katolikusok. A hétköznapi összejövetelekre és a szentmisékre az eddigi hittantermet használják (ez ott van a Temető utcai székhelyen), amit egy kis kápolnává alakítottak át.

Egy dédelgetett álmot is megosztott velünk a parókus. A templomok felszentelésénél az a szokás, hogy elhelyeznek egy szent ereklyéjét az oltárba. A miskolci templom kegytárgya például Krisztus keresztjének szilánkjai. Kovács István elmondta, ők a gyógyító Szent Pantaleon egyik ereklyéjét szeretnék elhozni ide, Dunaújvárosba, a templom felszentelésére. Görögországban és Rómában lehet ilyen relikvia, és már elindult a kérvény, jelenleg felmérik, kutatják, hogy van-e egyáltalán ilyen ereklye.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.