Dunaújváros Hetilap

A görög katolikus templom is megújul

Molnár Emese - 2019. november 11. 14:08

Hatalmas munkálatokba kezdett a görög-katolikus egyházközség: teljesen megújul, megszépül az óvárosi templom.

A kivitelezést elnyert vállalkozás szakemberei már két hete bontják a görög-katolikus templomot a Temető utcában. Nincs már tető, kiszedték a belső válaszfalakat is, és múlt pénteki látogatásunkkor éppen a kibővített rész alapozását végezték. Kovács István görög-katolikus parókus elmondta, eddig egyfajta szoba jellegű belső helyiségük, kápolnájuk volt, most viszont igazi templomuk lesz, amely nemcsak kinézetre, stílusában, hanem a hívek, a közösség minden tagja számára méltó körülményeket teremt. Kibővítik az épületet, mellékhelyiséget és sekrestyét is hozzá építenek, kialakítanak egy teraszt, a plafon helyett fedélszék lesz, kap egy kis kupolát is a templom, és amit a parókus kiemelt, hogy végre az utcafrontról is meg lehet majd közelíteni, hogy bárki be tudjon jönni napközben imádkozni, elmélkedni. Az építményt akadálymentesítik, lesz feljáró a mozgásában korlátozottaknak is.

- Isten házát építjük. Az Úr lelki kövekből, mi fizikálisan téglából készítünk hajlékot, amit egy közösség fog használni- mondta Kovács István.

Az új templom Sipiczky Zoltán tervei alapján készül, és várhatóan március végére lesz szerkezetkész az épület. Ezt részben állami, de elsősorban egyházmegyei forrásból valósítják meg. Ám utána is bőven akad majd még tennivaló (például falfestmények), amelyhez támogató vállalkozások, magánszemélyek felajánlását várják.

A felújítás ideje alatt a Krisztus Király Főtemplomban találkoznak a hívek. A római katolikus plébános, Baltási Nándor biztosított számukra helyet a nagytemplomban, így vasárnaponként 11 órakor tartanak istentiszteletet a görög-katolikusok. A hétköznapi összejövetelekre és a szentmisékre az eddigi hittantermet használják (ez ott van a Temető utcai székhelyen), amit egy kis kápolnává alakítottak át.

Egy dédelgetett álmot is megosztott velünk a parókus. A templomok felszentelésénél az a szokás, hogy elhelyeznek egy szent ereklyéjét az oltárba. A miskolci templom kegytárgya például Krisztus keresztjének szilánkjai. Kovács István elmondta, ők a gyógyító Szent Pantaleon egyik ereklyéjét szeretnék elhozni ide, Dunaújvárosba, a templom felszentelésére. Görögországban és Rómában lehet ilyen relikvia, és már elindult a kérvény, jelenleg felmérik, kutatják, hogy van-e egyáltalán ilyen ereklye.

A rovat további hírei: Közélet

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

A Hoffmann Group szerszámmustrája az Innoparkban

2024. ápr. 15.

Nagyszabású szerszámkiállításnak ad otthont az Innopark szerdán: a Hoffmann Group kiállítására 10-15 óra között várják az érdeklődőket – meghívó és regisztrációs űrlap máris itt!

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

Tájékoztatás a pótfűtés igényléséről

2024. ápr. 14.

A szolgáltatói összegzés szerint a fűtési idény végeztével még egy hónapon át, május derekáig tart a pótfűtési időszak. DVG-tájékoztató itt!

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

Saját alapszabályát is megsérti a KDNP a szocialista jelölt érdekében?

2024. ápr. 13.

Egy volt fideszes képviselő szerint a KDNP soha, semmit sem csinált Dunaújvárosban.

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

A fűnyírás rendben lesz, több ember és gép dolgozik a köztereken

2024. ápr. 13.

Már jó ideje igazi tavasz van, és ez látszik a növényeken is, minden kizöldült. Természetesen nő a fű is. Éppen ezért már jó ideje dolgoznak és nyírják a füvet a szakemberek Dunaújvárosban. Az idei évben több emberrel és több géppel történik a fűnyírás.

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

Már biztos: önálló marad a Rosti és a Széchenyi gimnázium is! (FRISSÍTVE)

2024. ápr. 12.

"... előterjesztéséiben részletezett új tagintézmény létrehozása nem kerül felterjesztésre" – a tankerület a magyar nyelv szabályait megcsúfoló mondattal fújt visszavonulót. Győzelem a hajtás után. (FRISSÍTVE: Pintér Tamás polgármester is reagált a döntésre)

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

A történelmi múlt kötelez, de a jövő bőven tartogat feladatokat is

2024. ápr. 12.

Szabó Zsolt szerint egy gazdasági alpolgármester dolga, hogy a város cégeit, intézményeit időről időre személyesen is körbejárja és egyeztesse az éppen aktuális teendőket. Ennek jegyében kedden az Innopark Nonprofit Kft.-hez, dr. Huszti Zsolt ügyvezetőhöz látogatott el. 

A KDNP elnöke szerint összeférhetetlen Magyar András a Fidesszel

A KDNP elnöke szerint összeférhetetlen Magyar András a Fidesszel

2024. ápr. 12.

A belső feszültségekkel terhelt dunaújvárosi Fidesz-KDNP-ben tovább mélyültek az ellentétek, miután polgármester-jelöltet állítottak, a KDNP helyi elnöke szerint ugyanis a pártszövetség jelöltje alkalmatlan a feladatra.