Dunaújváros Hetilap

Ünnep előtt és (kicsit) ünnep helyett

Öcaline - 2019. december 19. 14:33

Pedig milyen szép volt a nyitány: a közgyűlés csütörtöki rendes ülésének elején előbb a „Mindannyian Mások Vagyunk” Egyesület szívből jövő koreográfiáját láthatták a vendégek, majd a Móricz iskola kórusának karácsonyi összeállítása hozott szép perceket.

Az ülés ráadásul ünnepséggel kezdődött: a „Dunaújváros Egészségügyéért” díjat dr. Csobánczi Piroska, a Szent Pantaleon Kórház pszichiáter főorvosa, míg a „Szociális Munkáért – Dunaújváros” elismerést Csepelyi Anna, a Jószolgálati Otthon Közalapítvány Bercsényi úti gondozóházának vezetője vehette át Pintér Tamás polgármestertől. A pezsgős koccintás és dr. Székely Károly bizottsági elnök méltató szavai után már a közgyűlési döntéshozatal következett – jelentős fideszes ügybuzgalommal.
E ponton egy kis kitérő: mindenképpen örömteli, hogy a választási vereség okozta kóma után egyre inkább magára talál ellenzéki szerepben a Fidesz helyi frakciója (már most borítékolom, a közgyűlési ciklus egyik meghatározó szereplője Szepesi Attila képviselő lesz!), hiszen a demokratikus berendezkedés egyik pillére éppen a hatékony, felkészült, a döntések hátterére merészen kérdező, az önkormányzati munkát és a városvezetői döntéseket folyamatos kontroll alatt tartó ellenzéki tevékenység. Ugyanakkor az első napirendi pont tárgyalásakor éppen Szabó Zsolt alpolgármester vetette fel, hogy a fideszes álláspontot a régi politikai bon mot örök igazságához híven az üléspontjuk határozza meg.

Az ellenzéki felvetésekre és kérdésekre reagálva  a polgármester egyfelől ígéretet tett arra, hogy mind a DVG működése tekintetében, mind a szociális étkeztetés terén a törvény adta lehetőségek szerint hivatalos választ kapnak a fideszes városatyák, a szilveszteri programokra vonatkozó kérdést viszont úgy kommentálta, hogy a korábbi városvezetés felelőtlen és kampányszagú költései bajba  sodorták a költségvetést, ezért hiúsulhatnak meg fontos programok. A polgármester ígéretet tett a válaszra a Hőterm büntetőfeljelentésével, valamint a DVCSH ügyvezetőjének kinevezésével kapcsolatban is, egy ellenzéki kérést viszont egyúttal ki is egészített – ennek nyomán összehasonlító táblázat születhet arról, a DVG-ben ki milyen pozícióban dolgozik most és dolgozott (vagy éppen bújtatott állásban nem dolgozott) az elmúlt ciklusban. És még mindig a pengeváltáshoz: a város első embere szerint megoldást kell találni a sportlétesítmények üzemeltetésének fogós kérdésére is. Egy témában döntött is a közgyűlés: a képviselők többsége elutasította Szepesi Attila javaslatát a vagyonkezelő jövő évi tervének elkészítésére.
A lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló jelentés gyorsan átment, nem úgy a Fejér Megyei Kormányhivatal törvényességi felhívásának megtárgyalása: a polgármester teljesítette a kötelmeket, az első okadatolt törvényhely-bekezdéstől az utolsó fax-számig (!!!) felolvasta a teljes dokumentumot – 10 oldal sűrűn gépelve, több mint 40 szép perc az életünkből, hadd ne ragozzam. A törvényi előírás teljesíttetett, mindenki nyugodjon le: a demokrácia szövevényes dzsungel, hosszú és kacskaringós út, néha ilyen kanyarok is kellenek bele. Szepesi Attila még tett egy kísérletet arra, hogy illegitimnek tételezze az októberi választások után felállt új önkormányzat eddigi összes döntését, erre reagálva a polgármester nyomatékosította, hogy érvényesek és jogszerűek az eddig hozott döntések. Pintér Tamás azt is megjegyezte, hogy az ellenzéki alakulat magatartása az egyszeri ember panaszát idézi, aki bedobta kővel az ablakot, aztán panaszkodott, hogy hideg van.

Szabó Zsolt alpolgármester sem mulasztotta el megjegyezni, hogy 2015 januárjában nem volt ekkora csinnadratta a hasonló jogi aggályokat felvető kormányhivatali felhívás körül. A fideszes frakció tagjai erőpolitikán edzett tagjai eddig bírták – szimbolikus válaszul elhagyták a közgyűlési termet. Az összeállítás elején írt örömóda ezen a ponton picit befalsult: a már említett demokratikus pillér akkor és csak akkor lehet/maradhat tartós, ha az ellenzéki alakulat valóban nyit a konstruktív együttműködés felé a város eredményes és hatékony működése érdekében – amint ezt Szabó Zsolt is hangsúlyozta a fideszes kilépőt követő megszólalásakor.
A közgyűlés az SZMSZ módosításával, majd közel egy órás szünet után a korábban hirdetett napirenddel folytatódott: a szavazatszámláló bizottság elnökének és tagjainak megválasztást szóbeli előterjesztés nyomán született javaslat az alpolgármesterek megválasztására, majd a titkos szavazás eredményének ismertetése után Mezei Zsolt, Szabó Zsolt és Barta Endre eskütétele következett. A képviselők döntöttek a polgármester és az alpolgármesterek illetményéről, bizottsági elnököket és tagokat választottak – fideszes delegáltak híján továbbra is ellenzéki szerepvállalás nélkül –, így delegálva tagokat a pénzügyi, a közbiztonsági, az oktatási-kulturális, az ifjúsági-sport és turisztikai, a szociális-egészségügyi és a jogi bizottságba. 
A nem képviselő bizottsági tagok eskütétele után még két témában döntött a közgyűlés a nyílt ülés fináléjaként. A képviselők igennel voksoltak a költségvetési rendelet módosításáról, majd elogadták a közgyűlés 2020-as munkatervét is. Zárt ajtók mögött született döntés a „Pro Cultura Intercisae” díjról - és a közgyűlési munka jövő hétfőn rendkívüli üléssel folytatódik.
 

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.