Dunaújváros Hetilap

"Pontos, tényszerű válaszokat tudjunk adni"

Öcaline - 2019. december 23. 18:01

Politikai hecckampányt csinált a Fidesz az alakuló ülés miatti törvényességi felhívásból – a Városháza sajtószóvivője szerint. Medgyesi Miklós beszélt az önkormányzat nehéz anyagi helyzetéről, az új városházi facebook oldalról és arról is, lesz-e pénz a nyugdíjasok húsvéti támogatására.  

Egy hónapja lett a Dunaújvárosi Önkormányzat sajtószóvivője. Milyen volt az első hónap?
– Zsúfolt! Rengeteg munka szakadt a nyakunkba a kollégákkal. Nagyon sok dolog történt, amiben a városlakók részletes tájékoztatást vártak el tőlünk. Ehhez viszont nagyon sok információ beszerzésére van szükség, hogy pontos, tényszerű válaszokat tudjunk adni. Azon vagyunk, hogy minél olajozattab legyen ez a tájékoztatás, ezért a napokban elindítottuk az Önkormányzat hivatalos facebook oldalát is. Itt is mindenkit arra biztatok, hogy kövesse az oldalt, mert itt minden fontos információt megtalálhat.
A héten (az interjú december 18-án készült - a szerk.) az alakuló ülés körüli viták adtak munkát. Miért nem ismerték el, hogy mi történt?
– Még mielőtt bármi is megjelent volna ezzel kapcsolatban, az önkormányzat honlapján már nyilvános volt a közgyűlési előterjesztés, ami éppen arról szól, hogy elismerjük a hibát. Az egyik közösségi oldalon óriási leleplezésként tálalták a közgyűlési előterjesztést, amit egy héttel korábban mi magunk tettünk nyilvánossá. Meglepett a törvényességi felhívás körül kialakult hangulat, hiszen ugyanilyen felhívás a 2014-es alakuló ülés kapcsán is érkezett az önkormányzathoz, akkor ezt teljes csendben orvosolták. A "Rajta, Újváros!" azon képviselői, akik akkor is a testületben ültek, vita nélkül megszavazták az akkori törvényességi felhívásra adott választ, hiszen ez a város érdeke. A civil foglalkozású képviselőktől – üljenek bármelyik frakcióban – nem várható el ilyen speciális jogi ismeret. Sőt itt több esetben jegyzőkönyvezetési problémákról van szó. Ez nem poltikai, hanem jogi, szakmai kérdés. 
Kit terhel a politikai felelősség?
– Törvényességi hiba miatt szakmai felelősség van. A Közgyűlés törvényességi felügyelete a jegyző feladata, így a felelősség is őt terheli. Politikai felelősségről akkor beszélhetnénk, ha kár érte volna a várost, ilyen azonban nem történt. A jegyző munkáltatója valóban a polgármester, így ő mérlegelheti, hogy tesz-e lépéseket az eset miatt.
Ha az alakuló ülés érvénytelen, akkor bizony érvénytelen az összes utána hozott döntés is!
– Természetesen erről szó sincs. A törvényességi felhívás világosan meghatározza, hogy hogyan orvosolható a szabálysértés. Ezeket a lépéseket – határidő előtt – a csütörtöki közgyűlésen pontról pontra végrehajtották, így helyreállt a törvényes működés.
Az alpolgármesterek miért nem fizették vissza a díjazásukat?
Az alpolgármesterek ellátták a feladatukat a törvényességi felhívás előtt is, a munkát tehát elvégezték, így jár érte a bér. Az alpolgármester választás egyébként 2014-ben több ponton is problémás volt, ezeket azonban akkor nem javították, mégsem fizettek vissza egy fillért sem, és utána is felvették a fizetésüket.
Mennyibe kerül ez a baki városnak?
– A törvényességi felhívásban foglaltaknak határidő előtt eleget tett a Közgyűlés, így semmilyen következménye nincs a dolognak, sem jogi, sem pedig pénzügyi. Nem volt ilyen 2014-ben sem. Kárról tehát maximum annyiban beszélhetünk, hogy néhány órával tovább égett a villany a közgyűlési teremben.
A múltkori alkalommal döntött a közgyűlés egy 2 milliárdos hitelkeretről. Miért van szükség erre?
– A 2019-es költségvetésbe a fideszes többség betervezett egy 1,5 milliárdos hitelfelvételt, amit fejlesztésekre kívántak elkölteni. Ha ezt a hitelt nem kapja meg a város, akkor a kiadási oldalról azonnal ki kell venni ezt a 1,5 milliárd forintot. Ez szó szerint így hangzott el a 2019. február 14-ei közgyűlésen, bárki visszakeresheti. A 1,5 milliárd forintot úgy költötte el az előző városvezetés, hogy nem volt kormányzati döntés a hitelről. Október 13-áig 775 milliót ki is fizettek ebből a pénzből. A kormány azonban a mai napig nem döntött erről a kérelemről. Tehát most, két héttel az év vége előtt kellene 1,5 milliárddal csökkenteni a kiadási oldalt. Ezt akkor lehetne megtenni, ha a hitelből tervezett fejlesztéseket nem teszi meg a fideszes vezetés. De megtette. Átvágták a szalagokat, mosolyogtak, a számlát pedig itt hagyták nekünk, hogy fizessük ki. Ez véleményem szerint hűtlen kezelés, költségvetési csalás. Ezt már jogászok is vizsgálják, bírósági útra fogjuk terelni az ügyet, ahol majd eldöntik, hogy ez valóban így van-e. 
