A Mikulás nyomában – legenda és/vagy valóság!?

doszerk - 2019. december 5. 8:31

December 6. – Miklós, és persze a Mikulás napja. A gyerekek számára az év egyik leginkább várt eseménye, hiszen ilyenkor édességgel, játékokkal, gyümölccsel "gazdagodnak" kicsik és nagyok. Szent Miklós történetét a legtöbben ismerik – de miért van botja a Mikulásnak, és tényleg a kólát gyártó cég miatt piros a ruhája? Utánanéztünk!

Mikulás eredettörténete viszonylag széles körben ismert: a kis- ázsiai Patara városában élt, majd Myra városában, a mai Törökország területén választották püspökké a később szentté avatott Miklóst, aki a nemes tisztséget mintegy fél évszázadig viselte.

Mint azt a legendák, mondák tartják, egész életében az elesettek, rászorulók segítségére törekedett. Szent Miklós legendáriumának egyik története szerint a püspök egy télen egy szegény család legidősebb lányának kisebb zsák aranyat helyezett el az ablakban, a második évben pedig ugyanezen család második, a harmadik télen pedig a harmadik lányát ajándékozta meg ugyanígy. Az adományokat mindig a fagyos télen kapta a család, aligha véletlen, hogy a megajándékozott família Tél Apónak nevezte a titokzatos jótevőt. Később az ajándékosztó személyére is fény derült: az ekkor már püspöki tisztséget viselő Miklós állt az adományok mögött.

A későbbiek során mindig névnapja előestéjén, december 5-én jutalmazta meg a gyermekeket különböző édességekkel, ezért "Noel Baba", azaz "Ajándékozó Apa" néven emlegették. A Római Birodalomban ebben az időszakban jellemző keresztényüldözések egyébként őt érintették, és bár kínozták és börtönbe zárták, mint a keresztény egyház püspökét, kivégezni népszerűsége miatt nem merték.

A tortenelemcikkek.hu weboldal több érdekességet is összegyűjtött a Mikulás személyével kapcsolatban, így egyebek mellett azt, hogy hamis az a feltevés, miszerint a piros ruhát a kólagyártó cég kezdeményezésére kapcsolták volna össze a Mikulással 1931-ben, amikor a gyártó első alkalommal ábrázolta így, mivel egy jóval korábbi, 1928-as magyar gyermekkönyvben már így látható. Még egy érdekesség: az egy ábrázolástörténeti tény, hogy a Mikulást kísérő fekete krampuszok valójában ördögök.

A Mikulást világszerte több néven is ismerik. Az Egyesült Államokban és Kanadában Santa Claus, az Egyesült Királyságban Father Christmas, míg Spanyolországban Papa Noel nevet visel. Oroszországban ünnepe, Gyed Moroz még a karácsonynál is fontosabb. A "Télapó" kifejezés az 1950-es években, orosz közvetítéssel honosodott meg Magyarországon, igaz, a kifejezéssel a Wikipédia gyűjtése alapján már József Attila, sőt, a XIX. században Arany János versében is találkozhatunk.

Az itthon használatos Mikulás név egyébként a magyar Miklós név szlovák változata. Végül újra visszatérünk a legendák ősforrásához: a Mikulást mindmáig gyakran ábrázolják bottal a kezében – ez a motívum szintén Szent Miklós püspöki botjára utal!

(Csetnegi L.)

A rovat további hírei: Mozaik

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

"Süss fel, Nap!" a Dunai Kincses Kertben

2024. ápr. 18.

A jó idő reményében, igazi tavaszi kavalkádot ígérve szervezi meg a következő forgatagot a Dunai Kincses Kert szervező csapata – szombaton délután várnak mindenkit a Szalki-szigen.

A nyár slágere!

A nyár slágere!

2024. ápr. 18.

Kitalálod, mi lehet? Forró olajban kisütött kelt tészta, ami a mai napig a magyarok kedvence. Leginkább sós, de manapság készítik már édesen is. (X)

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

Miért és mire jó egy hőszivattyú?

2024. ápr. 17.

Olyan korszerű fűtési megoldásra vágyik, amellyel környezetbarát módon tudja melegen tartani otthonát? Keresi azt a rendszert, amely télen-nyáron kellemes hőfokot biztosít otthonában? Szeretné alacsonyan tartani a rezsiköltségeket? Ha ezekre a kérdésekre "igen" a válasz, akkor Önnek érdemes kicsit jobban megismernie a hőszivattyúk működését, típusait. (X)

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

DSTV: 41 éve javítja a lábbeliket

2024. ápr. 17.

Egy letűnő szakma utolsó dunaújvárosi képviselőjét mutatja be a DSTV összeállítása. Majlinger János cipész már több mint négy évtizede dolgozik, Technikum városrészi műhelyének titkaiba is örömmel avatja be a nézőt. Hangkép.

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

A legalapvetőbb kiegészítők, melyek nem hiányozhatnak a fürdőszobából

2024. ápr. 16.

Mindenkivel előfordult már, hogy a zuhany alól kilépve hirtelen rádöbbent, hogy nincs a kéznél törölköző, mert például a mosásban van vagy kint felejtettük. (X)

Most TÉNYLEG bezuhan a hőmérséklet – a nyár után kora tavasz várható

Most TÉNYLEG bezuhan a hőmérséklet – a nyár után kora tavasz várható

2024. ápr. 15.

A nyárias mutatóknak lőttek, a DO időjárási szakértőjének friss előrejelzése szerint holnaptól jelentős lehűlésre készülhetünk. Még a nagykabátok is előkerülhetnek reggelente!

Air Fryerek, amelyek a független teszteken is megállják a helyüket

Air Fryerek, amelyek a független teszteken is megállják a helyüket

2024. ápr. 15.

A forrólevegős sütők nagy népszerűségre tettek szert az elmúlt pár évben. A magyar konyha nem igazán az egészséges ételeiről híres, így az életmódváltást sem igazán támogatja. Egy-két változtatással azonban sokat tehetünk egészségünkért. (X)