Dunaújváros Hetilap

Novemberi közgyűlés a Városházán

doszerk - 2019. november 21. 13:29

Összesen negyvenhat napirendi pontot tárgyalt a közgyűlés a november 21-i rendes közgyűlésen.

A képviselők módosították a Szervezeti és Működési Szabályzatot a bizottsági ülések és közgyűlések tekintetében többek között oly módon, hogy adott igazolatlan távollétek után mennyivel csökken a tiszteletdíj. A teljes képviselői tiszteletdíj kifizetésének feltétele, hogy a képviselő a havi közgyűlések és a bizottsági ülések együttesének legalább felén megjelenjen. A módosított rendelet december 1-től lép hatályba.

Szabó Zsolt alpolgármester korábban benyújtott indítványáról is határozott a testület, amely a közérdekű adatok közzétételéről szólt. Az elfogadott napirend alapján az új rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra, a polgármesteri hivatalra, az önkormányzat többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságokra, az önkormányzat által alapított alapítványokra, és az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre. A rendelet tartalmazza többek között azt, hogy a képviselők mellett a gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek vagyonnyilatkozatát (elektronikusan kereshető formában) is közzé teszik. Elérhetővé teszik a polgári jogi szerződések főbb elemeit (szerződő felek, szerződés tárgya és értéke, stb.). Ezen feladatokra átláthatósági biztost fog kijelölni a közgyűlés, a rendelet január 1-től lép hatályba.

A Zalagast Kft. biztosítja a közétkeztetést a Dunaújvárosi Óvoda, a Gazdasági Ellátó Szervezet és az idősek otthona esetében. A vállalkozói szerződés tartalmazza, hogy minden év elején a szakmai inflációs ráta mértékével (a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatok alapján) emelkedik a szolgáltatás térítési díja. Ez most 7,41 százalékos emelést jelentene, ezzel együtt az önkormányzatnak 38 millió forint többletköltséget. Ezt jóváhagyták a képviselők.

A képviselők elé került az önkormányzat januártól szeptemberig tartó időszakának pénzügyi teljesítése, a bevételek és a kiadások alakulása. Pintér Tamás polgármester a közgyűlésen elmondta az önkormányzat pénzügyi helyzetét illetően, hogy a 2019 évi költségvetés összeállítása során az önkormányzat pénztartalékának teljes összegét felhasználták a kiadások forrásaként, az idei költségvetést még terhelő kötelezettségvállalások – szerződések, megrendelések, fizetendő személyi juttatások – összege pedig meghaladja a rendelkezésre álló pénzeszközök és a még várhatóan beérkező adóbevételek összegét.

A DVG Zrt. vezérigazgatója, Mádai Balázs beadta lemondását egészségügyi okok miatt. A közgyűlésen a lemondás elfogadásáról határoztak a képviselők. Mádai Balázs lemondott a Vasmű u. 41. Irodaház Ingatlanfejlesztő, Beruházó és Értékesítő Kft-ben betöltött vezető tisztségéről is. Ezen cég vezetésével Sági Pétert bízták meg a továbbiakban.

Egy napirenden belül több kérdéskörben is döntöttek a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia Nonprofit Kft.-vel kapcsolatban. Nem hosszabbítják meg a szervezetnek biztosított tagi kölcsönök visszafizetési határidejét. A gazdasági társaság zavartalan működése érdekében 41 millió forint pótbefizetést biztosítanak. A DKKA ügyvezetője, Nyakacska Zsolt korábban már beadta a lemondást, a képviselők most ezen az ülésen Mátyás Gábort nevezték ki az akadémia vezetőjének.

A Találj Haza Rehabilitációs Alapítvány azzal a kéréssel kereste meg az önkormányzatot, hogy az Október 23. tér 8. földszintjén található helyiséget szeretné haszonkölcsön szerződéssel ingyenes használatba venni. A napirend alapján egy nyitott közösségi helyet szeretnének itt megvalósítani, amelyben lenne egy állandó interaktív drog- prevenciós kiállítás az iskolások számára, lennének drogprevenciós foglalkozások, serdülő kríziscentrum, családterápia, egészségfejlesztés. A közgyűlésen úgy döntöttek, hogy ingyenesen nem, hanem bérleti díj ellenében bérbe adják a helyiséget, ehhez pályázati úton meghirdetik az ingatlant.

Javítási munkákról is határoztak a kalandparkban lévő mászófal előtti területet érintően. Az eredeti költségvetés nem tartalmazott olyan munkálatokat, mint például a volt színpad előtti zenekari árok eltömedékelése, egyes fák kivágása, a zúzottkő pálya felületi kiegyenlítése. Ezen munkálatok értéke 3,4 millió forint, a kivitelezéssel a DVG-t bízták meg.

Mintegy 21,6 millió forintot biztosítanak a DVG-nek további intézményi felújításra, például a Magyar úti klubház pótmunkáira, az Eszterlánc Tagóvoda pavilonjának tetőszigetelésére, a Bánki iskola volt épületében a lámpatestek cseréjére.

A rovat további hírei: Közélet

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.