Miért nem árulják el, hogy mik a hitelkeret kondíciói?
– Mert az üzleti titok. Egy bank nyilván sokkal kedvezőbb feltételekkel ad hitelkeretet egy sok milliárddal gazdálkodó önkormányzatnak, mint egy egyszerű magánembernek, ezt viszont nem szeretné ha bárki láthatná. Pontosan tudják ezt az ellenzéki képviselők is, hiszen az ő hitelszerződésüket sem tették nyilvánossá. Tehát ezzel is csak hecckampányt folytatnak. A hitelkeret működése is nagyon kedvező: a lehívott hitelkeret automatikusan csökken, ha pénz érkezik a számlára, tehát szó sincs arról, hogy ezt egyösszegben kellene kifizetni december 31-én.
Az előző vezetés 2,5 milliárdot hagyott a számlán, ennyiből nem sikerült kijönni?
Dunaújváros 2019-es költségvetésének kiadását – még az előző vezetés – 36,5 milliárd forintra tervezte, a 2,5 milliárd forint ennek a 7 százaléka. Ez az összeg nemcsak a 2019. évi kiadásokra kell, hanem ebből a pénzből és a december havi adóbevételekből kellene az önkormányzatnak a működést biztosítani a 2020. márciusi adóbevételek beérkezéséig. A 1,5 milliárd forintos hitel hiányában a 2020. év első három hónapjának finanszírozása csak nehezen lenne biztosítható a folyószámlahitel felvétele nélkül.
Ha ennyire nehéz a helyzet, akkor miből futotta például a nyugdíjasok karácsonyi támogatására?
– Természetesen látható volt, hogy a karácsonyi támogatás kifizetése komoly gondot okoz, de az idő rövidsége miatt úgy döntött a városvezetés, hogy mégis kifizeti, mert sok kispénzű nyugdíjas ezt már betervezte a karácsonyi bevételei közé. Éppen az ilyen kifizetések miatt is van szükség a hitelkeretre. 
Az előző vezetés által hátrahagyott hiány lenne az oka, hogy húsvétkor nem lesz nyugdíjas támogatás?
Így van. Sajnos a fent említett okok miatt ezt nem tehetjük meg, mert veszélybe sodornánk a város stabil pénzügyi működését. Most még elég hosszú idő van húsvétig, hogy erre felkészüljenek az érintettek. Hozzáteszem: mindenképpen terveztük a rendszer felülvizsgálatát, mert vannak benne érdekes dolgok.
Mire gondol?
– Például az idősek világnapján kifizetendő támogatásról. Ez idén került bele a rendeletbe, október elsejére fizették ki. Nehéz ezt nem kampányszagúnak titulálni. 
Ezzel azért lehetne vitatkozni!
Természetesen. Ezt mindenki döntse el maga. Ami azonban még fontosabb, hogy a mostani rendelet szerint évente három alkalommal lehet kifizetni a támogatást. Így a 11 ezer nyugdíjas 15 ezer forintot kap, a város pedig 240 milliót fizet ki. Vagyis egy nyugdíjasra 22 ezret költ a város, miközben ő csak 15 ezret kap. A különbség a banki és postai költségből adódik. Tehát már azzal is rengeteget lehetne spórolni például, ha nem háromszor fizetnénk, hanem egyszer.
Karácsonykor miért kellett bevezetni a 199 ezer 00 forintos plafont?
– Ezt a plafont 2015-ben vezették be. Sokaknak azért lehet mégis újdonság, mert a korábbi városvezetés ezt nem minden esetben engedte kommunikálni. Látható volt, hogy e miatt a plafon miatt is nagy viták alakultak ki, ezért is fontos tehát a rendszer átgondolása. Ezt a lehető legszélesebb körben szeretnénk megtenni. Sokan inkább a családosokat támogatnák. Azt fontos hangsúlyoznom: a városvezetés minden nehéz helyzetben lévő Dunaújvárosinak szeretne segíteni. A fideszes vezetés azonban üres kasszát hagyott ránk. Amint rendbe tesszük a költségvetést, nagyobb mértékben támogatjuk a rászorulókat is, olyan formában, ahogyan azt a legtöbben jónak látják.
Folyik a Vasmű úti platánok kivágása. Ki a felelős a fák pusztulásáért?
– Ez egy nagyon komoly érzelmi ügy a városban, amit tökéletesen meg is értek. Ilyen esetekben sokszor láthatjuk, hogy a közvélemény felelőst akar. Látom, hogy nagyon sokan vannak, akik azt akarják, hogy az önkormányzat mondja ki: Cserna Gábor és a Vasmű út mostani felújítása okozta a bajt. Ha azonban ezt tennénk, nem lennénk korrektek. A fák élőlények, akárcsak mi, emberek. Nagyon fájdalmas, nagyon szomorú, de minden élőlény egyszer elpusztul, amikor már nem lehet tenni semmit. A Vasmű úti fáknál ez az idő most jött el. A szakértő jelentésben feketén-fehéren benne van, hogy ezek a fák balesetveszélyesek. Szakszerűen eltávolítjuk, talajcserét végzünk, és a lakosság bevonásával választjuk ki az új fákat, amiket tavasszal telepítünk. 
Milyen munka van még hátra ebben az évben?
– Vannak még hátra egyeztetések, de a karácsony a képviselőknek és a városvezetőknek is karácsony. Nagyon nehéz éven vagyunk túl, mindenkire ráfér egy kis politikamentes időszak a szerettei körében. Én is szeretném megragadni a lehetőséget, hogy minden dunaújvárosinak áldott, békés karácsonyt, és boldog új esztendőt kívánjak!

(VR)
 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.