Dunaújváros Hetilap

Szabad megyei jogú városok: mától már szövetségben!

Öcaline - 2019. december 9. 15:44

Tíz megyei jogú város, köztük Dunaújváros polgármestere kötött "stratégiai" szövetséget –  idézi Botka László szegedi polgármester mai facebook-posztját a Mérce.hu. A tét nem kicsi – katt a részletekért!

"A mai napon szövetséget kötöttünk egymással hazánk jövője érdekében. Közös értékek és stratégia mentén az a célunk, hogy Magyarország igazságos, szolidáris és szabad otthona legyen minden magyarnak" – írta a szövetség létrejöttét publikáló kép alá Szeged polgármestere. A fotón Botka László társaságában Csőzik László (Érd), Márki-Zay Péter (Hódmezővásárhely), Péterffy Attila (Pécs), Dr. Nemény András (Szombathely), Szücsné Posztovics Ilona (Tatabánya), Fekete Zsolt (Salgótarján), Mirkóczki Ádám (Eger), Veres Pál (Miskolc) és Pintér Tamás (Dunaújváros) látható.
A szegedi polgármester már az őszi önkormányzati választások után is jelezte, hogy nagyon szívesen látja a frissen megválasztott ellenzéki polgármestereket Szegeden, és akár tanácsokat is ad nekik, hogy hogyan tartsanak ellent a kormányzati nyomásnak (Pintér Tamás Mirkóczki Ádám társaságában már a választás előtt konzultált Szeged első emberével az esetleges győzelem utáni helyzetről, ennek során egyeztettek egy lehetséges együttműködés, városok közötti szövetség lehetőségéről is).
Botka László egy korábbi interjúban így számolt be az összefogás szükségességétől: 

"Én felajánlom minden, újonnan megválasztott ellenzéki polgármesternek az én 17 éves polgármesteri tapasztalatomat, szívesen látok mindenkit, és a magam tudásával próbálom segíteni, hogy sikeresek legyenek. Ehhez nekem semmilyen tisztségre nincsen szükségem, 17 év többet ér, mint bármilyen tisztség."

A mostani megállapodás egyik érdekessége, hogy Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere korábban többször jelezte, egyik első intézkedéseként létrehozná a Szabad Városok Szövetségét, ami minden eszközével hozzájárulna az ellenzéki együttműködéshez, ám úgy tűnik, ebből a mostani felállásból mégis lemaradt – a Mérce információi szerint a szövetségkötésre a Megyei Jogú Városok Szövetségének ülése előtt került sor, aminek Budapest nem tagja.

(Forrás: Mérce; fotó: Botka László facebook)
 

A rovat további hírei: Közélet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.