Dunaújváros Hetilap

Novemberi közgyűlés a Városházán

doszerk - 2019. november 21. 13:29

Összesen negyvenhat napirendi pontot tárgyalt a közgyűlés a november 21-i rendes közgyűlésen.

A képviselők módosították a Szervezeti és Működési Szabályzatot a bizottsági ülések és közgyűlések tekintetében többek között oly módon, hogy adott igazolatlan távollétek után mennyivel csökken a tiszteletdíj. A teljes képviselői tiszteletdíj kifizetésének feltétele, hogy a képviselő a havi közgyűlések és a bizottsági ülések együttesének legalább felén megjelenjen. A módosított rendelet december 1-től lép hatályba.

Szabó Zsolt alpolgármester korábban benyújtott indítványáról is határozott a testület, amely a közérdekű adatok közzétételéről szólt. Az elfogadott napirend alapján az új rendelet hatálya kiterjed az önkormányzatra, a polgármesteri hivatalra, az önkormányzat többségi befolyása alatt álló gazdasági társaságokra, az önkormányzat által alapított alapítványokra, és az önkormányzat által irányított költségvetési szervekre. A rendelet tartalmazza többek között azt, hogy a képviselők mellett a gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek vagyonnyilatkozatát (elektronikusan kereshető formában) is közzé teszik. Elérhetővé teszik a polgári jogi szerződések főbb elemeit (szerződő felek, szerződés tárgya és értéke, stb.). Ezen feladatokra átláthatósági biztost fog kijelölni a közgyűlés, a rendelet január 1-től lép hatályba.

A Zalagast Kft. biztosítja a közétkeztetést a Dunaújvárosi Óvoda, a Gazdasági Ellátó Szervezet és az idősek otthona esetében. A vállalkozói szerződés tartalmazza, hogy minden év elején a szakmai inflációs ráta mértékével (a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett adatok alapján) emelkedik a szolgáltatás térítési díja. Ez most 7,41 százalékos emelést jelentene, ezzel együtt az önkormányzatnak 38 millió forint többletköltséget. Ezt jóváhagyták a képviselők.

A képviselők elé került az önkormányzat januártól szeptemberig tartó időszakának pénzügyi teljesítése, a bevételek és a kiadások alakulása. Pintér Tamás polgármester a közgyűlésen elmondta az önkormányzat pénzügyi helyzetét illetően, hogy a 2019 évi költségvetés összeállítása során az önkormányzat pénztartalékának teljes összegét felhasználták a kiadások forrásaként, az idei költségvetést még terhelő kötelezettségvállalások – szerződések, megrendelések, fizetendő személyi juttatások – összege pedig meghaladja a rendelkezésre álló pénzeszközök és a még várhatóan beérkező adóbevételek összegét.

A DVG Zrt. vezérigazgatója, Mádai Balázs beadta lemondását egészségügyi okok miatt. A közgyűlésen a lemondás elfogadásáról határoztak a képviselők. Mádai Balázs lemondott a Vasmű u. 41. Irodaház Ingatlanfejlesztő, Beruházó és Értékesítő Kft-ben betöltött vezető tisztségéről is. Ezen cég vezetésével Sági Pétert bízták meg a továbbiakban.

Egy napirenden belül több kérdéskörben is döntöttek a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia Nonprofit Kft.-vel kapcsolatban. Nem hosszabbítják meg a szervezetnek biztosított tagi kölcsönök visszafizetési határidejét. A gazdasági társaság zavartalan működése érdekében 41 millió forint pótbefizetést biztosítanak. A DKKA ügyvezetője, Nyakacska Zsolt korábban már beadta a lemondást, a képviselők most ezen az ülésen Mátyás Gábort nevezték ki az akadémia vezetőjének.

A Találj Haza Rehabilitációs Alapítvány azzal a kéréssel kereste meg az önkormányzatot, hogy az Október 23. tér 8. földszintjén található helyiséget szeretné haszonkölcsön szerződéssel ingyenes használatba venni. A napirend alapján egy nyitott közösségi helyet szeretnének itt megvalósítani, amelyben lenne egy állandó interaktív drog- prevenciós kiállítás az iskolások számára, lennének drogprevenciós foglalkozások, serdülő kríziscentrum, családterápia, egészségfejlesztés. A közgyűlésen úgy döntöttek, hogy ingyenesen nem, hanem bérleti díj ellenében bérbe adják a helyiséget, ehhez pályázati úton meghirdetik az ingatlant.

Javítási munkákról is határoztak a kalandparkban lévő mászófal előtti területet érintően. Az eredeti költségvetés nem tartalmazott olyan munkálatokat, mint például a volt színpad előtti zenekari árok eltömedékelése, egyes fák kivágása, a zúzottkő pálya felületi kiegyenlítése. Ezen munkálatok értéke 3,4 millió forint, a kivitelezéssel a DVG-t bízták meg.

Mintegy 21,6 millió forintot biztosítanak a DVG-nek további intézményi felújításra, például a Magyar úti klubház pótmunkáira, az Eszterlánc Tagóvoda pavilonjának tetőszigetelésére, a Bánki iskola volt épületében a lámpatestek cseréjére.

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.