Dunaújváros Hetilap

Lánglovagok: advent idején több a lakástűz – és a többségük megelőzhető!

doszerk - 2019. december 6. 8:30

Az ünnepi időszak előtt egy aktuális figyelmeztetéssel rukkolt ki a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószolgálata; az advent és a karácsony sajnos az elkerülhető lakástüzek periódusa is a tűzoltóság évtizedes tapasztalatai szerint – egy kis odafigyeléssel lekerülhető, hogy az advent a lánglovagokra várakozás időszaka legyen!

Kezdjük egy riasztó adattal: naponta átlagosan 15 lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat országszerte, de télen – különösen az advent és a karácsony időszakában – ez a szám a duplájára emelkedik; a statisztikák szerint 45 percenként gyullad ki egy lakás hazánkban. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószolgálatának műhelyünkhöz eljuttatott preventív összegzése szerint naponta két-három lakás lakhatatlanná válik a tüzek miatt, bár ezek a tragédiák könnyen megelőzhetőek lennének. A szakemberek álláspontja egyértelmű: azért emelkedik ilyenkor a lakástüzek száma, mert többet vagyunk otthon, több elektromos eszközt használunk, többet főzünk, hosszabb ideig kell világítani, fűtünk, és szabadidős tevékenységeink nagy részét is otthon végezzük.

Ezek a tényezők rendre növelik a lakástüzek kialakulásának kockázatát, ugyanakkor az is egyértelmű, hogy az adventi időszakban leggyakrabban a nyílt láng – gyertyák, mécsesek – használata okoz lakástüzet. Egy jó tanács: olyan adventi koszorút válasszunk vagy készítsünk, amelyiken a gyertya alatt tűzálló alátét van, így akkor sem gyullad meg az asztalterítő, ha a gyertya leég. Ha a koszorúnk nem ilyen, inkább ne (vagy csak percekre, végig felügyelet alatt) gyújtsuk meg rajta a gyertyákat. Szintén fontos tanács, hogy mielőtt elhagyjuk a helyiséget, ahol a koszorút elhelyeztük, mindig fújjuk el a gyertyát. A koszorú közelében ne legyen semmilyen éghető tárgy!

Szintén sok tüzet okoz az elektromos eszközök zárlata, a hálózat túlterhelése. Fényfüzéreket csak megbízható helyen vásároljanak. Ha az eszköz rendszeresen lecsapja a biztosítékot, ha a kábel, az elosztó, a hosszabbító sérült, esetleg deformálódott, ne használják, tanácsolják a lánglovagok! Még egy apró, de "tűzbiztos"  tipp: az elektromos eszközök vezetékei ne kerüljenek bútorok lábai alá!
A katasztrófavédelmi szakemberek szerint a fűtési rendszer hibáira is számos tűz vezethető vissza. A fűtőeszközöket évente egyszer tanácsos szakemberrel ellenőriztetni, ha szükséges, kitisztíttatni. Szintén gyakori, hogy a karácsonyi készülődés során a sütés és a főzés vezet tűzhöz. Főzés közben állítsuk be a telefonunkon az időzítőt, így biztos, hogy nem felejtjük a tűzhelyen vagy a sütőben a készülő ételt. Életbevágó figyelmeztetéssel is szolgál az összegzés: nem kell nagy tűz tragédiához, gyakran egy tűzhelyen felejtett edényben elfüstölt étel okoz füstmérgezést – ami szélsőséges esetben akár végzetes is lehet.

És a végére még egy elgondolkodtató tény: idén eddig 236 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat Fejér megyében. Ennek nyomán a legfontosabb tanács: figyeljünk egymásra – és bár nem egy füstérzékelő a legelegánsabb ajándék, azonban életet menthet!

(Nyulasi Zsolt "Öcaline")

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.