A Mikulás nyomában – legenda és/vagy valóság!?

doszerk - 2019. december 5. 8:31

December 6. – Miklós, és persze a Mikulás napja. A gyerekek számára az év egyik leginkább várt eseménye, hiszen ilyenkor édességgel, játékokkal, gyümölccsel "gazdagodnak" kicsik és nagyok. Szent Miklós történetét a legtöbben ismerik – de miért van botja a Mikulásnak, és tényleg a kólát gyártó cég miatt piros a ruhája? Utánanéztünk!

Mikulás eredettörténete viszonylag széles körben ismert: a kis- ázsiai Patara városában élt, majd Myra városában, a mai Törökország területén választották püspökké a később szentté avatott Miklóst, aki a nemes tisztséget mintegy fél évszázadig viselte.

Mint azt a legendák, mondák tartják, egész életében az elesettek, rászorulók segítségére törekedett. Szent Miklós legendáriumának egyik története szerint a püspök egy télen egy szegény család legidősebb lányának kisebb zsák aranyat helyezett el az ablakban, a második évben pedig ugyanezen család második, a harmadik télen pedig a harmadik lányát ajándékozta meg ugyanígy. Az adományokat mindig a fagyos télen kapta a család, aligha véletlen, hogy a megajándékozott família Tél Apónak nevezte a titokzatos jótevőt. Később az ajándékosztó személyére is fény derült: az ekkor már püspöki tisztséget viselő Miklós állt az adományok mögött.

A későbbiek során mindig névnapja előestéjén, december 5-én jutalmazta meg a gyermekeket különböző édességekkel, ezért "Noel Baba", azaz "Ajándékozó Apa" néven emlegették. A Római Birodalomban ebben az időszakban jellemző keresztényüldözések egyébként őt érintették, és bár kínozták és börtönbe zárták, mint a keresztény egyház püspökét, kivégezni népszerűsége miatt nem merték.

A tortenelemcikkek.hu weboldal több érdekességet is összegyűjtött a Mikulás személyével kapcsolatban, így egyebek mellett azt, hogy hamis az a feltevés, miszerint a piros ruhát a kólagyártó cég kezdeményezésére kapcsolták volna össze a Mikulással 1931-ben, amikor a gyártó első alkalommal ábrázolta így, mivel egy jóval korábbi, 1928-as magyar gyermekkönyvben már így látható. Még egy érdekesség: az egy ábrázolástörténeti tény, hogy a Mikulást kísérő fekete krampuszok valójában ördögök.

A Mikulást világszerte több néven is ismerik. Az Egyesült Államokban és Kanadában Santa Claus, az Egyesült Királyságban Father Christmas, míg Spanyolországban Papa Noel nevet visel. Oroszországban ünnepe, Gyed Moroz még a karácsonynál is fontosabb. A "Télapó" kifejezés az 1950-es években, orosz közvetítéssel honosodott meg Magyarországon, igaz, a kifejezéssel a Wikipédia gyűjtése alapján már József Attila, sőt, a XIX. században Arany János versében is találkozhatunk.

Az itthon használatos Mikulás név egyébként a magyar Miklós név szlovák változata. Végül újra visszatérünk a legendák ősforrásához: a Mikulást mindmáig gyakran ábrázolják bottal a kezében – ez a motívum szintén Szent Miklós püspöki botjára utal!

(Csetnegi L.)

A rovat további hírei: Mozaik

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)

DSTV: a gumicsere hetei

DSTV: a gumicsere hetei

2024. ápr. 22.

Amint a hőmérséklet tartósan 7 fok fölé emelkedik, itt a gumicsere szezonja, derül ki a DSTV összeállítása. E hetekben érdemes a téli abroncsokat nyári szettekre cserélni – minden további fontos részlet kiderül Matticza Krisztián műhelyében. Hangkép.

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

A svájci autópálya matrica beszerzésének menete

2024. ápr. 21.

Svájc úthálózata kifejezetten modernnek számít. Az ország minden nagyobb városa megközelíthető autópályán keresztül, csakúgy, mint a látnivalók többsége. (X)

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

Május 1-jén ad otthont a Vasmű út a Sugárúti Fesztivál kavalkádjának

2024. ápr. 20.

Május 1-jén 10.30-kor nyitják meg a Sugárúti Fesztivált a Vasmű úton. Felvonulás, sör és virsli, programözön, retró hangulat – kihagyhatatlan élmény, mindenkit szeretettel várnak!