Dunaújváros Hetilap

Megyénkben is elindult a munkaerőpiaci reformprogram

doszerk - 2019. november 26. 18:08

Az ország szinte összes megyéjéhez hasonlóan, Fejér megyében is elindult a munkaerőpiaci reformprogram, amelyet a munkaadókkal szoros együttműködésben, igényeikhez igazítva valósítanak meg - jelentette be a munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár és az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (OFA) ügyvezető igazgatója kedden Székesfehérváron.

Marczinkó Zoltán István, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára hangsúlyozta, hogy 2010 óta jelentősen nőtt a foglalkoztatottak száma, munkaerőhiány is kialakult. Mindezek ellenére munkaerőtöbblet is mutatkozik minden megyében, és ezt igyekeznek kiaknázni a reformprogrammal - tette hozzá.

Karakó László miniszteri biztos, az OFA ügyvezető igazgatója emlékeztetett arra, hogy a programot tavaly júniusban indították el Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében, azóta folyamatosan terjesztik ki, így jelenleg az "ötödik hullámban" Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Bács-Kiskun és Pest megyék vannak soron.

Marczinkó Zoltán István elmondta, hogy elindult az Új gyakornoki program európai uniós forrásból, amelyre április 30-ig lehet pályázni: a programmal frissen végzett, közép-vagy felsőfokú végzettségű, 25 év alatti pályakezdő fiatalok elhelyezkedését támogatják.

Közölte, hogy egy cégnek maximum hat főt lehet így felvenni, az első hat hónapra adható maximum bruttó 302 ezer forintos bérüket átvállalja az állam, továbbá két fiatal mellé egy mentor alkalmazható, akinek maximum 120 ezer forintos többletbérét is átvállalják. Emellett a személyi ráfordítások negyven százalékával megegyező összegben anyagi jellegű és beruházási költségeket biztosítanak számlák, dokumentumok nélkül. Amennyiben egy vállalat minden lehetőséggel él, 21 millió forintot meghaladó támogatást kaphat a hat fiatal foglakoztatására - fűzte hozzá.

Karakó László elmondta, hogy a munkaerőpiaci reformprogram jövő év elején éri el a fennmaradó megyéket, vagyis Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém megyét, illetve Budapestet. Úgy vélte, az eddig pozitív tapasztalatok és a beérkező javaslatok alapján a március 31-én záruló program ezt követően tovább működhet egyfajta fenntartási fázisban, ahol már csak kontrollálják a megyei munkaügyi szakemberek munkáját megyénként 2-3 fővel.

A miniszteri biztos bejelentette még, hogy a reformprogram mellett kísérleti jelleggel az OFA új felnőttképzési programot indít rugalmasan igazodva az új szakképzési törvényhez, illetve a cégek igényeihez. A program Hajdú-Bihar megyében indul - tette hozzá.

Simon László Fejér megyei kormánymegbízott közölte, hogy Fejér megye gazdasága jól teljesít, hiszen 63,8 százalékos a foglalkoztatás szintje, míg a munkanélküliségi ráta 2,4 százalékos, ezzel együtt fokozott igény van további szakképzett munkaerőre. A 250 főnél nagyobb foglalkoztatók év végéig alkalmazni tudnának 500 embert, jövő év szeptemberéig további ötszázat, ebben próbálnak segíteni nekik a projekt keretében.

-MTI-

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.