Lánglovagok: hogyan NE szilveszterezzünk a tűzoltókkal!?

Öcaline - 2019. december 30. 16:39

Izgalmas és tanulságos tipptárral rukkolt ki a szilveszteri tűzesetek elkerülése érdekében a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószolgálata. Érdemes elolvasni, de pláne megfogadni a tanácsokat!

Az összeállítás hátterében egy szomorú tény áll: szilveszter éjjel országos átlagban ötven tűzeset keletkezik tűzijátékok miatt. Jellemzően csak kisebb tüzek alakulnak ki, mégis minden évben előfordulnak többmilliós kárral járó esetek. Az összegzés szerint leggyakrabban fenyők, tuják és szeméttárolók gyulladnak ki – de sajnos nem ritka az sem, hogy egy rakéta erkélyre repül, vagy egy szoba ablakán bejutva okoz tüzet.

Itt a nyerő 21 – pontosan ennyi tanáccsal szolgálnak ugyanis a lánglovagok annak érdekében, hogy ne kelljen a tűzoltókkal szilvesztereznünk!

1. Ne vásároljunk tűzijátékot aluljáróban, piacon, vagy csomagtartóból. Ezek nem felelnek meg a hazai előírásoknak. Egy silány minőségű illegális tűzijáték okozta sérülés kezelése, vagy egy lakástűz utáni helyreállítás sokkal költségesebb, mint amennyit megspórolnánk vele.
2. A szilveszteri tűzijátékokat december 28. és 31. között lehet megvásárolni a hatszázhatvannégy árusítóhely valamelyikén. Ezeket a rendőrök és a tűzoltók is folyamatosan ellenőrzik. Itt szakképzett árusoktól vásárolhatunk minőségi tűzijátékokat.
3. Petárdát sehol se keressünk, ezeket árusítani és használni is tilos!
4. A megvásárolt tűzijátékot otthon ne tegyük a kazán, kandalló, cserépkályha, hősugárzó mellé, mert a nagy melegtől idő előtt elindulhatnak. Olyan helyre zárjuk el ezeket, ahol nem éri őket károsodás, csapadék, napfény, vagy sugárzó hő.
5. Ne felejtsük az autóban a tűzijátékokat!
6. Csak úgy mozgassuk, vagy szállítsuk ezeket, hogy a kanóc, vagy gyújtóhely védősapkája a helyén van.
7. Ne tegyük olyan helyre, ahol a gyerekek, vagy a házi kedvencek hozzáférnek!
8. Ne tegyük olyan helyre sem, ahol nedvességet, párát kapnak! Ha valamelyik mégis nedves lett, miután megszáradt se használjuk fel, mert jó eséllyel hibásan fog működni.
9. Ne tároljuk a tűzijátékokat együtt más tűzveszélyes anyaggal: benzinnel, gázolajjal, hígítóval, festékkel!
10. A tűzijátékok eredeti kialakítását, formáját megbontani, szétszerelni, átalakítani nem szabad! A tűzijátékok akkor működnek megfelelően, ha elégnek és ezzel megsemmisülnek. Mindenféle átalakítás változtat ezen a megfelelő működésen és balesetet, vagy tüzet okoz.
11. Minden tűzijátéknak van egy használati utasítása. Ez tartalmazza, hogy hova helyezzük, hol gyújtsuk meg az adott tűzijátékot, illetve azt, hogy mekkora védőtávolságot kell betartani. Olvassuk el ezt és tartsuk be a védőtávot!
12. Teljesen mindegy, hogy milyen tűzijátékról van szó – ne irányítsuk emberekre, állatokra, növényekre, járművekre, épületekre!
13. A legjobban akkor járunk el, ha úgy tesszük le őket, hogy még hibás működés esetén se okozzanak kárt.
14. Erős szélben ne használjuk fel őket!
15. Ne tűzijátékozzunk, ha fogyasztottunk alkoholt!
16. A rakétákat vetőcsőből, vagy üres pezsgősüvegből indítsuk. A vezetőpálca a rakéta része, ami elrepül a rakétával. Soha ne indítsuk kézből!
17. Rakétát ne indítsunk fák, villanyvezetékek alól, vagy közvetlenül épületek mellett!
18. A telepeket sík talajra helyezzük!
19. Az elhasznált tűzijátékok maradványait ne dobjuk azonnal kukába! Minden évben kigyullad néhány kuka, a mellette parkoló autó, vagy ház azért, mert még forrón dobják ezeket kukába.
20. Társasházak ablakából, erkélyeiről ne indítsunk el semmilyen tűzijátékot! Menjünk le az utcára és a házaktól távolabb működtessük őket.
21. Ne feledkezzünk meg a házi kedvencekről! Figyeljünk rájuk és ne kössük meg őket.

Végül egy bónusz tanács a tipptár után: ha minden elővigyázatosság ellenére tűz keletkezik, próbálják a saját testi épségünk veszélyeztetése nélkül eloltani, illetve mihamarabb tárcsázzák a 112-es segélyhívó számot! Eseménymentes szilvesztert kívánnak a lánglovagok!

 (Forrás: FM Katasztrófavédelmi Igazgatóság; a kép illusztráció)

 

A rovat további hírei: Sziréna

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

Késsel raboltak ki egy dohányboltot – vádat emeltek a trió tagjai ellen

2024. ápr. 19.

Csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt járt el az ügyészség a tavaly augusztusi bűntett elkövetői ellen. Egy doboz cigaretta lett a zsákmány, derül ki az ügyészégi összegzésből.

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

Két városban is életet mentett a szénmonoxid-érzékelő

2024. ápr. 15.

Dunaújvárosi társasházi lakásban is a szénmonoxid-érzékelő figyelmeztette a lakókat a mérgező gázra vasárnap. Nem ez volt az egyetlen eset aznap a vármegyében, szerencsére nem történt személyi sérülés, értesült a DO.

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

Kapatos vezetők húsvét ünnepén

2024. ápr. 11.

Dunaújvárosi helyzetkép is színesíti a Zsaru Magazin húsvéti körképét – a város közútjain végzett ellenőrzésekről Kőhalmi László főtörzszászlós, a Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának helyettes vezetője számolt be.

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

Látta a balesetet? Jelentkezzen!

2024. ápr. 10.

Ismeretlen személyazonosságú gépjárművezető azonosításához kérik a lakosság segítségét a dunaújvárosi rendőrök. Elektromos kerékpárral közlekedő hölgyet sodort el, megállás nélkül koccolt a helyszínről, értesült a DO. Egy megosztás is közelebb vihet hozzá!

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

A fél város keresi a mérget kiszóró gazembert

2024. ápr. 07.

Az internetes közösségi oldalakon, csoportokban terjedt el a hír, miszerint a felső Duna-parton mérgező eledeleket találtak, amelyek akár végzetesek is lehetnek a házi kedvencekre.

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

Értékes kapcsolószekrényt lopott – vád a vége ellene

2024. ápr. 04.

Félmillió forint értékű berendezést lovasított meg az a férfi, aki ellen a Dunaújvárosi Járási Ügyészség emelt vádat. Hihetetlen, de még a két társa sem tudta, hogy éppen lopnak, értesült a DO.

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

Vigyázat, csalók! Ne dőljön be! És adja tovább!

2024. ápr. 03.

A nagy közösségi portálon élesített tájékoztató videóval jelentkezett a rendőrség – a cél egyértelmű: az úgynevezett "bankos" csalók üzelmeinek megakadályozása. Egy megosztás is sokat érhet!